A NASA rendkívül intelligensnek tartott tengeri fajt juttat a nemzetközi űrállomásra

2021 / 06 / 03 / Justin Viktor
A NASA rendkívül intelligensnek tartott tengeri fajt juttat a nemzetközi űrállomásra
Az űrben már sokféle állatfajjal kísérleteztek, hogy vizsgálják a súlytalanság és a bolygóközi tér hatásait az élő szervezetekre. A NASA most olyan rendhagyó állatkísérletekbe fogott, melynek alanyai számára a majdnem súlytalan lebegés nem is jelent akkora újdonságot.

Élettani kutatások

Az űrügynökség fiatal tintahalakat küld ma a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), melyeknek fontos szerepe lesz az űrutazás hatásainak vizsgálatában. Több mint száz apró tintahalat és ötezer mikroszkopikus medveállatkát indítanak útnak magyar idő szerint az esti órákban a kutatáshoz szükséges eszközökkel egyetemben a Space X Falcon 9 rakétájával. 

Az összesen pontosan 128 tintahalra azért esett a választás, mert a tintahalak immunrendszere nagyon hasonló az emberéhez. A NASA olyan védelmi intézkedéseket szeretne kidolgozni, melyek segíthetnek megőrizni az űrhajósok egészségét a hosszú űrbéli tartózkodás során. 

"Az állatok és az emberek is a mikrobákra támaszkodnak az egészséges emésztőrendszer és immunrendszer fenntartása érdekében. Nem teljesen értjük még, hogy az űrrepülés hogyan változtatja meg ezeket a jótékony kölcsönhatásokat"

- mondta Jamie Foster, a kísérlet vezető kutatója. A medveállatka rendkívül jól viseli a szélsőséges körülményeket, ami alkalmassá teszi annak tanulmányozására, hogy az élet hogyan reagál és alkalmazkodik egy ilyen extrém környezethez. A kutatók reményei szerint ezek az információk felhasználhatók az embereket a világűrben érő stresszfaktorok megértéséhez is. A tintahalakat a Földre való visszatérésük előtt lefagyasztják majd.

 "Az egyik dolog, amire nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan élnek és szaporodnak a medveállatkák ebben a környezetben, megtudhatunk-e valamit az általuk alkalmazott trükkökről, és azokat fel tudjuk-e használni az űrhajósok védelmére" - vázolta Thomas Boothby, a kísérlet vezető kutatója.

A tervezett kísérletek nem korlátozódnak az élettani vizsgálatokra, tesztelik majd azt is, hogy a robotkarok hogyan működtethetőek távolról a virtuális valóság segítségével, valamint lesznek növénytani kísérletek a környezeti hatásokat jobban tűrő gyapot előállításának tanulmányozására.

(Forrás: MTI Kép: NASA, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Bejelentették a világ első, magánszektor által finanszírozott űrmissziójának legénységét Az Axiom Space egy olyan vállalat, mely saját űrállomás építésén fáradozik, de nem ez az egyetlen nagyra törő tervük. Nemsokára egy különleges űrhajót indítanak.

Visszatérés a Marsról, helyben gyártott üzemanyaggal A tudósok egy olyan hordozható rendszeren dolgoznak, amely segíthet a Marson lévő űrhajósoknak üzemanyagot gyártani és újratankolni a visszautazás előtt, a vörös bolygó légkörének felhasználásával.

Egy űrhajós 12 éve emberi hamvakat rejtett el az ISS fedélzetén. Most találták meg őket Az emberek egy része - vagy esetleg az elhunytak hozzátartozói - valamiért megszállottan keresik a halál utáni minél különlegesebb nyugvóhelyeket. Esetleg olyan megoldást ami a hátrahagyottak szerint valamiképp jelképesen illeszkedik az elhunyt személyiségéhez vagy életéhez. Talán ez állt a most következő különös történet mögött is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.