A robotokkal való szemkontaktus ugyanúgy hat ránk, mintha egy emberrel létesítenénk

2020 / 12 / 12 / Perei Dóra
A robotokkal való szemkontaktus ugyanúgy hat ránk, mintha egy emberrel létesítenénk
Ha nem elég emberi, az a baj, ha túl emberi, az a baj. Nagyjából így foglalhatnánk össze az általános vélekedést a harmadik generációs, úgynevezett szolgáltató és társrobotokról. A legújabb vizsgálatok ehhez képest mégis azt sugallják, hogy egy robotokkal való szemkontaktus ugyanolyan hatással lehet ránk, mint egy élő személlyel történő pillantáscsere. A finn Tamperei Egyetem új tanulmányának eredmények azt jósolják, hogy az emberek és a humanoid robotok közötti interakció meglepően zökkenőmentes lesz.  

A robotika gyors fejlődésével a jövőben egyre szorosabb kapcsolatba kerülhetünk a társrobotokkal, nem emberi mivoltuk ellenére ugyanis úgy tűnik, hogy mégis így kezeljük, és emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket. Egy korábbi felmérés szerint például a megkérdezettek különböző jellemzőket társítottak a robotokhoz megjelenésük és /vagy viselkedésük alapján. Az előzetes tanulmányok ugyan rávilágíthattak az emberek társrobotokkal kapcsolatos felfogására és jellemzőire, de a központi kérdés, hogy a humanoid robotok milyen automatikus reakciókat váltanak ki belőlünk, továbbra is megválaszolatlan maradt.

Tényleg robotforradalmat ébresztett a pandémia? "A robotok valóban arra hivatottak, hogy átvegyék az irányítást az éttermi konyhákban?" Tette fel a kérdést négy éve az Eater magazin. Vajon sikerült ezt megvalósítani az elmúlt négy évben vagy a robotok még mindig 'túl szexik'? És hogyan változtatta meg mindezt a koronavírus-járvány?

Vajon a robotokkal való kapcsolatteremtés az emberihez hasonló reakciókat vált ki belőlünk?

A Tamperei Egyetem kutatói azokat a fiziológiai reakciókat elemezték, amelyeket a humanoid robotokkal való szemkontaktus vált ki. Nevezetesen két fő okból választották a szemkontaktust vizsgálatuk témájának. Először is, a korábbi eredmények azt mutatták, hogy bizonyos érzelmi és figyelemhez kapcsolódó élettani válaszok erősebbek, ha egy másik személy tekintete felénk irányul, mint amikor nem keresik velünk a szemkontaktust.

Másodszor, a tekintet irányítása normális interakcióhoz kapcsolódó viselkedés, amelyre a jelenlegi társrobotok is meglepően jól képesek.

A vizsgálat során a kutatás résztvevői szemtől szembe kerültek vagy egy másik személlyel, vagy egy robottal. Az ember és a robot vagy közvetlenül a kísérleti alanyra néztek, és kapcsolatba léptek egymással, vagy elfordították tekintetüket. A kutatók ezen felül mérték az önkéntesek bőrének vezetőképességét, amely tükrözi az autonóm idegrendszer aktivitását, az arcizom pozitív affektív reakcióit tükröző elektromos aktivitását, valamint a figyelem orientáltságát jelző pulzus lassulását. Az eredmények azt mutatták, hogy az összes fent említett fiziológiai reakció egyaránt erősebb volt szemkontaktus esetén az elfordított tekintethez képest. A robottal és egy másik emberrel való szemkontaktus összpontosította a résztvevők figyelmét, emelte az izgalom szintjét és pozitív érzelmi reakciót váltott ki. "Eredményeink azt mutatják, hogy a társrobotok nem nyelvi, interakcióját szabályozó jelzései ugyanúgy befolyásolhatják az embereket, mint a más személyek által bemutatott hasonló jelek. Érdekes módon ugyanazokkal, az evolúció során elsajátított jelekkel válaszolunk az interakciókra akkor is, ha azok robotoktól érkeznek.

Az ilyen bizonyítékok előrevetítik, hogy a robotika fejlődésével a velük való interakciónk meglepően zökkenőmentes lehet"- mondja Helena Kiilavuori a kutatás egyik szerzője.

Hozzáteszi: az eredmények számukra is megdöbbentőek voltak, mert korábbi kísérleteik rendre azt mutatták, hogy a szemkontaktus csak akkor váltja ki a jelen kísérletben észlelt reakciókat, amikor a résztvevők tudják, hogy egy másik ember valóban látja őket. Például egy videokonferencián a képernyőn megjelenőkkel való kapcsolat nem váltja ki ezeket a reakciókat, ha a résztvevő tudja, hogy a saját kamerája ki van kapcsolva, és a másik fél nem képes őt látni. "Az a tény, hogy a robotokkal való szemkontaktus ilyen reakciókat vált ki azt jelzi, hogy annak ellenére, hogy tudjuk, hogy a robot egy élettelen gép, ösztönösen kezeljük, mintha látna minket. Mintha az elméjével valóban képes lenne ránk nézni"- mondja Jari Hietanen, pszichológia professzor, a kutatási projekt igazgatója.

További cikkek a Rakétán:

Így festhet a világ 2050-ben

RoboGrammar: A robotokat tervező mesterséges intelligencia 

Valamit mondani könnyebb, mint megvalósítani: A robotok és az érintés

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.