A sült víz, a közösségi média új gasztro-őrületének az eredete

2021 / 04 / 16 / Felkai Ádám
A sült víz, a közösségi média új gasztro-őrületének az eredete
A sült víz 2016-ban szabadult ki a palackból – ami a közösségi média időszámításában mérve a dinoszauruszok kora.

Közben azonban beütött a világjárvány, rengeteg ember ül otthon kényszerűen, így most, hogy már mindenki megsütött mindenféle kenyeret, egyéb, egzotikusabb dolgok kerülnek sorra. Ez lehet tehát a legalábbis valószínűnek tűnő magyarázat a mögött, hogy a TikTok például miért épp mostanság lett tele vizet sütögető videókkal – ami egyébként nem éppen veszélytelen mulatság.

Most nyilván többekben felmerült a kérdés, hogy normális ember minek talál ki ilyeneket, pontosabban mire gondolt a szerző, amikor úgy érezte, a sült víz olyan valami, amire a világnak szüksége van. A válasz, hogy az egész puszta marhaságból indult az útjára: 2014-ben rendezték meg először New Yorkban a STUPID SHIT NO ONE NEEDS AND TERRIBLE IDEAS HACKATHON nevű rendezvényt, amit a leginkább úgy lehetne lefordítani, hogy idióta szarságok, amire senkinek semmi szüksége és egyéb rémes elképzelések ötletparádéja (egyébként a rendezvény azóta igencsak kinőtte magát, és már egyre több amerikai városban is jelen van – egyedül San Fransiscóban hetedjére rendezték meg legutóbb).

Könnyű belátni tehát, hogy a sült víznek igenis akad keresnivalója egy ilyen rendezvényen, és jól megfér az olyan „találmányok” mellett mint a cipzáros banánhéj vagy a teáskanna, amely csak akkor forralja a vizet, ha nézzük. A rántott-sült vizet tehát eredetileg épp egy ilyen rendezvényre találta fel egy Jonathan Marcus nevű úriember.

A dolog praktikájára rátérve a víz megsütéséhez egy igazán fontos összetevőre lesz szükségünk (már a tűzön és a vízen kívül persze) ez pedig egy algin nevű anyag. A kálcium-alginát az alginsav kálciumsója, és bizonyos barna algák sejtfalának alkotója – emberi fogyasztás szempontjából veszélytelen, a szervezet nem is veszi fel. Ami azonban számunkra fontos, hogy az algin nem oldódik a vízben, így ebből a víz körül egyfajta hártyát tudunk képezni. Ezt a membránnal borított vizet ezután kedvünk és szokásunk szerint panírozzuk, majd olajban – 190 Celsius-fokon – kisütjük. A feltaláló, Jonathan Marcus, azonban arra is figyelmeztet minket, hogy mindez nem veszélytelen móka: amennyiben a hártya kiszakad sütés közben, úgy a hirtelen kiömlő víz hatására robbanásszerűen fog forró olaj szerteszét fröcsögni. Nem árt az sem, ha hagyjuk sütés után kihűlni, mert a forró víz megégetheti a szánkat is. A küzdelem és a kockázat pedig már csak azért sem éri meg, mert a végeredmény amúgy sem lesz túl ízletes.

Ha tehát legközelebb szembejönne valamilyen felületen a sült víz, mint forradalmian új diéta, akkor már tudhatjuk, hogy egyrészt nem új, másrészt milyen eseményre készült eredetileg.

További cikkek a Témában:

Viagra, szájvíz, láncfűrész - hét találmány, amit eredetileg egészen másnak szántak, mint amire használjuk őket Összegyűjtöttük napjaink hét ismert árucikkét, melyeket eredetileg teljesen másnak szántak, némelyik feltalálója pedig beleőrült a nagy igyekezetbe: a láncfűrész például szülészeti segéd- (vagy inkább kínzó-) eszköz volt, míg a Kellogg's gabonapehely atyja tűzzel-vassal üldözte a testiséget, és a nemiszerv-csonkítástól sem riadt vissza.

Thomas Edison bizarr, beszélő “kis szörnyetegei” a feltaláló legnagyobb bukásához vezettek Edisont a világ egyik legsikeresebb inventoraként tartjuk számon, de mikor új területre merészkedett és az otthoni szórakoztatóipar szeszélyes vásárlóinak kedvére próbált tenni, hatalmas bukás lett a vége. Persze gyerekeknek ijesztő babákat árulni százezer forintos áron sosem volt a legjobb ötlet.

6 őrült ötlet, amit drónokkal valósítottak meg A kémkedés úgy tűnik már lejárt lemez, és bizonyos helyeken manapság inkább fagyiárusítást, kábítószer-kereskedelmet, felszolgálást vagy adott esetben gondolatolvasást bonyolítanak drónokkal. Vagy legalábbis megkísérelték.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.