Még az épületeken is átlát egy nemrég pályára állított, új műhold

2020 / 12 / 18 / Bobák Áron
Még az épületeken is átlát egy nemrég pályára állított, új műhold
A Capella Space nevű vállalat néhány hónapja állított pályára egy új műholdat, ami 50x50 centiméteres pontossággal képes képet készíteni bármiről, és nem állják útját sem a felhők, sem az éjszaka - bizonyos esetekben pedig a házfalak sem. A cég szerdától egy új szolgáltatást is bevezetett, amivel bárki könnyen és egyszerűen hozzáférhet az általuk készített felvételekhez, sőt, akár azt is megadhatja, hogy miről szeretne felvételt készíttetni a műholddal.

A Capella-2 által használt képalkotási megoldás alapvetően nem akkora újdonság, hiszen a NASA már a '70-es évek óta használja a Synthetic Aperture Radar technológiát, ami kicsit hasonlít ahhoz, ahogy a denevérek vagy a delfinek tájékozódnak: a Capella-2 egy magas frekvenciájú, 9,65 GHz-es rádiójelet bocsát ki, és a visszaverődő hullámokból alkot képet a nagy felbontású kamerák segítségével. "Ezen a frekvencián a felhők nagyjából átlátszóak" - mondja Pay Banazadeh, a Capella Space vezérigazgatója, aki szerint a jelenlegi műholdtechnológia egyik nagy hátránya, hogy leginkább vizuális képalkotásra támaszkodik, így a felhők és az éjszaka is megoldhatatlan problémát jelent neki. "Amikor ezt a kettőt kombinálod, a Föld 75 százaléka láthatatlan számodra" - teszi hozzá.


Tokió egy igazi szellemváros a Capella-2-vel készült felvételen

A cég szerint a technológiájuk felhasználási lehetőségei szinte végtelenek. A mindenen átlátó műhold használható humanitárius célokra, például erdőtüzek terjedésének a megfigyelésére vagy erdőirtások leleplezésére, de ugyanígy megfigyelhetők vele katonai mozgások, repülőterek is. Két műholddal pedig akár háromdimenziós képet is lehet alkotni, így akár egy olajtárolónak a telítettsége vagy egy bánya napi termelési mennyisége is nyomon követhető. A Capella Space-nek ugyan egyelőre csak egy műholdja van, viszont jövőre további hat műholddal tervezik bővíteni a rendszert.

A cég emellett egy szoftvert is fejlesztett Capella Console néven, amivel bárki hozzáférést kaphat az elkészült felvételekhez, és új felvételt is kérhet. Banazadeh elmondása szerint a műholdfelvételeket készítő vállalatokkal jelenleg rendkívül nehéz együttműködni, ezen akartak változtatni a böngészőből elérhető, könnyen használható felhasználói felülettel.


A felhasználók egy könnyen használható és átlátható webes felületen kérhetnek új felvételeket a műholdtól

Ennek kapcsán viszont többen, így például az Inputmag is arra figyelmeztet, hogy egy ennyire kifinomult és bárki számára elérhető műholdrendszer igazi rémálom lehet a magánélethez fűződő jogok szempontjából, főként, hogy az ilyen eszközök használatát a törvények sem nagyon szabályozzák. Az amerikai törvények szerint jelenleg az egyetlen, erre vonatkozó megkötés, hogy a Capella műholdja legfeljebb pixelenként 50x50 centiméteres felbontású fotókat készíthet, vagyis az arcunkat nem fogják tudni lefotózni az űrből, de nagyjából bármi mást igen.

(Fotó: Capella Space)

További cikkek a témában:

Újabb műholdakkal bővül a "kalózvadász" műholdrendszer A HawkEye 360 a rádiófrekvenciás hullámok megfigyelésével képes leleplezni az orvvadászokat vagy az áruszállító hajókra leselkedő veszélyeket, de a hírszerzési és katonai akciókhoz is komoly segítséget nyújthat.

Létezik-e Black Knight, a műhold, amely évezredek óta kering a Föld körül? A Fekete Lovag-története egy népszerű összeesküvés-elmélet egy Föld körül keringő, idegen műholdról. Ugyanakkor az elméletben akad egy tényleges rejtély, az LDE, amelyet máig nem igazán tudunk megmagyarázni.

Az Európai Űrügynökség új repülő laboratóriumával bárki játszhat Az Európai Űrügynökség műholdja az első, amit direkt kísérletezésre építettek, bárki jelentkezhet a próbára, aki szeretné kipróbálni, milyen érzés műholdat irányítani.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
A bolygónkon egy nagyobb földrengés és annak következményei potenciálisan katasztrofális hatást gyakorolhatnak az emberek életére, de kell-e félnie a jövőbeli telepeseknek hasonló veszélyektől, mikor majd reng alattuk a Mars?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.