A Sas leszállt - bemutatta minden eddiginél nagyobb teljesítményű kvantumchipjét az IBM

2021 / 11 / 15 / Bobák Zsófia
A Sas leszállt - bemutatta minden eddiginél nagyobb teljesítményű kvantumchipjét az IBM
Az Eagle teljesítménye túlszárnyalja a cég minden eddigi processzoráét és nem szimulálható a klasszikus számítógépeken Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatójának elmondása szerint, de ez nem jelenti azt, hogy eljött a hagyományos számítógépek legsötétebb órája.

Az IBM (International Business Machines) régóta dolgozik a különféle kvantumchipjein, melyek az újfajta komputerek, a kvantumszámítógépek működését biztosítják és amelyek egy egészen új típusú számítási architektúra alapját jelentik. A Quantum System One kvantumszámítógép, amelyet az ügyfelek számára elérhetővé tett a cég és aminek egyik példánya már Európába is megérkezett, még a 27 qubitos Falcon (sólyom) chippel van felszerelve, de a rendszer kompatibilis az eggyel erőteljesebb, 65 qubitos Hummingbird (kolibri) és a legújabb Eagle processzorral is.

A 127 kvantumbittel operáló Eagle a legújabb a chipek sorában, melyekkel a cég a kvantumelsőbbség felé menetel, vagyis amelyek előbb-utóbb biztosítják majd, hogy az új típusú gépek olyan számításokat is meg tudjanak oldani, amelyre a klasszikus komputerek egyáltalán nem, vagy csak rendkívül hosszú idő alatt lennének képesek. Tulajdonképpen ezt az elsőbbséget már el lehet érni a jelenleg rendelkezésre álló struktúrákkal is, de a kínai kutatók vagy a Google által tett bejelentéseket egyelőre még némi kritika fogadja, részben azért, mert (a kínai kutatók kísérleteiben) olyan probléma megoldásával demonstrálták a teljesítményt, amelyeknek a gyakorlati haszna kétséges, márpedig az elsőbbség valódi lényege abban rejlik majd, hogy ennek köszönhetően a kvantumszámítógépek olyan feladatokat is meg tudnak oldani, amit egyelőre a klasszikus gépekkel nem lehetséges és ezzel az anyagkutatást, gyógyszeripart vagy éppen a bankszektort segítik majd.

A Google esetében a szkepticizmusra okot adó jellemzője a kísérletnek az volt, hogy az általuk elvégzett számítási feladat valójában nem sokezer évek, hanem napok alatt kivitelezhető lett volna egy szuperszámítógépen is, legalábbis az IBM akkori bejelentésében erre utalt. Ennek ellenére a kvantumelsőbbség témaköre fontos kérdés és ha a fejlesztések legfőbb célja nem is feltétlenül az, hogy a klasszikus számítógépeket a múlt emlékeivé tegyék, de az elért teljesítményt így is sokszor a hagyományos komputerekkel való összehasonlítással reprezentálják.

Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója az Axios műsorában elmondta: a legújabb, száz qubitot meghaladó chipjük erejével egy, a Földnél is nagyobb számítógép tudná csak felvenni a versenyt, bár a processzor még nem képes minden probléma megoldására. A kérdésre, hogy tulajdonképpen miért is van szükség a jobbnál jobb és gyorsabbnál gyorsabb kvantumchipek létrehozására, mikor már rendkívül erőteljes szuperszámítógépek is léteznek, Krishna elmondta: az ügyfeleik, úgymint a Mitsubishi vagy a Daimler (vagy bármelyik másik cég) nagy hasznukat tudják majd venni az anyagkutatás vagy az elektromos járművekbe szánt akkumulátorok fejlesztésének során. Az Engadget leírása szerint a chip mai bemutatása alkalmával a cég kvantumhardver fejlesztésekért felelős vezetője, Jerry Chow azt is elárulta, a processzor egyelőre az IBM Quantum Network bizonyos tagjai számára érhető csak el az IBM Cloudon, vagyis még csak most derül majd ki, hogy pontosan milyen, a Quantum Volume protokollal leírható szintet lesz képes elérni.

A Quantum Volume lényegében a processzorok által megoldott számítások komplexitását jelzi,

vagyis a kvantumeszközön futtatható legnagyobb (négyzet alakú) áramkör méretét az IBM eredeti meghatározása szerint.

Az Eagle lehet, hogy még nem éri el a kvantumelsőbbséget, de egy nagy lépést jelent ebbe az irányba, ez után pedig következnek a további, még erőteljesebb chipek, amelyek egyre több qubittal felszerelve egyre több problémát tudnak majd megoldani. Jövőre érkezik az Osprey (rétisas) processzor 433 kvantum bittel és hamarosan megjelenik a Condor (kondorkeselyű) is, ez utóbbi lesz az első a chipek sorában, amely több mint ezer qubitottal rendelkezik majd.

(Engadget, Computerworld Fotó: IBM, Getty Images/XH4D)

További cikkek a témában:

A jövő számítógépe a Q System One képében megérkezett Európába és elindíthatja a kvantumforradalmat Tegnap Németországban átadták a kontinens első kereskedelmi kvantumszámítógépét, a Q System One-t, ami 27 qubitos Falcon processzorral működik és úgy néz ki, mintha egyenesen a jövőből lépett volna elő.
Két nap alatt 77 lehetséges ellenanyagot talált a koronavírusra a világ leggyorsabb szuperszámítógépe Hagyományos módszerekkel ez évekbe telt volna a kutatóknak, a számítógép valamivel gyorsabban megoldotta. Ez még korántsem jelenti azt, hogy megvan az ellenszer a világon végigsöprő járványra, de az IBM reményei szerint felgyorsíthatja a kutatásokat.
Bejelentette az IBM, hogy két nanométeres chipet készítettek Egy 2 nm-es processzorral felszerelt telefont mindössze négynaponta kellene tölteni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.