A robotkutyák már a részecskegyorsítókban vannak

2024 / 02 / 07 / Bobák Zsófia
A robotkutyák már a részecskegyorsítókban vannak
A kínai Unitree gyártó Go1 robotja járja be a CERN detektorainak környékét, hogy olyan helyekre is beférkőzzön, ahová mások nem jutnak el.

A CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) Building 937-es elnevezésű épületében különleges munka zajlik: itt készülnek azok a robotok, amelyeket a szervezet részecskegyorsító-komplexumában alkalmaznak különféle feladatokra. A B937-ből kikerülő gépeket, köztük TIM-et (Train Inspection Monorail) és az eltérő típusú CERNbotokat ellenőrzési, javítási, rakodási munkák során veszik igénybe, hogy segítsék a humán munkatársaikat és növeljék a komplexum biztonságát. A robotok között megtalálhatóak a síneken futó és robotkarral ellátott, valamint kerekeken guruló gépek is, de eddig egy típus hiányzott közülük: négylábú robotot még nem alkalmaztak a létesítményben.

Ez a helyzet idén megváltozott, szolgálatba állt ugyanis az első CERN robotkutya a szervezet legnagyobb kísérleti területén, a North Area-ban. A hatalmas NA a Szuper protonszinkrotron (SPS) része és kulcsfontosságú szerepet tölt be a részecskegyorsítók életében, mivel innen, az SPS-ből indulnak a protonsugarak többek között a Nagy Hadronütköztetőbe és az AWAKE plazmakísérlethez. A North Area területén, mint ahogy a CERN más helyszínein, a berendezések és kábelkötegek között sokszor nehéz az ellenőrzési munkákat elvégezni a kerekeken guruló robotoknak és olyan helyek is bőven akadnak, ahová az emberek is nehezen férkőznek be, de a négylábú gépezet kis mérete és stabil mozgása lehetővé teszi ezeknek a rejtett zugoknak a feltérképezését. A CERNquadbotra keresztelt robotkutyát az NA-ban tesztelték és a vizsgálatok során megbízhatóan és gond nélkül végezte el a feladatát, ami a helyszín sugárzási védelmének ellenőrzése volt. A négylábú nem egyedül járőrözött a terepen, elkísérte a CERNBotNA nevű guruló robot, hogy még több adatot tudjanak gyűjteni.


Robotok a CERN 937-es épületében (Kép: CERN)

A CERNquadbot a későbbiekben is kap majd társakat maga mellé, sőt, a robotkutyákból akár egy flottát is bevethetnek a detektorok állapotának monitorozása céljából. A robotkutya a detektorok üregeinek "új dimenziót" fedezheti fel, kiterjesztve a robotok működési körét eddig elérhetetlen helyszínekre - írja a CERN. A négylábú robotot a képek tanúsága szerint a Unitree Go1 platformjából alakították ki, ami igen népszerű a különféle alkalmazási módokat igénylő cégek körében és az elmúlt években sok helyen megjelentek eltérő változatai. Tavaly a Throwflame például a lángszóróval felszerelt Go1-t készítette el, de az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága is használta már a kínai gépet a páncéltörő fegyverek robotkutyáról való indításának tesztelésére.

(Fotó: M. Struik/CERN)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.