A Ryugu kisbolygóról érkező minták az eddig vizsgált legősibb anyagok közé tartoznak az első elemzések szerint

2021 / 12 / 21 / Bobák Zsófia
A Ryugu kisbolygóról érkező minták az eddig vizsgált legősibb anyagok közé tartoznak az első elemzések szerint
A decemberben a Földre érkező, Ryuguról származó minták első vizsgálatairól szóló tanulmányok szerint a kisbolygó anyaga a vártnál is porózusabb és karbonátokban gazdag.

A japán űrügynökség (JAXA) 2018-ban küldött szondát a Ryugu aszteroidára, azzal a céllal, hogy mintákat vegyen belőle, majd ezeket visszahozza a Földre elemzés céljából. Korábban már történt egy hasonló kísérlet, amelynek során a JAXA egy másik kisbolygóból, az Itokawából próbált meg anyagmintát szerezni, de a misszió során a 2005-ben az Itokawához érkező Hajabusza űreszköz mintavételhez szükséges eszközei meghibásodtak, így a tervezett mennyiségnek csak elenyésző részét sikerült begyűjteni, annyit, amennyi a szonda leszállása során bekerült a tárolókba.

A 2010-ben a Földre visszatérő Hajabusza tartályának tartalmát hónapokig tartó munkával tárták fel és az ezután következő szintén hosszadalmas elemzések során végül kiderült, hogy a tároló falán megtapadt leheletvékony por 1500 részecskéje az aszteroidából származik, így ez lett az első minta, amelyet a japán űrügynökség egy kisbolygóból hozott a laboratóriumokba.


A Hajabusza-2 szonda által szállított minta a Ryugu kisbolygóról (Kép: Yada et. al., Nature Astronomy, 2021)

A Ryugura indított küldetés sikeresebbek bizonyult, mint az első misszió, ez alkalommal 5,4 grammnyi törmeléket gyűjtött be a Hajabusza-2 szonda, amely immár nem csak a felszínről vételezett mintákkal tért vissza, hanem a mélyebb rétegekből is gyűjtött kőzetet, miután egy lövedékkel krátert vájt az aszteroida belsejébe. A mintatároló rekeszt tavaly decemberben szállította vissza és oldotta ki a szonda, miközben elhaladt a Föld közelében, majd az űreszköz folytatta útját, hogy újabb kisbolygókat látogasson meg az elkövetkező évek során. A tároló Ausztráliában landolt és a tartalmát azóta már a NASA laboratóriumába is eljuttatták: az ügynökség 10%-nyi részt kapott belőle cserébe, amiért majd a Bennuról származó mintákat megosztják a JAXA-val 2023-ban.

A Ryugu talajmintáinak Japánban lefolytatott vizsgálatairól szóló első két tanulmányt hétfőn hozták nyilvánosságra a Nature Astronomy hasábjain: a japán és francia kutatók által elvégzett elemzések szerint az aszteroida a vártnál jóval sötétebb színű és rendkívül porózus. Mivel a kisbolygó többé-kevésbé változatlan maradt a Naprendszer kialakulása óta, ezért, a kutatók leírása szerint, a belőle származó minták jelentik az egyik legősibb anyagot, amelyet a laboratóriumokban valaha vizsgáltak. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a Ryugu C-típusú kisbolygó, vagyis sötét színű, kondritot és hidrált szilikátokat tartalmazó anyagból áll, de most az is kiderült, hogy az összetétele miatt a vártnál is sötétebb, a reflektivitása rendkívül alacsony, a fénynek mindössze 2%-át tükrözi vissza. A szemcsék mérete is kisebb annál, mint amire előzetesen számítottak a kutatók, bár nem kizárt, hogy széttöredezésükhöz hozzájárultak az utazásnak és a minták kezelésének körülményei is.

 

A Ryugu sokkal porózusabb, mint amilyenek a C-típusú kisbolygók általában lenni szoktak, ez a megfigyelés összhangban áll azokkal az adatokkal, amelyeket a Hajabusza-2 még korábban gyűjtött az aszteroidáról a mérései során. A Cédric Pilorget által vezetett kutatócsapat elemzései alapján a kisbolygó többek között agyagásványok alkotórészeiből, karbonátokból és nitrogéntartalmú összetevőkből áll, de a további vizsgálatok során, amelyeket a mintákból részesülő laboratóriumok végeznek majd el, további részletekre is fény derülhet.

(Fotó: Nasa/Robert Markowitz, Yada et. al., Nature Astronomy, 2021, JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.)


Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.