A NASA és a Boeing űrtaxija most először sikeresen parkolt a Nemzetközi Űrállomáson

2022 / 05 / 21 / Bobák Zsófia
A NASA és a Boeing űrtaxija most először sikeresen parkolt a Nemzetközi Űrállomáson
A Starliner dokkolt a Harmony modulra, a kapszulát magyar idő szerint délután fél hat után nyitják ki.

A Boeing és a NASA régóta készülő űrtaxija, amivel a Nemzetközi Űrállomásra tartó asztronautákat szállítják majd, tegnap indult második próbaútjára, ami ezúttal némi komplikációval, de gördülékenyebben zajlott le, mint a sikertelen első kísérlet 2019-ben: az űrhajó magyar idő szerint éjjel kettő óra huszonnyolc perckor dokkolt az űrállomás Harmony modulján. A műveletre egy órával a tervezett időpont után került sor, mivel a csatlakozást végző rendszerrel, az NDS-mel (NASA Docking System) kisebb probléma adódott: a dokkolást lehetővé tévő gyűrű alakú szerkezetet az első kiengedés után vissza kellett húzni, majd újra kiengedni a megfelelő kapcsolódáshoz.

Ezután a "parkolás" már sikeresen zajlott és a Starliner, most először, bizonyította, hogy alkalmas az űrállomásra való szállítás kivitelezésére.

Időközben az is kiderült, hogy mi okozta az űrhajó pályára állása közben tapasztalt hibát a hajtóművekkel: a Space beszámolója szerint a Boeing szakemberei megállapították, hogy a berendezések a nyomás visszaesése miatt álltak le idő előtt, de ez nem okozott nagy problémát a teszt kivitelezése szempontjából. Minden más manőver és művelet a tervek szerint alakult és, amennyiben az öt napos űrbeli program és a visszatérés során is megfelelően alakulnak a dolgok, a Starliner akár még ebben az évben megkezdheti az űrtaxi szolgáltatását.

(Fotó: NASA Tv)

A Starliner elindult az űrbe, de nem úszta meg hibák nélkül A NASA a jövőben űrhajósok szállítására tervezi használni a kapszulát, ami egy Atlas V rakéta hátán indult tegnap a Nemzetközi Űrállomásra, egyelőre legénység nélküli tesztelésre.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.