A Northrop Grumman építhet vasutat a Holdra

2024 / 03 / 23 / Felkai Ádám
A Northrop Grumman építhet vasutat a Holdra
A vasutat a tervek szerint robotok építenék és üzemeltetnék majd.

A Northrop Grumman Corporation, a globális repülés- és védelmi technológia kulcsszereplője, egy ambiciózus projektbe kezd a Defence Advanced Research Projects Agency-vel (DARPA), hogy forradalmasítsa a holdkutatást és a kereskedelmet – derül ki a vállalat közleményéből. A cég a DARPA Lunar Architecture (LunA-10) részeként dolgoz ki egy koncepció-tervet egy holdvasút-hálózathoz – az előbbi, a LunA-10 egy olyan, az elkövetkező évtizedben zajló kezdeményezés, amelynek célja a fenntartható holdi infrastruktúra kiépítése.

A cél épp az, aminek hangzik: egy vasúti hálózat kiépítése a Holdon, amellyel a készleteket és erőforrásokat lehet szállítani, vagy akár a Holdon tartózkodó legénységet is. A közlemény hozzáteszi, hogy egy ilyen hálózat nem csak a Hold felszínén működő kereskedelmi vállalkozásokat támogatná, hanem döntő szerepet játszana az Egyesült Államok és nemzetközi szövetségesei számára előnyös űrgazdaság előmozdításában is.

A mostani kezdeményezés keretében a Northrop Grumman egy sor kritikus tanulmányt fog végezni a koncepció pontosítására. A cég feladatai közé tartozik a holdvasúthálózat kiépítéséhez szükséges interfészek és erőforrások meghatározása, a lehetséges költségek, technológiai kihívások és logisztikai akadályok azonosítása, valamint életképes prototípusok és bemutatók javaslata. Az “interfészek” kifejezés jelen esetben arra utal, hogy milyen típusú kapcsolatokra, technológiákra és együttműködésekre lesz szükség a Holdon lévő vasúthálózat megépítéséhez és üzemeltetéséhez.

A kutatás részeként külön figyelmet fordítanak arra, hogy hogyan lehetne robotokat használni a Holdon tervezett vasúthálózat építéséhez és karbantartásához, amik konkrétan a következő tevékenységeket jelentik: tereprendezés, sínek elhelyezése és igazítása, csatlakozások készítése, valamint a pálya ellenőrzésével és a karbantartásával, adott esetben a javításával kapcsolatos munkálatok.

Mint azt Chris Adams, a Northrop Grumman alelnöke és a stratégiai űrrendszerekért felelős vezérigazgatója elmondta:

“Ez a kulcsfontosságú fejlesztési kutatásba való befektetés a technológiánkat a következő generációs megoldások élvonalában tartja. A komplex rendszerek és a kereskedelmi forgalomba hozott autonóm szolgáltatások integrációjában szerzett bizonyított tapasztalatunkkal továbbra is tartós változást fogunk létrehozni a fenntartható űrökoszisztéma érdekében.”

A DARPA LunA-10 tanulmányának célja, hogy áttérjen az elszigetelt tudományos törekvésekről az együttműködésen alapuló, méretezhető rendszerekre, amelyek egymással összefüggésben képesek a Hold felszínén működni. A végső cél egy átfogó elemzési keret kidolgozása a holdi infrastruktúrához, amely egyszerre hatékony és üzletileg is életképes.

(A kép illusztráció, a DALL-E képgenerátorral készült)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A következő generációs holdjáró nem hasonlít majd az Apollo-éra járműveihez
A következő generációs holdjáró nem hasonlít majd az Apollo-éra járműveihez
Az Astrolab, az Intuitive Machines és a Lunar Outpost kapta a lehetőséget arra, hogy új rovert fejlesszen a leendő holdi missziók számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.