A Bölcs Orr betanított kutyái másodpercek alatt diagnosztizálhatják a Covid-19 fertőzést. Ingyen

2020 / 11 / 15 / Justin Viktor
A Bölcs Orr betanított kutyái másodpercek alatt diagnosztizálhatják a Covid-19 fertőzést. Ingyen
A kutyák szaglása olyan kiváló, hogy könnyedén felismerhetik a koronavírus fertőzést, ha megfelelően kiképzik őket erre. Az ötlet olyan egyszerű, és olyan sok betegség diagnosztizálásában segítettek már eddig is a kutyák, hogy teljesen érthetetlen, miért csak most bukkant fel.

A kutyák alig tévednek

A The Sunday Times idézi egy nő esetét, aki bár negatív PCR-tesztet adott, a covid-kereső kutyák jelezték, hogy nagy valószínűséggel pozitív, vagyis a szervezetében már megtalálható a vírus. A nő pár nap elmúltával tüneteket is produkált, vagyis a kutyák helyes diagnózist adtak.

Dr. Hielm-Björkman finn kutató a finn "Bölcs Orr" (WiseNose) nevű Szaglás-diagnosztikai Szervezettől nemrég tért vissza egy konferenciáról, ahol egy kicsi, de egyre növekvő kutyás orvosi felderítéssel foglalkozó közösség munkatársaival tárgyalt. Franciaországtól Libanonon át az Egyesült Arab Emírségekig mindegyiküknek ugyanaz volt a tapasztalata:

a kutyáik majdnem 100 százalékosak, a Covid-19 fertőzés felderítésében.


Kössi kutya munka közben a repülőtéren. (Kép: Helsinki Airport)

20 éves tudás (hol volt ez tavasz óta??)

Az elmúlt 20 évben a tudósok kimutatták, hogy a kutyák rendkívüli módon képesek kiszimatolni a betegségeket. „A legtöbb betegségnek jellemző szaga van. A test reakciója, az anyagcsere változása, egyéni illatot áraszt ”- mondta el James Logan, a londoni Higiénés és Trópusi Orvostudományi Iskola munkatársa. A pandémia kezdetekor Logan professzor és kollégái már kutyákkal dolgoztak a malária észlelésén. "A tudomány még nem képes olyan érzékeny eszközöket létrehozni, mint az orruk" - mondta.

Logan professzor csapata a Medical Detection Dogs jótékonysági szervezettel kezdte meg a Covid-19 vizsgálatokat, és a finn kollégáikhoz hasonlóan reményeik szerint a kutyák elvégezhetik azt a tömeges szűrést, amelyet a laboratóriumi vizsgálatok még nem képesek.

A koronavírus az emberi szervezetbe kerülve csak néhány nap elteltével szaporodik el, így a megfertőződést követően adott labor teszteredmények félrevezetőek lehetnek, nem úgy azonban a kutyák diagnózisa. 

A kutyák ilyenkor sem kerülnek közvetlen érintkezésbe a betegekkel, a vizsgálat során a páciensek bőréről ronggyal letörölt mintát helyezik az állatok orra elé, hogy megszagolják azt. Ha a kutya jelez, vagy lefekszik a rongydarab elé, a minta pozitív lehet.


Kössi Covid-19 mintákat elemez a finnországi repülőtéren. (Kép: Helsinki Airport)

A The Guardian beszámolója szerint Helsinki repülőterén a Bölcs Orr kutyáival már folyamatban van a Covid-felismerésre betanított kutyák alkalmazása az érkező és távozó utasok ellenőrzésére. Négy kutya, ET, Kössi, Miina és Valo ellenőrizte őket, akiknek

mindössze 10 másodpercre volt szükségük egyetlen minta megvizsgálásához, és a kutatók felmérése alapján "szinte 100 százalékos pontossággal dolgoztak."

Finnországon kívül a nyár vége óta Szaúd-Arábiában folyik hasonló reptéri vizsgálat, de a kézenfekvő tanulságok miatt több európai ország is tervezi a hasonló kutyakiképzés és ellenőrzések bevezetését.

(Forrás: MedicalXpress,  Kép: )

Ez is érdekelhet:

Új magyar eredmény a koronavírus okozta tüdőhegesedés kezelésében

A Lázár-taxon fajai visszatértek a halálból, több tucat van belőlük

Hongkongban egy pomerániai törpespicc is megfertőződött a koronavírussal - a WHO ajánlást adott ki

 


 


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.