A Szintetikus Messenger nem az adatainkra pályázik, hanem "bothadsereget" küld bizonyos cikkekre

2021 / 06 / 08 / Perei Dóra
A Szintetikus Messenger nem az adatainkra pályázik, hanem
A világért sem szeretnénk személyes hangvételűre venni ezt a cikket, de azt azért megjegyeznénk, hogy elsőre kicsit tartottunk attól, hogy vajon mi vár ránk, ha belépünk abba a Zoom-hívásba, ahol botok tucatjai klímaváltozással kapcsolatos cikkeket 'olvasnak', miközben az oldal összes hirdetését lekattintják.

Nos, az égvilágon semmi sem történt, pontosan ennyit láttunk. A "Szintetikus Messenger"  elnevezésű projekt Tega Brain és Sam Lavigne művészpáros fejéből pattant ki, akik a botok által szeretnék elérni, hogy a klímaváltozást taglaló írások jobban szem előtt legyenek. Hogy milyen cikkeket látunk az interneten, az részben algoritmusoktól függ. A Google algoritmusa például azt is figyelembe veszi az oldalak rangsorolásánál, hogy hány link mutat az adott oldalra. Általános elv, hogy minél több a link, az oldal annál előrébb kerül, de persze ez nem ilyen egyszerű, és most nem is ez a lényeg. A lényeg sokkal inkább az, hogy ha gyorsan változó híreseményekről van szó, tágabb értelemben véve az internet algoritmikus jellege nem mindig a legfontosabb híreket rangsorolja előre.

A Szintetikus Messenger lényegében bemutatja a probléma egyik lehetséges megoldását, méghozzá vizuálisan. A projekt botokat használ az éghajlatváltozásról szóló hírcikkekkel való interakcióhoz, hogy megkönnyítse a cikkek láthatóságát. A weboldal leírása szerint ezek a botok minden egyes nap felkutatják az éghajlatváltozással kapcsolatos híreket, majd száz bot "meglátogatja" az egyes cikkeket,

és az oldalon található összes hirdetésre rákattint.

Brain és Lavigne szerint az algoritmusok mindenféle hírt befolyásolnak, a fosszilis üzemanyagiparban érdekeltek pedig gyakran megpróbálják manipulálni a rendszert, ami által a klímaváltozásról szóló félrevezető információk és álhírek előrébb kerülnek a rangsorban. Ezen pedig bolygónk és az emberek védelme érdekében változtatni kell. Elképzelésük talán nem is lehetetlen, tekintve, hogy Lavigne szerint a program két nap alatt közel egymillió hirdetést lekattintott. Az persze más kérdés, hogy a hirdetők mennyire örülnek annak, hogy botok kattintják a hirdetéseket, amiből nyilvánvalóan nem lesz üzlet. Mindenesetre aki szeretné megtekinteni a botokat munka közben, az YouTube-on és Zoom-on is megteheti.

(Források: Vice, Input Magazine, fotó: Rakéta)

További cikkek a témában:

A Twitter egy területen megszabadult a MI-től, és inkább az emberekben bízik A vállalat elismerte, hogy időnként érdemesebb az emberekre bízni bizonyos funkciókat, mint a gépi tanulással kiképzett algoritmusokra.

Egy mesterséges intelligencia nulláról létrehozza a fizikát, és bizonyíthatja, hogy szimulációban élünk Zavarba ejtő algoritmussal állt elő Hong Qin fizikus. Az általa betanított gépi intelligencia paradigmaváltó felfedezésekhez vezethet az energiaiparban, sőt, puszta létezése bizonyíthatja, hogy az általunk érzékelt valóság valójában egy szimuláció.

Csaknem kétszáznegyvennégyezer arcképet összemosott a mesterséges intelligencia A számítógépeslátás-modellfejlesztésre használt legnagyobb adatbázisa, az ImageNet csapata ki akarta deríteni, lehetséges-e arcokat összemosni úgy, hogy az algoritmus továbbra is felismeri a fotókon szereplő objektumokat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.