A SpaceX hat mobil adótornyot telepített az űrbe, amelyek a hagyományos mobilokkal is képesek kommunikálni

2024 / 01 / 04 / Pőcze Balázs
A SpaceX hat mobil adótornyot telepített az űrbe, amelyek a hagyományos mobilokkal is képesek kommunikálni
A Starlink nevű műholdas internetrendszer szerdán hat olyan műholddal bővült, amellyel a hagyományos, LTE-képes mobilok közvetlenül tudnak kommunikálni. A technológia a korlátai ellenére kifejezetten ígéretes.

Az Elon Musk által életre hívott Starlinkről korábban többször írtunk a Rakétán. Eddig közel ötezer műholdat állítottak pályára, hogy a világ minden táján elérhetővé tegyék a szolgáltatásukat, a teljes bolygót jó minőségű internethez juttatva. Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egy-egy cellájuk csak korlátozott sávszélességet tud biztosítani, így a nagyvárosokban, illetve az optikai hálózattal, 4G-vel, 5G-vel lefedett területeken sosem lesz érdemes előfizetni a meglehetősen drága Starlinkre. Ráadásul a kapcsolathoz a tetőre szerelhető terminálokra is szükség van.

2022 nyarán azonban izgalmas fejlesztésről számolt be a cég: azt ígérték, hogy rövidesen a mobiljainkkal is kapcsolódhatunk a hálózatukhoz. Ehhez néhány hete, decemberben meg is kapták a szükséges hatósági engedélyt, így január harmadika óta hat olyan műhold kering az űrben, amelyek "direct to cell", azaz közvetlenül a mobilokhoz csatlakozó technológiával működnek - számolt be az Ars Technica. A műholdak "lehetővé teszik a világ minden táján működő mobilszolgáltatók számára, hogy zavartalan globális hozzáférést biztosítsanak az üzenetküldéshez, híváshoz és böngészéshez, szárazföldön, tavakon vagy a partok mentén, hardvercsere vagy firmware-frissítés nélkül", "a földi mobiltelefon-torony szerepét betöltve, (...) hasonlóan egy szokásos roaming partnerhez" - fogalmazott a cég közleménye. A StarLink partnerei közt az amerikai T-Mobile mellett kanadai, chilei, perui, japán, ausztrál, új-zélandi és svájci szolgáltató is van.

Ugyanakkor Elon Musk aláhúzta, hogy mivel egy sugár csak nagyjából hét megabájtnyi adatforgalmat támogat, és a sugarak igen szélesek, ez a lefedettség nélküli területeken "remek megoldás", de nem versenyképes a hagyományos, földi mobilhálózatokkal. Ezzel összhangban idén először csak SMS-ezni lehet majd így, adat- és hangkapcsolatra csak 2025-től lesz lehetőség, ahogyan az IoT-eszközökkel is csak ekkortól kommunikálnak majd a Starlink műholdjai. A technológia talán legígéretesebb területe, az Apple-telefonok által is támogatott segélyhívások mellett a "dolgok internete", hiszen egy-egy szenzor így bátran telepíthető akár a sivatagba, egy hegycsúcsra vagy épp az óceán közepére. Ezeknél az eszközöknél gyakran alacsony sávszélesség is elegendő, hogy továbbítsák az általuk rögzített, például meteorológiai vagy hadászati információkat.

(Borítókép: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

2024-től elérhető lesz a Starlink műholdas internetének mobilverziója Senkinek nem kell többet aggódnia a lefedettség miatt a SpaceX ígérete szerint, mindenfajta speciális kiegészítő, hardver vagy alkalmazás használata nélkül lehet majd csatlakozni az okostelefonokkal a műholdas rendszerhez.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Naponta egy
Naponta egy "Napot" fogyaszt el a rekordokat döntő kvazár
A kvazárt négy évtizede fedezték fel, de extrém fényessége megtévesztette a kutatókat, így csak most derült ki, hogy a jelenség valójában a legfényesebb kvazár, amit valaha detektáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.