A NASA csodálatos képet közölt galaxisunk erőszakos, energikus „belvárosáról”

2021 / 05 / 30 / Felkai Ádám
A NASA csodálatos képet közölt galaxisunk erőszakos, energikus „belvárosáról”
A Chandra űrtávcső elmúlt két évtizednyi megfigyeléseit sűrítette egyetlen képbe David Wang csillagász a járvány miatti, kényszerű otthonragadása során.

A képet aztán a dél-afrikai MeerKAT űrtávcső felvételeivel is kiegészítette. A Chandra űrtávcső (Chandra X-Ray Observatory) röntgencsillagászati műhold, az amerikai Nagy obszervatóriumok (Great Observatories) sorozat harmadik tagja, és a röntgencsillagászat zászlóshajója.

Wang elmondása szerint a képen a galaxisunk belvárosának erőszakos és energikus ökoszisztémáját láthatjuk, amely tőlünk 26 000 fényév távolságban helyezkedik el. A képen látható fényes szálakból: szuper forró gázokból és mágneses mezőkből szövődik a Tejút közepének lentebb látható, káprázatos „faliszőnyege”. A Chandra által rögzített röntgensugárzás narancssárga, zöld, kék és lila színekben látszódik, míg a MeerKat által rögzített rádióhullámok halványlila és szürke színekben.


Forrás: X-ray: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; Radio: NRF/SARAO/MeerKAT

Különösen érdekes az a szál, ahol a röntgensugarak és a rádióhullámok összetekerednek – amit Wang egy új tanulmánya szerint feltehetően vékony mágneses mező „szalagok” tartanak egybe. Ilyen „szalagok” akkor jönnek létre, mikor az eltérő irányú mágneses mezők ütköznek majd összecsavarodnak (a jelenség neve: magnetic reconnection). Ez a jelenség hasonló ahhoz, ami miatt energiával töltött részecskék ellökődnek a Naptól, és felelős azért az űridőjárásért, amely időnként bolygónkra is befolyással van. A szálak tanulmányozása által egyébként épp a régióban tapasztalt, galaktikus űridőjárásról tudhatnak meg többet a szakértők. Ezen a linken meg lehet tekinteni a képen a különböző képletek neveit, valamint váltani a kompozit, a röntgen és rádióhullám nézetek közt.

(Kép: Chandra űrtávcső, NASA)

További cikkek a témában:

Magyar tudós vezette csapat fejtette meg a barna törpék egyik titkát Nem kizárólag azért fontos a felfedezés, mert így kicsit többet tudunk ezekről a nehezen bekategorizálható égitestekről, de ráadásul az alkalmazott tudás és technológia a naprendszeren kívüli bolygók kutatásában is fontos lehet.

Üzembe helyezték a világ egyik legnagyobb víz alatti, lebegő űrteleszkópját A Bajkál-GVD építését 2015-ben kezdték, elsősorban a neutrínók, azok a hihetetlenül apró és gyors részecskék kutatására, amelyek egyes kutatók szerint az univerzum eredetének titkát rejtik.

Stadion méretű sztratoszférikus NASA távcsőszállító ballon a kozmosz tanulmányozására Az Univerzumot nem csak olyan föld körül keringő távcsövekkel lehet vizsgálni, melyek ára és feljuttatása is csillagászati, de olyanokkal is mint az ASTHROS, ami  a fény olyan hullámhosszait is megfigyelheti majd, melyek a földről nem láthatóak. És gyakorlatilag egy léggömbön lóg.

 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.