A robotokkal való szemkontaktus ugyanúgy hat ránk, mintha egy emberrel létesítenénk

2020 / 12 / 12 / Perei Dóra
A robotokkal való szemkontaktus ugyanúgy hat ránk, mintha egy emberrel létesítenénk
Ha nem elég emberi, az a baj, ha túl emberi, az a baj. Nagyjából így foglalhatnánk össze az általános vélekedést a harmadik generációs, úgynevezett szolgáltató és társrobotokról. A legújabb vizsgálatok ehhez képest mégis azt sugallják, hogy egy robotokkal való szemkontaktus ugyanolyan hatással lehet ránk, mint egy élő személlyel történő pillantáscsere. A finn Tamperei Egyetem új tanulmányának eredmények azt jósolják, hogy az emberek és a humanoid robotok közötti interakció meglepően zökkenőmentes lesz.  

A robotika gyors fejlődésével a jövőben egyre szorosabb kapcsolatba kerülhetünk a társrobotokkal, nem emberi mivoltuk ellenére ugyanis úgy tűnik, hogy mégis így kezeljük, és emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket. Egy korábbi felmérés szerint például a megkérdezettek különböző jellemzőket társítottak a robotokhoz megjelenésük és /vagy viselkedésük alapján. Az előzetes tanulmányok ugyan rávilágíthattak az emberek társrobotokkal kapcsolatos felfogására és jellemzőire, de a központi kérdés, hogy a humanoid robotok milyen automatikus reakciókat váltanak ki belőlünk, továbbra is megválaszolatlan maradt.

Tényleg robotforradalmat ébresztett a pandémia? "A robotok valóban arra hivatottak, hogy átvegyék az irányítást az éttermi konyhákban?" Tette fel a kérdést négy éve az Eater magazin. Vajon sikerült ezt megvalósítani az elmúlt négy évben vagy a robotok még mindig 'túl szexik'? És hogyan változtatta meg mindezt a koronavírus-járvány?

Vajon a robotokkal való kapcsolatteremtés az emberihez hasonló reakciókat vált ki belőlünk?

A Tamperei Egyetem kutatói azokat a fiziológiai reakciókat elemezték, amelyeket a humanoid robotokkal való szemkontaktus vált ki. Nevezetesen két fő okból választották a szemkontaktust vizsgálatuk témájának. Először is, a korábbi eredmények azt mutatták, hogy bizonyos érzelmi és figyelemhez kapcsolódó élettani válaszok erősebbek, ha egy másik személy tekintete felénk irányul, mint amikor nem keresik velünk a szemkontaktust.

Másodszor, a tekintet irányítása normális interakcióhoz kapcsolódó viselkedés, amelyre a jelenlegi társrobotok is meglepően jól képesek.

A vizsgálat során a kutatás résztvevői szemtől szembe kerültek vagy egy másik személlyel, vagy egy robottal. Az ember és a robot vagy közvetlenül a kísérleti alanyra néztek, és kapcsolatba léptek egymással, vagy elfordították tekintetüket. A kutatók ezen felül mérték az önkéntesek bőrének vezetőképességét, amely tükrözi az autonóm idegrendszer aktivitását, az arcizom pozitív affektív reakcióit tükröző elektromos aktivitását, valamint a figyelem orientáltságát jelző pulzus lassulását. Az eredmények azt mutatták, hogy az összes fent említett fiziológiai reakció egyaránt erősebb volt szemkontaktus esetén az elfordított tekintethez képest. A robottal és egy másik emberrel való szemkontaktus összpontosította a résztvevők figyelmét, emelte az izgalom szintjét és pozitív érzelmi reakciót váltott ki. "Eredményeink azt mutatják, hogy a társrobotok nem nyelvi, interakcióját szabályozó jelzései ugyanúgy befolyásolhatják az embereket, mint a más személyek által bemutatott hasonló jelek. Érdekes módon ugyanazokkal, az evolúció során elsajátított jelekkel válaszolunk az interakciókra akkor is, ha azok robotoktól érkeznek.

Az ilyen bizonyítékok előrevetítik, hogy a robotika fejlődésével a velük való interakciónk meglepően zökkenőmentes lehet"- mondja Helena Kiilavuori a kutatás egyik szerzője.

Hozzáteszi: az eredmények számukra is megdöbbentőek voltak, mert korábbi kísérleteik rendre azt mutatták, hogy a szemkontaktus csak akkor váltja ki a jelen kísérletben észlelt reakciókat, amikor a résztvevők tudják, hogy egy másik ember valóban látja őket. Például egy videokonferencián a képernyőn megjelenőkkel való kapcsolat nem váltja ki ezeket a reakciókat, ha a résztvevő tudja, hogy a saját kamerája ki van kapcsolva, és a másik fél nem képes őt látni. "Az a tény, hogy a robotokkal való szemkontaktus ilyen reakciókat vált ki azt jelzi, hogy annak ellenére, hogy tudjuk, hogy a robot egy élettelen gép, ösztönösen kezeljük, mintha látna minket. Mintha az elméjével valóban képes lenne ránk nézni"- mondja Jari Hietanen, pszichológia professzor, a kutatási projekt igazgatója.

További cikkek a Rakétán:

Így festhet a világ 2050-ben

RoboGrammar: A robotokat tervező mesterséges intelligencia 

Valamit mondani könnyebb, mint megvalósítani: A robotok és az érintés

(Fotó: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.