A telerobotika mérföldkőnek számító tesztjében az űrből irányítottak egy robotkutyát

2024 / 02 / 01 / Bobák Zsófia
A telerobotika mérföldkőnek számító tesztjében az űrből irányítottak egy robotkutyát
A Felszíni Avatár program keretében a Nemzetközi Űrállomásról irányították Bertet, a robotkutyát és egy humanoidot is. A jövőben a nagyon távoli irányítással működő robotok használata létszükséglet lehet az űrmissziók során.

A Német Űrrepülési Központ Felszíni Avatár programjának keretében Marcus Wandt, az Európai Űrügynökség űrhajósa első alkalommal irányított egy lábakkal ellátott robotot az űrből, pontosabban a Nemzetközi Űrállomásról, egy komplex kísérletsorozat folytatásaként. A projekt tavaly nyáron kezdődött, mikor a NASA asztronautája, Frank Rubio, szintén az ISS fedélzetéről egy teljes robotflottát kezelt két órán át abból a célból, hogy felmérjék a késleltetés hatását és az autonómia lehetőségeit a robot-ember együttműködés során. Rubio többek között a DLR (Német Űrrepülési Központ) Rollin' Justin elnevezésű humanoid robotját működtette, amelynek segítségével szenzorokat telepített a DLR egy létesítményében, ahol a marsi körülményeket szimulálták. A teszten azt gyakorolták, hogyan lehet majd egy napon nagy távolságból megoldani, hogy robotokkal készítsék elő a terepet a bolygón az emberek érkezésére.

A kísérlet folytatásában Wandt most először kezelt a Nemzetközi Űrállomásról egy lábakon közeledő, tehát nem kerekeken guruló robotot, név szerint Bertet, aminek "szemein" (kameráin) át figyelte meg a laboratórium környezetét. A robotkutya egyelőre nem végzett bonyolult munkát a próba során, de a későbbiekben hasznos hozzávalója lesz más égitestek felfedezésének, mivel a lábakon való mozgás előnyösebb lehet nehéz terepen, mint a kerekeken gurulás. Bertet a DLR 2017-ben mutatta be a nagyközönségnek és eredeti célja szerint egy kísérleti platformként szolgál, amelyen a biológiai rendszerek mozgási mintát vizsgálják, hogy a természetes mozgásformákat átültethessék a robotokba. Bert alapját olyan hardver alkotja, amit nagy terheléshez készítettek, dinamikus haladást biztosít, de mégis olcsón beszerezhető.

Az ESA űrhajósa az ISS Columbus moduljából nem csak Bertet, hanem több más robotot is használtba vett, például Rollin'Justint és az ESA Interact Roverjét, amelyek segítségével csapatmunkával oldották meg egy szimulált tudományos berendezés összeállítását. A két robottal azt demonstrálták, hogyan lehet majd a jövőben teljesen a gépekre támaszkodva állomásokat építeni a Holdon vagy a Marson, mivel, ahogy a DLR Robotikai és Mechatronikai Intézetének vezetője, Alin Albu-Schäffer elmondta:

"A jövőbeli állomásokat a Holdon és Marson, beleértve az űrhajósok lakóhelyeit is, robotok fogják felépíteni és fenntartani, amelyek az űrhajósok felügyelete alatt működnek."

A gépek precíz irányítása és a közös munka koordinálása, főként nagy távolságból, nem egyszerű feladat, ezért fontos a tesztelés és gyakorlás.
"A kooperáció bonyolult, még az emberek között is. Egyezségre kell jutni és egymás szándékait megérteni. Ez különösen nagy kihívást jelent, mikor robotoknak kell egy csapatot alkotniuk és sikeresen kivitelezni egy feladatot közösen. Egy lakóhely építése közben például több robot eltérő képességének kombinálása különösen nagy segítséget jelenthet." - írja az Űrrepülési Központ.

A DLR szerint az ember-robot együttműködés egyre inkább elkerülhetetlen és fontos része lesz az űrprogramoknak és a más égitesteken zajló munkáknak és a gépek az emberek avatárjaként dolgozhatnak majd a távoli tájakon.

(Fotó: ESA/NASA, DLR)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
A Naprendszer külső, jeges területével kapcsolatos felfedezés az egész Naprendszerről alkotott képünkre hatással lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.