A robotkutyák már a részecskegyorsítókban vannak

2024 / 02 / 07 / Bobák Zsófia
A robotkutyák már a részecskegyorsítókban vannak
A kínai Unitree gyártó Go1 robotja járja be a CERN detektorainak környékét, hogy olyan helyekre is beférkőzzön, ahová mások nem jutnak el.

A CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) Building 937-es elnevezésű épületében különleges munka zajlik: itt készülnek azok a robotok, amelyeket a szervezet részecskegyorsító-komplexumában alkalmaznak különféle feladatokra. A B937-ből kikerülő gépeket, köztük TIM-et (Train Inspection Monorail) és az eltérő típusú CERNbotokat ellenőrzési, javítási, rakodási munkák során veszik igénybe, hogy segítsék a humán munkatársaikat és növeljék a komplexum biztonságát. A robotok között megtalálhatóak a síneken futó és robotkarral ellátott, valamint kerekeken guruló gépek is, de eddig egy típus hiányzott közülük: négylábú robotot még nem alkalmaztak a létesítményben.

Ez a helyzet idén megváltozott, szolgálatba állt ugyanis az első CERN robotkutya a szervezet legnagyobb kísérleti területén, a North Area-ban. A hatalmas NA a Szuper protonszinkrotron (SPS) része és kulcsfontosságú szerepet tölt be a részecskegyorsítók életében, mivel innen, az SPS-ből indulnak a protonsugarak többek között a Nagy Hadronütköztetőbe és az AWAKE plazmakísérlethez. A North Area területén, mint ahogy a CERN más helyszínein, a berendezések és kábelkötegek között sokszor nehéz az ellenőrzési munkákat elvégezni a kerekeken guruló robotoknak és olyan helyek is bőven akadnak, ahová az emberek is nehezen férkőznek be, de a négylábú gépezet kis mérete és stabil mozgása lehetővé teszi ezeknek a rejtett zugoknak a feltérképezését. A CERNquadbotra keresztelt robotkutyát az NA-ban tesztelték és a vizsgálatok során megbízhatóan és gond nélkül végezte el a feladatát, ami a helyszín sugárzási védelmének ellenőrzése volt. A négylábú nem egyedül járőrözött a terepen, elkísérte a CERNBotNA nevű guruló robot, hogy még több adatot tudjanak gyűjteni.


Robotok a CERN 937-es épületében (Kép: CERN)

A CERNquadbot a későbbiekben is kap majd társakat maga mellé, sőt, a robotkutyákból akár egy flottát is bevethetnek a detektorok állapotának monitorozása céljából. A robotkutya a detektorok üregeinek "új dimenziót" fedezheti fel, kiterjesztve a robotok működési körét eddig elérhetetlen helyszínekre - írja a CERN. A négylábú robotot a képek tanúsága szerint a Unitree Go1 platformjából alakították ki, ami igen népszerű a különféle alkalmazási módokat igénylő cégek körében és az elmúlt években sok helyen megjelentek eltérő változatai. Tavaly a Throwflame például a lángszóróval felszerelt Go1-t készítette el, de az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága is használta már a kínai gépet a páncéltörő fegyverek robotkutyáról való indításának tesztelésére.

(Fotó: M. Struik/CERN)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.