Bejelentette az IBM, hogy két nanométeres chipet készítettek

2021 / 05 / 07 / Felkai Ádám
Bejelentette az IBM, hogy két nanométeres chipet készítettek
A chipgyártók már régóta nanométerben mérik (vagy legalábbis reklámozzák) a haladást – ami egyébként a tranzisztorok méretére vonatkozik.

A dolog innentől pofon egyszerű: minél alacsonyabb szám szerepel a nanométer mértékegység előtt, annál kisebb a tranzisztor, így adott felületre annál több fér el belőle. Az IBM legutóbbi tesztchipje, amit az USA-beli Alabany-ban található kutatóközpontjukban raktak össze, elvileg a világon először épül fel 2 nm-es tranzisztorokból, ami a cég közleménye szerint azt jelenti, hogy 50 milliárd tranzisztort lehetséges bezsúfolni egy körömnyi felületre. Ez jelentős áttörés 2017-hez képest, amikor egy ugyanekkora területen 30 milliárd 5 nanométeres tranzisztor fért el.

Az új architektúra előnye kétféleképp is magyarázható: vagy 45 százalékkal gyorsabb ugyanakkora energiafelvétel mellett, vagy 75 százalékkal kevesebbet fogyaszt ugyanakkora számítási kapacitás mellett, mint egy 7 nm-es chip. A cég úgy is személeti új chip képességeit, hogy egy 2 nm-es processzorral felszerelt mobileszköz jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy 7 nm-es technológiára épülő – ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy csak négynaponta kell az adott eszközt tölteni. De például az önvezető autók is gyorsabban ismernék fel az akadályokat, és reagálnának ezekre, ha ilyen chipeket kapnának. Természetesen a fokozott tranzisztorsűrűség egyéb területeken is éreztetné üdvös hatását az adatközpontokkal kezdve az űrkutatáson át egészen akár a 6G technológiáig.

A lépéssel tehát az IBM megelőzte a konkurenciát, hiszen a TSMC 5 nm-es technológiájára épülő első chipek (Apple M1-e és az A14, a Huawei Kirin 9000-e) még csak tavaly érkeztek meg. De az AMD és a Qualcomm például jelenleg még inkább a TSMC 7 nm-es chiptechnológiáját alkalmazzák. Az Intel pedig 10- és 14 nm-es chipeket használ egyelőre, viszont ez utóbbi cég nagyobb tranzisztorsűrűséggel dolgozik, vagyis a chipjeiket nem lehet egy az egyben összehasonlítani a korábbiakkal. A TSMC közben szintén dolgozik a 2 nm elérésén, és jövőre tervezi elindítani a 4- és 3 nm-es lapkák gyártását.

Egyébként a nagy teljesítményű laptopokban 2019-ig nem is terjedt el a 7 nm-es technológia, vagyis minderre 4 évvel azután került sor – például az AMD Ryzen processzora formájában –, hogy az Intel leleplezte az első ilyen chipet, tehát a mostani bejelentést követően nagyjából hasonló idősávra lehet számítani, míg ennek széleskörű, kereskedelmi forgalomban is tapasztalható alkalmazására is sor kerül majd.

(Kép: Flickr/ziad 1)

További cikkek a témában:

Vajon valóban elbukik a Moore-törvény, vagy van még tovább? Moore-törvénye évtizedekig az informatika világítótornyaként jelezte előre a technológiai fejlődés ütemét, a bukását sokan megjósolták, de eddig még mindig megúszta.

Terahertzes hálózatok és egy terabit/s-os adatátvitel - a chip már készül hozzá 6G hálózatokhoz fejlesztettek chipet, amely lehetővé teszi a terahertzes kommunikációt és a villámgyors letöltést. Úgy tűnik, előreszaladtak az időben a japán kutatók, de a hatodik generációs kommunikáció már közeledik.

Csúszhatnak a telefonok, drágulhatnak a tévék a chiphiány miatt A Samsung Galaxy Note készülékei is veszélybe kerültek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.