A Pfizer koronavírus vakcinája 95, a Modernáé 94,5, az AstraZenecáé 90 százalékban hatásos

2020 / 11 / 28 / Justin Viktor
A Pfizer koronavírus vakcinája 95, a Modernáé 94,5, az AstraZenecáé 90 százalékban hatásos
Szerencsére több gyógyszergyártónál is nagy erőkkel halad a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, beszámolónkban összegeztük legfontosabb friss híreket.

Finisben a klinikai vizsgálatok

A Pfizer és a BioNTech a múlt héten szerdán jelentették be, hogy a Covid-19 oltóanyaguk 3. fázisú klinikai vizsgálatának frissített elemzése szerint a vakcina 95 százalékban hatékony. A vállalat november 20-án be is nyújtotta a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélykérelmét az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA).

A Pfizer szerint a vizsgálat során 170 esetben fordult elő Covid-19 fertőzés a résztvevők között. Ezek közül 162 olyan betegeknél fordult elő, akik placebót szedtek, nyolc pedig olyanoknál, akik valódi oltást kaptak. Tíz eset bizonyult súlyosnak, ezek közül kilenc a placebo csoportban fordult elő.

Ez azt jelzi, hogy a vakcina véd a betegség leghalálosabb formái ellen. A Moderna a múlt hétfőn tette közzé jelentését, mely szerint, amely szerint oltóanyag jelöltjük 94,5 százalékos hatékonysággal rendelkezik.

A Pfizer állítása szerint a 65 évesnél idősebb embereknél a vakcina hatékonysága 94 százalékos. “Ez figyelemre méltó. Az influenza oltások során szerzett tapasztalatokból tudjuk, hogy oltásokkal ebben a korosztályban nagyon nehéz védelmet elérni" - mondta Akiko Iwasaki, a Yale immunológusa. Ebben a korcsoportban ugyanakkor magas a súlyos Covid -19 esetek kockázata, ezért a védelmük kritikus cél.

Egy november 23-án tett bejelentés szerint a brit Oxford Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett Covid-19 vakcina átlagos hatékonysága 70,4 százalékon áll. A vizsgálatok során ugyanakkor a vakcina hatékonysága a beadott dózisoktól függően változott. Amikor két teljes adagot alkalmaztak egy hónapos különbséggel, a hatékonyság 62 százalék volt, de ez 90 százalékra emelkedett, amikor az oltást először fél adagban, majd teljes adagban adták be.

Oxford-AstraZeneca

Az oxfordi vakcinakísérletben több mint 23 ezren vettek részt az Egyesült Királyságban és Brazíliában. A vakcinát kapó résztvevőknél 30 esetben diagnosztizáltak Covid-19 fertőzést, szemben a placebót szedő 101 résztvevővel. A kutatásban érintett résztvevők között nem volt kórházi kezelésre szoruló vagy súlyos eset. A bevezetés hetek múlva kezdődhet el.

A klinikai tesztek során a Pfizer féle vakcina kapcsán nem merült fel komoly biztonsági aggály. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság és a fejfájás voltak. A sürgősségi felhasználási engedély (EUA) nem azonos a teljes jóváhagyással, a Moderna is csupán az EUA-ért folyamodott, és

november 26-án már be is jelentették az Európai Bizottsággal kötött előzetes szerződés jóváhagyását a Covid-19 (mRNA-1273) mRNS vakcina 80 millió darabos szállítására vonatkozóan.

A Covid-19  legtöbb kezelését egyébként először EUA keretében hagyják jóvá“Az FDA-nak óvatosabbnak kell lennie az EUA vakcinák esetében, mint a terápiás szereknél. Ezeket ugyanis egészséges embereknek adják be, nem pedig betegeknek. Mindig nagyobb teher, egy egészséges emberrel megtenni valamit, mintha olyan valakit kezelnénk, aki már beteg" - mondta el Alison Bateman-House, a NYU Grossman School of Medicine Népegészségügyi tanszékének bioetikusa és adjunktusa. Októberben az ügynökség fel is emelte a szükséges adatok megkövetelt mennyiségét, melyeket a vállalatoknak be kell nyújtaniuk, amikor EUA-t kérnek.

December 8-i, 9-i és 10-i ülésén az FDA oltástanácsadó bizottsága megvitatja majd a COVID-19 vakcinák sorsát, ezek a dátumok tehát valószínűleg fontos lépések lesznek az engedélyezési folyamatban. Az amerikai lakosság beoltása áprilisban kezdődhet - mondta Anthony Fauci, az Országos Allergiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója.

(Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A Bölcs Orr betanított kutyái másodpercek alatt diagnosztizálhatják a Covid-19 fertőzést. Ingyen A kutyák szaglása olyan kiváló, hogy könnyedén felismerhetik a koronavírus fertőzést, ha megfelelően kiképzik őket erre. Az ötlet olyan egyszerű, és olyan sok betegség diagnosztizálásában segítettek már eddig is a kutyák, hogy teljesen érthetetlen, miért csak most bukkant fel.

Új stratégia a Covid-19 ellen, az ehető tengeri moszat-kivonat még a Remdesivirt is felülmúlta. A dengue és a Zika ellen már bevált A koronavírus járvány kórokozója ellen nem csupán meglévő és új gyógyszerek, védőoltások kifejlesztésével küzdenek a kutatók, de a vírus teljes hatásmechanizmusát vizsgálva keresik a lehetséges beavatkozási pontokat, ha úgy tetszik, a réseket a pajzson. Szerencsére akad már ilyen, működő megközelítés is.

90 százalékban hatásos lehet egy koronavírus elleni oltás, de mínusz 70 fokon kell tárolni, az EU is venne belőle A Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó vállalatok Covid-19 vakcinajelöltje 90 százalékban hatékonyan védte meg az embereket a koronavírustól - tette közzé a két cég hétfőn. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) korábbi rendelkezése alapján az oltások jóváhagyásához legalább 50 százalékos hatékonyságra van szükség.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.