A szimulációs elmélet meghódította a TikTok felhasználóit

2021 / 01 / 20 / Justin Viktor
A szimulációs elmélet meghódította a TikTok felhasználóit
A TikTok közössége mára órásira duzzadt, se szeri se száma az önmagukban is gigantikus tömegeket jelentő tematikus irányzatoknak, a kezdetekre jellemző zenékre tátikázástól és táncoktól, a masszív konyhaművészettel és felgyorsított receptekkel foglalkozó közösségeken át a csináld magad és trükkvideókig. Az elmúlt hetekben a tudományfilozófia világából érkezett látogató a közösségbe, a szimulációs elmélet képében, mely rengeteg TikTok felhasználó fantáziáját megmozgatta.

Szimulációs elmélet

Az alapfelvetés tudományfilozófiai oldalról érkezett, és lényege szerint világunk egy hatalmas, Mátrix-szerű szimuláció, ami hirtelen rengeteg TikTokert kezdett intenzíven foglalkoztatni. A platformon továbbgondolták a felvetést és elterjedt az az ötlet, hogy valamilyen szuper fejlett civilizáció, legyen az emberi vagy földön kívüli eredetű, olyan hatalmas virtuális környezetet épített fel, melyben mi mindannyian, bármennyire is tudatosnak érezzük magunkat, csak digitális karakterek vagyunk, akik ebben a kifinomult videojátékban élnek.

A szimulációs elméletet, ami a TikTok trend alapját is adja, először 2001-ben javasolta Nick Bostrom oxfordi filozófus. A közösségi médiafelületre Heidi Wong TikToker töltötte fel a vitaindítónak szánt videót, amiben bemutatta a hipotézist, és érdekes módon a modern videojátékok legújabb grafikai fejlesztéseire  hivatkozva amellett érvelt, hogy valószínűbb a szimuláció teória, mint az, hogy szó sincs ilyesmiről.

Wong érvelése szerint: "Mindezekből a szimulációkból csak egyetlen valódi valóság létezik, így statisztikailag valószínűbb, hogy mi egy szimulációban vagyunk."

Influenszer eledel

A TikTok influenszerei persze ráugrottak a témára, Scarlett Millsre, Emily Montgomeryre és Ashley Lanese-re, is véleményt nyilvánítottak. 

A tudomány mai álláspontja szerint egyébként még nincs mód a szimulációs hipotézis tesztelésére, és az a tény, hogy nehéz aktívan cáfolni, még nem teszi igazzá, függetlenül attól, hogy hány híres ember támogatja a közösségi médiában, vagy azon kívül (beleértve Elon Muskot is).

A TikTokerek mindenesetre megpróbálják, ennek során például olyan felvételeket kezdtek keresni és közzétenni, melyek a feltételezett “valóságszimulációs szoftver” bugjait vagyis szoftverhibáit mutatják be. A #simulationtheory hashtag alatt megjelenő videókban látszólag a semmiből megjelenő tárgyakat, semmiről visszapattanó teniszlabdákat, vagy épp láthatatlan tárgyakat elütő autókat mutatnak be.

(Forrás: Yourtango Kép: )

Ez is érdekelhet:

Ez csak egy játék, a Mátrixban vagyunk – a tech CEO rejtélyes szavai a halála előtt A fiatal, tech szektorban ténykedő vállalkozónő, Erin Valenti tavalyi halála az összeesküvés-elméletek melegágyává vált. Ennek oka Valenti édesanyjához intézett utolsó szavai: „Ez csak egy játék, egy gondolatkísérlet, a Mátrixban vagyunk.” Valamint az, hogy a rendőrség nem jött rá arra, mi okozhatta a nő halálát. Legalábbis idén februárig.

Bizonyították Wigner Jenő sejtését: két párhuzamos valóság jelent meg egy kvantumkísérletben A valóság érzékelése rendkívül szubjektív, részt vesznek benne érzékszerveink, kultúránk és tudásunk, sőt még a véleménybuborékunk is. És ha mindez megtörtént, jön Wigner Jenő, a kvantumfizika, és több párhuzamos valóság, csak hogy ne kényelmesedjünk el.

Vajon képesek a robotok absztrakcióra? A robotika és művészet találkozásából kiderülhet A robotika és a művészetek találkozása érdekes keresztútnak ígérkezik, és már régen nem csak a science fiction birodalmába vezet. A kutatók és a művészek egyaránt nagy erőkkel keresik a hagyományos művészetek különböző formáinak határait.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.