A Szaharából fut majd be a napenergia egy háromszáz lakosú brit faluba a világ leghosszabb víz alatti kábelein át

2021 / 10 / 02 / Bobák Zsófia
A Szaharából fut majd be a napenergia egy háromszáz lakosú brit faluba a világ leghosszabb víz alatti kábelein át
Marokkó déli részéről érkezik 3800 kilométer hosszú víz alatti kábeleken keresztül az energia Nagy-Britanniába az Xlinks megújuló forrásokkal foglalkozó cég tervei szerint.

Az Xlinks Marokkó-Egyesült Királyság Energia Projektjének értelmében még ebben az évtizedben kiépítenék azt az infrastruktúrát, amelyen keresztül lehetségessé válik, hogy a borús Nagy-Britanniába az állandóan napos Észak-Afrikából érkezzen az energia, méghozzá megújuló forrásokból. A cég elképzelése szerint 1500 négyzetkilométernyi területet fednek le napelemekkel és szélerőművekkel Afrikában, az itt megtermelt energiát pedig egyenesen a szigetországba szállítják majd 3800 kilométer hosszú víz alatti kábeleken át. Összesen négy HVDC (nagyfeszültségű egyenáramú) vezetékre van szükség az átvitelhez, az elsőt 2027-ben, a többit 2029-ben helyezik működésbe.

Az Xlinks már megegyezett a National Grid nemzeti áramszolgáltatóval arról, hogy a picike, 286 lakosú településen, Alverdiscottban megépítsék a szükséges átalakító állomásokat a Devonlive értesülései szerint. Az afrikai helyszínen, Marokkó Guelmim-Oued Noun régiójában, ami a Nyugat-Szaharával határos, összesen 10,5 gigawattos nap (7GW)-, és szélerőművet (3,5 GW) hoznak létre, ami fedezi hétmillió brit otthon áramszükségletét. Bár Marokkóban a napsütés hiánya nem jellemző és a szélerőművek is jól termelnek, de az időnkénti ellátásbeli egyenetlenségek kiküszöbölésére a telepen 20GWh/5GW-os akkumulátorok is tárolják az energiát.

Az Xlinks leírása szerint így 3,6GW energiát tudnak megbízhatóan szállítani több mint húsz órán át minden nap,

ebből pedig hétmillió otthont látnak el árammal. A teljes rendszer kiépülése után az ország energiaszükségletének 8%-át fedezi majd a Marokkó-Egyesült Királyság rendszer.

Hogy miért pont Marokkóra esett a választása a cégnek, azt elsősorban a hely természeti adottságaival magyarázzák: itt a világon a harmadik legmagasabb az értéke a vízszintes, a horizont síkjában érzékelhető besugárzásnak. A 200 négyzetkilométeres területen lefektetett napelemek a sok és erős napsütés hatására háromszor-ötször annyi energiát generálnak, mint amennyit Nagy-Britanniában tudnának termelni jóval borúsabb körülmények között. A kábelek exkluzív módon, csak a rendeltetési helyre, tehát az Egyesült Királyságba viszik az áramot, nem lesznek sem marokkói, sem az útba eső spanyol, portugál vagy francia hálózatokba bekapcsolva.

2018-ban egyébként Marokkó és Portugália között is megkezdődtek a tárgyalások egy jóval rövidebb, 250 kilométeres víz alatti kábelrendszer kiépítéséről, hogy a két ország megoszthassa egymással az erőforrásait, azt azonban mind a két irányba szállító hálózatnak tervezték, vagyis Portugália is adott volna el energiát az afrikai országnak. A Marokkót Spanyolországgal összekötő kábelek első három tagját pedig már 1997-ben beüzemelték, majd 2006-ban a második három (plusz egy tartalék) vezetéket is, ezeken azóta is szállítják az energiát az országok között és tervezik a hálózat kibővítését is, összesen 1,500 MW-os teljesítményűre.

(Electrek, Fotó: Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.
Geotermikus energiával készül majd a zöld rum Angliában Egy geotermikus erőmű veszteséghőjét használja fel a cornwalli rum-üzem.
Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét Skócia nagyon jó úton jár, hogy ők legyenek az első ilyen ország a világon.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.