A puccs miatt Japán a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartja Mianmar első műholdját

2021 / 03 / 14 / Felkai Ádám
A puccs miatt Japán a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartja Mianmar első műholdját
Február 1-jén puccsot hajtott végre a hadsereg Mianmarban.

A hatalomátvétel után az egész országon tüntetés- és sztrájkhullám söpört keresztül, amire válaszként a junta először „csak” figyelmeztetett, hogyha az emberek nem hagynak fel az elégedetlenkedéssel, akkor sokan meg fognak halni, majd ezt követően a fegyveres erők (a hadsereg parancsára a rendőrség) többször a tömegbe lőtt éles lőszerrel. Miközben emelkedik a halálos áldozatok száma a polgári lakosság körében, megszaporodtak a politikai indíttatású letartóztatások is.

Az események miatt pedig Japán egyelőre az ISS fedélzetén tartja Mianmar első műholdját – addig legalábbis, amíg a Japán Űrügynökség és az érintett japán egyetem ki nem találja, hogy mi legyen a szatellit sorsa – számol be róla a Reuters. A 15 millió dolláros eszközt a japán Hokkaido University közösen fejlesztette a mianmari, állami fenntartású Myanmar Aerospace Engineering University-vel (MAEU). A szatellit egyike annak a két 50 kg-os mikroműholdnak, amelyeket kamerákkal szereltek fel, hogy a mezőgazdálkodáshoz és a halászathoz kapcsolódóan megfigyeléseket végezzenek vele. Ugyanakkor több jogvédő szervezet, illetve néhány japán hivatalnok is aggodalmát fejezte ki, hogy a kamerákat a junta a polgári lakosság megfigyelésére is felhasználhatja.

A műholdat ezért egyelőre nem aktiválják, és a Hokkaido University, valamint Japán űrügynöksége (JAXA) most épp azon tanakodnak, hogy mi legyen az eszköz sorsa. Mint a Hokkaido University egyik, a Reutersnek nyilatkozó, de neve elhallgatását kérő dolgozója fogalmazott: Japán nem akarja, hogy bármi köze legyen a (mianmari) hadsereghez, a műholdat nem ebből a célból fejlesztették. Hozzátette azt is, hogy egyelőre tanácstalanság uralkodik az eszközzel kapcsolatban, de reméli, ha most le is állítják a projektet, egyszer még visszatérhetnek hozzá. Az viszont nem derült ki, hogy a műholdat mikor kellett volna eredetileg beüzemelni, illetve mikorra várható valami végleges döntés a JAXA részéről.

A Hokkaido University egy másik dolgozója úgy nyilatkozott, hogy a MAEU-val kötött szerződés nem tiltja a műhold katonai célú felhasználását, ugyanakkor az eszköz által gyűjtött adatokhoz nem fér hozzá Mianmar Japántól függetlenül. Elmondták azt is, hogy a puccs óta nem tudták felvenni a kapcsolatot a MAEU rektorával. A február 20-án (tehát valamivel több mint két héttel a puccsot követően) fellőtt eszköz jelenleg az űrállomás Kibo kísérleti moduljában található, és az ISS-en egyébként egy japán asztronauta is teljesít éppen szolgálatot. A Human Rights Watch jogvédő szervezet aktivistája úgy nyilatkozott a Reutersnak, hogy bár a szatellitet valóban nem katonai célokra fejlesztették, a junta könnyen át tudná állítani erre a feladatra, ezért szerinte sürgősen fel kell a projektet függeszteni, és megvizsgálni, hogy milyen emberi jogokkal kapcsolatos visszaélésekre lehet a műhold alkalmas.

Japán és Mianmar között tradicionálisan szoros a kapcsolat, a szigetország egyike Mianmar legfontosabb segélyadományozójának. A Reuters a JAXA-nál nem ért el olyan hivatalos személyt, aki az eset kapcsán nyilatkozott volna, a MAEU és a Junta szóvivője pedig nem is válaszolt a lap megkeresésére.

További cikkek a Rakétán:

Még az épületeken is átlát egy nemrég pályára állított, új műhold A Capella Space nevű vállalat néhány hónapja állított pályára egy új műholdat, ami 50x50 centiméteres pontossággal képes képet készíteni bármiről, és nem állják útját sem a felhők, sem az éjszaka - bizonyos esetekben pedig a házfalak sem.

Idén harmadszor tesztelhettek az oroszok fegyvert az űrben A héten kilőtt rakéta műholdak megsemmisítésére alkalmas az amerikaiak szerint.

Egy japán startup fából készít műholdat Kiotó Egyetemének részvételével A világűr gyarmatosítása és felfedezése során hatalmas mennyiségű zömmel mérgező anyagot juttattunk Föld körüli pályára és alaposan elszennyeztük a bolygónk közvetlen űrbéli környezetét. A Sumitomo Forestry nevű japán startup és a Kiotói Egyetem közös fejlesztésével legalább kis részben változtatni szeretne ezen, ezért belevágtak az első fából készült műhold elkészítésébe Japánban. Műholdjuk 2023-ban állhat Föld körüli pályára.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.