Új magyar eredmény a koronavírus okozta tüdőhegesedés kezelésében

2020 / 11 / 15 / Justin Viktor
Új magyar eredmény a koronavírus okozta tüdőhegesedés kezelésében
A Semmelweis Egyetem és a hazai járványkórházak  november elejétől végeznek klinikai vizsgálatokat a tüdőhegesedés (tüdőfibrózis) fluvoxaminnal történő kezelésével. A kutatás résztvevői az egyetemen kívül, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs cég.

Citokin vihar

A Covid-19 betegség okozta túlzottan erős immunreakció, az úgynevezett citokin vihar, komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet, és közben tüdőhegesedés keletkezik. Ennek kezelésében segíthet a fluvoxamin terápia – szám olt be róla dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az alapötlet tulajdonképpen egyszerű. Korábbi neurobiológai kutatások kimutatták, hogy a Sigma-1 receptor aktiválása csökkenti az agyban a gyulladásos folyamatokat, ezáltal hat jótékonyan a szervezetre. A receptor sokféle funkciója közül egyik éppen a  gyulladás csökkenése."

dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán működő kutatócsoport vezetője és a SigmaDrugs biotech társalapító ügyvezetője felismerte, hogy több szerv, például a tüdő, a vese vagy a szem esetében is igazolható a központi idegrendszerhez hasonló védő mechanizmus.

A felfedezés szerint a Sigma-1 szerepet játszik a vese oxigénhiányos károsodásában, így jó célpontja lehet az ilyen irányú gyógyszerfejlesztéseknek.

Hosszú covid

“A fluvoxamin két ponton fejt ki védőhatást A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában a citokin vihart gátolja a gyulladást beindító anyagok termelődésének csökkentésével. Emellett hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület.”

A koronavírus szövődményként, az úgynevezett “hosszú covid” során kialakuló és gyakran elhúzódó légzési nehezítettség is rövidebb ideig állhat fenn a fluvoxamin terápiának köszönhetően.

A klinikai vizsgálatba száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló beteget vonnak be egyéves követéssel. A félmilliárd forintos klinikai tanulmány kormányzati  és egyetemi forrás mellett biotech magánbefektetői (Várkonyi Attila, Lantos Csaba, Duda Ernő és Rekeczky Csaba) támogatással valósul meg. 

(Forrás: Semmelweis Egyetem Kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Ez is érdekelhet:

90 százalékban hatásos lehet egy koronavírus elleni oltás, de mínusz 70 fokon kell tárolni, az EU is venne belőle

Fényképeken a koronavírus behatolása a tüdő sejtjeibe

Jöhet az újabb digitális tanév? Tanulságok a koronavírus első hulláma után


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.