Új magyar eredmény a koronavírus okozta tüdőhegesedés kezelésében

2020 / 11 / 15 / Justin Viktor
Új magyar eredmény a koronavírus okozta tüdőhegesedés kezelésében
A Semmelweis Egyetem és a hazai járványkórházak  november elejétől végeznek klinikai vizsgálatokat a tüdőhegesedés (tüdőfibrózis) fluvoxaminnal történő kezelésével. A kutatás résztvevői az egyetemen kívül, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs cég.

Citokin vihar

A Covid-19 betegség okozta túlzottan erős immunreakció, az úgynevezett citokin vihar, komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet, és közben tüdőhegesedés keletkezik. Ennek kezelésében segíthet a fluvoxamin terápia – szám olt be róla dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az alapötlet tulajdonképpen egyszerű. Korábbi neurobiológai kutatások kimutatták, hogy a Sigma-1 receptor aktiválása csökkenti az agyban a gyulladásos folyamatokat, ezáltal hat jótékonyan a szervezetre. A receptor sokféle funkciója közül egyik éppen a  gyulladás csökkenése."

dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán működő kutatócsoport vezetője és a SigmaDrugs biotech társalapító ügyvezetője felismerte, hogy több szerv, például a tüdő, a vese vagy a szem esetében is igazolható a központi idegrendszerhez hasonló védő mechanizmus.

A felfedezés szerint a Sigma-1 szerepet játszik a vese oxigénhiányos károsodásában, így jó célpontja lehet az ilyen irányú gyógyszerfejlesztéseknek.

Hosszú covid

“A fluvoxamin két ponton fejt ki védőhatást A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában a citokin vihart gátolja a gyulladást beindító anyagok termelődésének csökkentésével. Emellett hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület.”

A koronavírus szövődményként, az úgynevezett “hosszú covid” során kialakuló és gyakran elhúzódó légzési nehezítettség is rövidebb ideig állhat fenn a fluvoxamin terápiának köszönhetően.

A klinikai vizsgálatba száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló beteget vonnak be egyéves követéssel. A félmilliárd forintos klinikai tanulmány kormányzati  és egyetemi forrás mellett biotech magánbefektetői (Várkonyi Attila, Lantos Csaba, Duda Ernő és Rekeczky Csaba) támogatással valósul meg. 

(Forrás: Semmelweis Egyetem Kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Ez is érdekelhet:

90 százalékban hatásos lehet egy koronavírus elleni oltás, de mínusz 70 fokon kell tárolni, az EU is venne belőle

Fényképeken a koronavírus behatolása a tüdő sejtjeibe

Jöhet az újabb digitális tanév? Tanulságok a koronavírus első hulláma után


 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.