Geotermikus energiával készül majd a zöld rum Angliában

2021 / 05 / 15 / Rácz Tamás
Geotermikus energiával készül majd a zöld rum Angliában
Egy geotermikus erőmű veszteséghőjét használja fel a cornwalli rum-üzem.

Azokban az országokban, ahol mára ténylegesen beépült a köztudatba a CO2-kibocsátás mérséklésének, a zöld energia térnyerésének fontossága és úgy egyáltalán, a fenntarthatóság gondolata, minden üzleti területen előnyt jelent az ilyen szellemben történő gyártás, termelés, szolgáltatás. Még a rumgyártásban is!

A cornwalli (Anglia délnyugati csücske) °Celsius rumfőzde különlegessége, hogy a rumot előállító illetve hordókban érlelő üzem geotermikus energiával működik. Pontosan fog működni: egyelőre a tőke összegyűjtése folyik a vállalkozáshoz. És hát az erőmű sem dübörgött még fel teljesen. Az UDDGP (United Downs Deep Geothermal Power Project) néven zajló energetikai projekt célja Nagy-Britannia első mélyfúrásos geotermikus erőművének megépítése. A beruházás 2009 óta zajlik, idén kezd termelni. A projektet részben még EU-s fejlesztési pénzekből finanszírozzák. Az erőmű teljesítménye a tervek szerint három megawatt lehet, ami mintegy ezer háztartás számára elegendő. Meg egy rumüzemére.


Az üzem látványterve: zöld rumfőzde a megújuló, Szép Új Világban

A tervek (és a már meglévő helyi önkormányzati engedélyek) szerint a Celsius a termálvíz veszteséghőjével dolgozhat majd. A csővezetéken érkező forró víz hőenergiáját hőszivattyús technológiával koncentrálják a réz főzőüstöknél, a hordós érlelésnél pedig az érlelőkamrák stabil hőmérsékletét biztosítják a maradék hővel.

A Celsius projektje nem nevezhető nagyszabásúnak: mindössze hat állandó munkahely, köztük az új technológiával kapcsolatos kutatásokat végző állások)  jön majd létre, ha megvalósulnak a tervek. Ugyanakkor ez a helyi energiatermelésre épülő kisvállalkozás, amely egy tradicionális iparágban az energetika változását kihasználva teremt teljesen új, a fenntarthatóság gondolatán nyugvó technológiai alapokat a működéshez, példaértékű lehet világszerte számtalan kisüzem folamatainak újragondolására.

További cikkek a témában:

3-4 kilométerrel a föld alatt elhelyezett radiátor: új geotermikus energia-hasznosítási módszer Kanadából Két olajcég, a BP és a Chevron annyira lát fantáziát az ötletben, hogy 40 millió dollárral be is szállt a fejlesztésbe.

Bányaaknába lógatott súlyban tárolna energiát egy startup A megújuló forrásokból származó energiát akár másfél kilométerre leengedhető, több ezer tonnás súlyokban tennék el szűkösebb időkre.

Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét Skócia nagyon jó úton jár, hogy ők legyenek az első ilyen ország a világon.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.