Közben azonban beütött a világjárvány, rengeteg ember ül otthon kényszerűen, így most, hogy már mindenki megsütött mindenféle kenyeret, egyéb, egzotikusabb dolgok kerülnek sorra. Ez lehet tehát a legalábbis valószínűnek tűnő magyarázat a mögött, hogy a TikTok például miért épp mostanság lett tele vizet sütögető videókkal – ami egyébként nem éppen veszélytelen mulatság.
Most nyilván többekben felmerült a kérdés, hogy normális ember minek talál ki ilyeneket, pontosabban mire gondolt a szerző, amikor úgy érezte, a sült víz olyan valami, amire a világnak szüksége van. A válasz, hogy az egész puszta marhaságból indult az útjára: 2014-ben rendezték meg először New Yorkban a STUPID SHIT NO ONE NEEDS AND TERRIBLE IDEAS HACKATHON nevű rendezvényt, amit a leginkább úgy lehetne lefordítani, hogy idióta szarságok, amire senkinek semmi szüksége és egyéb rémes elképzelések ötletparádéja (egyébként a rendezvény azóta igencsak kinőtte magát, és már egyre több amerikai városban is jelen van – egyedül San Fransiscóban hetedjére rendezték meg legutóbb).
Könnyű belátni tehát, hogy a sült víznek igenis akad keresnivalója egy ilyen rendezvényen, és jól megfér az olyan „találmányok” mellett mint a cipzáros banánhéj vagy a teáskanna, amely csak akkor forralja a vizet, ha nézzük. A rántott-sült vizet tehát eredetileg épp egy ilyen rendezvényre találta fel egy Jonathan Marcus nevű úriember.
A dolog praktikájára rátérve a víz megsütéséhez egy igazán fontos összetevőre lesz szükségünk (már a tűzön és a vízen kívül persze) ez pedig egy algin nevű anyag. A kálcium-alginát az alginsav kálciumsója, és bizonyos barna algák sejtfalának alkotója – emberi fogyasztás szempontjából veszélytelen, a szervezet nem is veszi fel. Ami azonban számunkra fontos, hogy az algin nem oldódik a vízben, így ebből a víz körül egyfajta hártyát tudunk képezni. Ezt a membránnal borított vizet ezután kedvünk és szokásunk szerint panírozzuk, majd olajban – 190 Celsius-fokon – kisütjük. A feltaláló, Jonathan Marcus, azonban arra is figyelmeztet minket, hogy mindez nem veszélytelen móka: amennyiben a hártya kiszakad sütés közben, úgy a hirtelen kiömlő víz hatására robbanásszerűen fog forró olaj szerteszét fröcsögni. Nem árt az sem, ha hagyjuk sütés után kihűlni, mert a forró víz megégetheti a szánkat is. A küzdelem és a kockázat pedig már csak azért sem éri meg, mert a végeredmény amúgy sem lesz túl ízletes.
Ha tehát legközelebb szembejönne valamilyen felületen a sült víz, mint forradalmian új diéta, akkor már tudhatjuk, hogy egyrészt nem új, másrészt milyen eseményre készült eredetileg.