A szintetikus gipsz jobb, de főleg olcsóbb lehet az eredetinél

2021 / 08 / 11 / Perei Dóra
A szintetikus gipsz jobb, de főleg olcsóbb lehet az eredetinél
Amit biztosan mindenki tud a gipszről, hogy az az építőipar egyik, ha nem a legfontosabb alapanyaga, amit természetes formában bányászott kőzetből állítanak elő. Egy új tanulmány készítői azonban rájöttek, hogy a természetes gipszkőzetet kiválóan helyettesíti egy ipari melléktermékből előállított, szintetikus anyag.

Az új, mesterségesen előállított kalcium-szulfát-dihidrát nemcsak megfelel a kötőanyagokra vonatkozó ipari előírásoknak, de bizonyos tulajdonságaiban még túl is szárnyalja a természetes alapanyagból készült gipszét.

A szintetikus gipszet egy orosz, belarusz és ír kutatókból álló csapatnak sikerült létrehoznia, az anyag összetételét pedig vegyi üzemek hulladékából származó kénsav, hozzáadott víz, valamint szintén ipari hulladékból származó mészkőtörmelék adja, az így született anyag kilencvenöt százaléka pedig szintetikus gipsz – írja az Eurekalert.

A kutatócsoport összesen három, egymástól különböző gipszet készített: építkezési anyagot, anhidritet és nagy erősségű típust, ez utóbbi előállításához autoklávot használtak, míg az előző kettőhöz hagyományos gipsz-előállítási módszereket.

Az újonnan megalkotott eljárás előnye a természetes kőzetből történő előállítással szemben a jelentős energiamegtakarítás: az új módszer esetén ugyanis azonnal elkészül a porított végtermék, így megspórolható a gipszkőzet zúzásának meglehetősen energiaigényes folyamata.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szintetikus gipsz olcsóbb lesz,

ráadásul a melléktermékekből, hulladékokból való előállítás olyan országokban is megoldhatóvá válik, ahol egyébként nincs természetes, bányászható gipszkőzet.

A gipszkőzet egyébként az evaporitok csoportjába tartozik, az elpárolgó tengervízből keletkeznek, így például a Földközi-tenger öt-hatmillió évvel ezelőtti részleges kiszáradása során vastag gipszréteg keletkezett a környező területeken. A kutatók akkor eleve a keletkező rétegeknek köszönhetően jöttek rá, hogy véget ért egy kiszáradásos időszak, amely később a messinai sókrízis nevet kapta.

(A cikkben szereplő fotók illusztrációk, forrásuk: Pixabay)

További cikkek a témában:

Lángoló jég bányászatához terveztek óceáni fordított felhőkarcolókat Az óceánok fenekén hatalmas metán-hidrát, más néven lángoló jég lelőhelyek bújnak meg, melyek fedezhetnék a világ energiaellátását a jövőben, de a gáz felszínre hozatala közel sem egyszerű folyamat. Kínai tervezők az óceáni műanyaghulladék felhasználásával építenének óriási fúrótornyokat, melyek egyben hotelként is szolgálnának.

A geotermikus energia melléktermékéből, a termálvízből kivont lítium érdekes változásokat hozhat az energetikában Izgalmas kutatás indult Kaliforniában arra, hogyan lehetne a termálvizek sótartalmából az akkumulátoriparban felhasználható lítiumot előállítani.

Láttál már EKKORA hidrogénautót? Az Anglo American bányászati vállalat bejelentette: rendszeresíti bányáiban a zéró emissziós óriási hidrogéncellás dömpereket.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.