Bejelentették a világ első, magánszektor által finanszírozott űrmissziójának legénységét

2021 / 02 / 04 / Justin Viktor
Bejelentették a világ első, magánszektor által finanszírozott űrmissziójának legénységét
Az Axiom Space egy olyan vállalat, mely saját űrállomás építésén fáradozik, de nem ez az egyetlen nagyra törő tervük. Nemsokára egy különleges űrhajót indítanak.

Ax-1

Bejelentették ugyanis a világtörténelem első teljes egészében a magánszektor által finanszírozott, Föld körüli pályára induló missziója, az Ax-1 legénységét. A négy személyből álló legénység, mely egy SpaceX Crew Dragon kapszulában utazik majd, eltér  a tipikus űrbéli küldetéseknél megszokottól. A Space.com szerint a legénység tagjai között lesz a második és a harmadik legidősebb ember, akik valaha Föld körüli pályára léptek. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) ütemtervétől függően az Ax-1 legénysége már 2022 januárjában felszállhat, űrtörténelmet írva a kormányzati szervek részvétele nélkül lefolytatott utazással.

Christina Koch rekorder NASA űrhajós, majdnem egy év után tért vissza a Földre A koronavírus járvány hajlamos rátelepedni a hírekre és elnyomni minden mást, de azért szerencsére történnek fontos és érdekes dolgok például az űrkutatásban is. Christina Koch űrhajós például februárban több izgalmas rekordot is megdöntött.  

A legénységet négy férfi adja majd, akik sokféle háttérrel és releváns tapasztalattal rendelkeznek. Michael Lopez-Alegria egy nyugdíjas NASA űrhajós, aki több száz napot töltött már az űrben, a misszió parancsnokaként teljesít szolgálatot.

Lopez-Alegria mellett Larry Connor is a legénység tagja lesz. Ő egy amerikai ingatlanvállalkozó, aki a küldetés pilótájának szerepét tölti be a misszióban. Elméletileg sok dolga nem kell, hogy legyen, hiszen a SpaceX a lehető legautonómabbra tervezte a legénységgel rendelkező Dragon kapszulát. Eytan Stibbe egy egykori izraeli vadászpilóta, aki 63 évesen a már említett harmadik legidősebb ember lesz, aki valaha orbitális pályára lépett, szorosan a 77 éves Connor mögött. Végül a fedélzeten lesz Mark Pathy kanadai befektető is.

Rendhagyó küldetések

Noha az Ax-1-et A NASA-val kötött kereskedelmi megállapodás keretein belül tervezik meg, magántulajdonban lévő űrhajókat használnak majd, és magánberuházásokból finanszírozzák. A küldetés, ha minden jól megy, nagyrészt tesztként szolgálhat az Axiom Space nagyívűbb ambíciói számára. Ezek közé tartozik egy űrhotel megépítése és pályára állítása, a szupergazdag turisták számára, Tom Cruise feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra egy akciófilm forgatásához.

(Forrás: Space Kép: Axiom)

Ez is érdekelhet:

Elindult a NASA és a SpaceX közös missziója 4 űrhajóssal a fedélzeten Ez is eljött hát, elindult a SpaceX, Elon Musk űrhajózási társaságának első teljes értékű küldetése, a 64-es számú expedíció, vagyis a Crew-1 küldetés. A sikeres kilövést követő misszió során négy asztronauta utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Resilience nevű Crew Dragon űrhajó fedélzetén.

Egy űrhajós 12 éve emberi hamvakat rejtett el az ISS fedélzetén. Most találták meg őket Az emberek egy része - vagy esetleg az elhunytak hozzátartozói - valamiért megszállottan keresik a halál utáni minél különlegesebb nyugvóhelyeket. Esetleg olyan megoldást ami a hátrahagyottak szerint valamiképp jelképesen illeszkedik az elhunyt személyiségéhez vagy életéhez. Talán ez állt a most következő különös történet mögött is.

Visszatérés a Marsról, helyben gyártott üzemanyaggal A tudósok egy olyan hordozható rendszeren dolgoznak, amely segíthet a Marson lévő űrhajósoknak üzemanyagot gyártani és újratankolni a visszautazás előtt, a vörös bolygó légkörének felhasználásával.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.