A rejtélyes japán fémgömb valószínűleg egy bója a szakértők szerint

2023 / 02 / 26 / Bobák Zsófia
A rejtélyes japán fémgömb valószínűleg egy bója a szakértők szerint
A Scripps Oceanográfiai Intézet kutatója meglepőnek tartja a Hamamatsu partjánál felfedezett objektummal kapcsolatos teóriákat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Japánban, Hamamatsu városának strandján partra sodort fémgömb az elmúlt időkben intenzív érdeklődés középpontjába került, miután a hatóságok, potenciális veszélyt sejtve, lezárták körülötte a területet és vizsgálatoknak vetették alá. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a belül üreges tárgy nem bomba, ezért valószínűleg nem jelent kockázatot a környékbeliekre nézve, de az eredetét nem sikerült tisztázni, ez pedig további találgatások előtt nyitotta meg az utat.

A New York Timesnak nyilatkozó oceanografusáfus, Uwe Send azonban elmondta: a gömb minden valószínűség szerint egy normális, hétköznapi bója, amelyet a kutatók és a hajózási vállalatok is gyakorta használnak nyílt vízen. Az objektum formája, felépítése és az anyaga is éppen olyan, mint az általuk alkalmazott bóják és sok fajtájuk elérhető az online webshopok kínálatában is. A kutatók ezeket az általában acélból készült, üreges eszközöket sokszor műszerekhez kapcsolva használják és jól látható, színes festékkel festik le, valamint feltüntetik rajta az elérhetőségüket, például egy telefonszámot is, hogy szükség esetén könnyen vissza lehessen hozzájuk juttatni. A Japánban talált példány ugyan nagyobb, mint azok, amelyeket tudományos célokra szoktak alkalmazni, de az is előfordulhat, hogy valamelyik hajózási vállalat használta hajók lekötésére. Dr. Send a bója körül kialakult elméleteket mindenesetre különösnek találta.

"Lehetséges, hogy mindenki paranoid a ballonok miatt."

- mondta el az interjúban, a kínai kémléggömbre (vagy meteorológiai ballonra) célozva.

A japán hatóságok azonban egyelőre nem tudták pontosan beazonosítani a gömb származási helyét, mivel ez a példány festetlen és telefonszám vagy más nyomravezető jel sem látható a felszínén. A Kagoshima Egyetem kutatója, Shigeru Fujieda szerint az objektum állapota, vagyis az, hogy mentes volt a rátapadt tengeri élőlényektől, arra utal, hogy közelről érkezett a partra és egyetért Senddel abban, hogy a legvalószínűbb magyarázatot a gömbbel kapcsolatban a leghétköznapibb elmélet jelenti, ami szerint az objektum egy hajókhoz használatos bója.

(Fotó: TV Asahi via CNN News Source)

Ezúttal Japánban sodort partra a víz egy titokzatos fémgömböt A rendőrség lezárta a teljes területet, a tárgyat röntgennel vizsgálták.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.