Egy űrhajós 12 éve emberi hamvakat rejtett el az ISS fedélzetén. Most találták meg őket

2020 / 12 / 30 / Justin Viktor
Egy űrhajós 12 éve emberi hamvakat rejtett el az ISS fedélzetén. Most találták meg őket
Az emberek egy része - vagy esetleg az elhunytak hozzátartozói - valamiért megszállottan keresik a halál utáni minél különlegesebb nyugvóhelyeket. Esetleg olyan megoldást ami a hátrahagyottak szerint valamiképp jelképesen illeszkedik az elhunyt személyiségéhez vagy életéhez. Talán ez állt a most következő különös történet mögött is.

Sugározz fel, Scotty!

Richard Garriott űrturista, aki 12 éve 12 napot napot töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, szokatlan “csempészárut” vitt magával: a néhai, James Doohan színész hamvait, aki az eredeti Star Trek (Űrszekerek) tévésorozatban Montgomery „Scotty” Scott szerepéről volt ismert (Scotty, a sorozat híres szállóigéjéből: Sugározz fel, Scotty!).

Richard Garriott, az ISS első turistái között utazott az űrállomásra még 2008-ban, Doohan hamvainak egy részével a poggyászában, melyet az ISS-re csempészett, és az állomás Columbus nevű moduljában a padló alá rejtette, ahol a maradványok mostanáig rejtőztek.

A Lázár-taxon fajai visszatértek a halálból, több tucat van belőlük A Füvészkertbe 2006-ban érkezett az első "dinófenyő" (wollemia) aminek példányai annak idején árnyékot adtak a dinoszauruszoknak is. Egészen 1996-ig azt hittük, hogy a faj kétmillió éve kipusztult, de aztán Ausztráliában előkerült vagy 100 élő fa egy eldugott völgyben, aminek azóta is titkos a pontos helye.

"Teljesen titokban zajlott minden. Doohan családja nagyon örült, hogy a hamvak felkerültek az ISS-re, de mindannyian csalódottak voltunk, hogy ilyen sokáig nem tudtunk erről nyilvánosan beszélni. Most már elegendő idő telt el hozzá, hogy megtegyük” - mondta Garriott.

A végtelenbe és tovább

Érdekes módon nem Garriot volt az egyetlen, aki megpróbálta Doohan maradványait az űrbe juttatni. A The Verge szerint szerint 2008-ban egy SpaceX Falcon 1 rakéta vallott kudarcot a hamvak egy részének feljuttatásával, 2012-ben viszont a hamvak egy újabb része eljutott a világűrbe a SpaceX Falcon 9 fedélzetén.

"Amit Garriott tett, megható, nagyon sokat jelentett nekem, a családomnak, és olyan sokat jelentett volna az apámnak is" - tette hozzá Chris Doohan, az elhunyt színész fia.

(Forrás: TheTimes Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Valójában mi a halál? Ennek eredtek a nyomába a Yale orvosi iskolájának tudósai Egy tavalyi kutatás során a Yale egyetem tudósai halott sertések agyszövetének újraélesztésével kísérleteztek, és egy kicsivel többet is elértek, mint amit eredetileg megcéloztak. A nap végén még a halálról alkotott fogalmunkat is át kellett értékelni.

Neandervölgyi gének is növelhetik a koronavírus okozta halál kockázatát Egy publiklás és a tudományos közösség általi ellenőrzés előtt álló tanulmány azt állítja, hogy a neandervölgyi embertől örökölt génszekvenciák hozzájárulhatnak a koronavírus okozta betegség súlyosabb lefolyásához, és akár a beteg halálához.

Galaxisuk halála előtt a fekete lyukaknak is van utolsó vacsorájuk A szupermasszív fekete lyukak eredete nyílt kutatási terület. Az asztrofizikusok abban egyetértenek, hogy amint egy fekete lyuk feltűnik egy galaxis közepén, az anyag felhalmozásával és más fekete lyukakkal való összeolvadással növekedni fog.


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A kutatók rájöttek, hogy az extrém Kerr-fekete lyukak, a fekete lyukak egy egyedülálló osztálya, váratlan jellegzetességeket produkál az eseményhorizont közelében, ami akár egy új fizika bevezetésével is járhat.
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Az OSIRIS-REx misszió során a Bennu aszteroidáról vett mintákat szállítja a Földre a NASA űreszköze, majd húsz perccel a szállítmány elengedése után halad is tovább az Apophis felé újabb küldetésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.