A Perseverance rover első marsi kőzetgyűjtő kísérlete valószínűleg sikertelen volt

2021 / 08 / 07 / Bobák Zsófia
A Perseverance rover első marsi kőzetgyűjtő kísérlete valószínűleg sikertelen volt
A marsjáró azokat a mintákat gyűjtötte volna be, amelyeket majd évekkel később a Földre fognak visszaszállítani, de úgy tűnik, a tartályokba nem került semmi a sikeres fúrás ellenére.

A Perseverance marsjáró tegnap, augusztus 6-án végezte el az első fúrásokat a Jezero kráter kőzetén, ahonnan azokat az első mintákat szándékozott begyűjteni, melyeket egy későbbi küldetés során a Földre fognak visszajuttatni, hogy a laboratóriumokban elemezhessék a távoli bolygó talajának összetételét. A fúrás sikeresen lezajlott a rover robotkarjának segítségével, azonban a NASA néhány órával később már arról adott hírt, hogy

a visszaküldött adatok szerint a kémcsövekbe nem került semmi, vagyis a mintákat nem sikerült a tartályokba továbbítani.

Erről egyfelől a No. 233 számú mintagyűjtő tárolóról készült felvétel tanúskodik, másfelől azok a térfogatmérésből származó adatok, amelyeket a Perseverance automatikusan elvégzett a minta feltételezett beérkezése után. A NASA által kiadott közlemény szerint a marsjáró Sampling and Caching System nevű rendszere önállóan, automatikusan végzi a fúrás, gyűjtés és mérés feladatát is, és a telemetriai jelekből az irányítóközpont először arra következtetésre jutott, hogy a minta beszerzése sikeresen megtörtént, a hibára csak kicsivel később derült fény. Hogy mi okozta a problémát, azt egy tegnap összeállított elemző csapat fogja kivizsgálni, elsősorban a fúrt lyukról készült közelebbi felvételek segítségével.

Lehetséges, hogy a fúrás során történt valami nem várt nehézség, de az sem zárható ki egyelőre, hogy a mintát elemző rendszer hardvere hibásodott meg vagy küldött nem megfelelő adatokat, bár ez utóbbi a valószínűtlenebb verzió. Ahogy a NASA írja, korábbi missziók során is ütköztek már váratlan akadályokba a mintagyűjtés során, például a 2008-as Phoenix küldetéskor, mikor a talajminta túl 'ragadósnak' bizonyult ahhoz, hogy könnyedén továbbítani lehessen.

A Perseverance a tervek szerint (és a hiba kijavítása után) tovább folytatja gyűjtő akcióját először a Séítah területén, majd feltehetően 2022-től a Jezero kráter deltavidékén, ahonnan különösen értékes kőzetek felfedezésére nyílik lehetőség, mivel a régió az egykori folyó ősi maradványainak adhat otthont, ahonnan akár karbonát ásványok is előkerülhetnek, ezek pedig a Földön sokszor mikroszkopikus élet lenyomatát tartalmazzák.

(Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

A marshelikopter már nem csak repül, de a marsi élet kutatásába is aktívan besegít Az Ingenuity jócskán túlteljesítette az előzetes elvárásokat, ezzel pedig a kutatóknak is rendkívüli módon megkönnyíti a dolgát.
Minden, amit a Perseverance marsjáróról tudni érdemes Remélhetőleg már egy hónap sincs hátra addig, hogy a NASA új marsjárót küldjön a vörös bolygóra. A Perseverance egyik kiemelt feladata, hogy hajdanvolt élet nyomai után kutasson. Most összegyűjtöttünk mindent, amit erről az eszközről tudni kell.
Íme az első valódi videó, amit egy másik bolygón készítettek A Perseverance megörökítette a saját landolását, a NASA pedig most közzétette a felvételeket.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.