A teljesen elektromos Porsche Taycan csak előfizetéses rendszerben lesz elérhető

2021 / 03 / 28 / Justin Viktor
A teljesen elektromos Porsche Taycan csak előfizetéses rendszerben lesz elérhető
Előfizetéses és bérelhető rendszereiben is hozzáférhetővé teszi a Porsche a teljesen elektromos Taycan 4S sportautót.

Akár napi bérlet

Az autó havi 2500 dollárért, azaz 768 ezer forintért lesz hozzáférhető, ami még mindig elég magas összegnek tűnik, de közel 32 millió forintos (103 800 dollár) árához képest azért nyilván jóval szélesebb réteg számára válik elérhetővé. A Taycan 4S teljesítménye 522 lóerő (390 kW), hátsókerék-meghajtással. 

A csúcskategóriás 750 lóerős Turbo S a világ leggyorsabb autói közé tartozik, olyan hiperautókat is maga mökgött hagy, mint a az 1,7 millió dolláros árcímkéjű, 1000 lóerős Bugatti Veyron 16.4, mivel 2,4 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 kilométer per órás sebességre. Legnagyobb vetélytársa természetesen a Tesla Model S, melynek nagyobb a hatótávolsága. 

Az előfizetési szolgáltatás neve Porsche Drive, és 2017 októberében indították kísérleti programként az USA-ban. Azóta összesen kilenc városban vált elérhetővé, ezeken a helyeken akár hét különböző modellre is elő lehet fizetni, akár folyamatos havi összegekben, akár csak egyetlen napra.

"Gondoljunk úgy a Porsche Drive-ra, mint egy olyan sportautó-szolgáltatásra, ami kényelmes digitális módja a Porsche-élmény elérésének"

- mondta Kjell Gruner, a Porsche Cars North America elnök-vezérigazgatója nyilatkozatában. A Taycan 4S ráadásul kezdetben csak előfizetéses rendszerben lesz elérhető, az érdeklődők az egyautós előfizetés részeként ülhetnek majd be a volán mögé, az USA-ban bevált járműcsere program részeként nem. Az előfizetés díjai az alábbiak szerint alakulnak majd:

  • Havonta 3250 dollár a Taycan 4S-ért (999 ezer forint)
  • Havi 2500 dollár a hátsókerék-meghajtású Taycanért (768 ezer forint)
  • Napi 335 dollár napi bérleti díj esetén, legfeljebb három napig (103 ezer forint)
  • Napi 295 dollár négy vagy több napra (90 ezer forint)

Porsche útlevél

Érdekes módon a havi előfizetési díjak nagyjából 20 százalékkal meghaladják egy két éves bérleti szerződés díjait, de a konstrukció mégis rugalmasabb annál, mivel egy ilyen szerződés bármikor lemondható. Ráadásul az előfizetés részeként a Porsche fizeti a gépjárműadót, a regisztrációt, a biztosításokat, a karbantartást és a tisztítást is, és így már nem csak, hogy könnyen elolvadhat a 20 százalékos árelőny, de meg is fordulhat a mérleg. 

Az előfizetési folyamat egy 500 dolláros (154 ezer forint) aktiválási díj befizetésével és hitelellenőrzéssel indul, majd a Porsche Passport mobil alkalmazáson keresztül ütemezhetik aznapi vagy jövőbeli járműcseréiket.

Az előfizetéses gépjármű értékesítés megosztja az autógyártókat. Kudarcosan próbálkozott vele a Ford, a Mercedes, a BMW és a Cadillac is, de először mind a négy vállalat feladta kereslet hiányában, majd a Caddillac “csak” leskálázta a szolgáltatásban foglalt lehetőségeket, újraindítva azt. A többiek egyelőre lezárták ezt a fejezetet.

Vannak olyan gyártók is, akik piacon maradtak előfizetéses rendszereikkel, ilyenek az Audi, a Volvo, a Nissan és a Jaguar. Az előfizetéses rendszerben szerepet vállaló autókölcsönzők, a Hertz és az Enterprise szolgáltatásai a Porsche-hoz hasonlóan csak meghatározott városokban érhetők el, egyelőre kísérleti fázisban.

(Forrás: Engadget Kép: Porsche)

Ez is érdekelhet:

Göteborg öt hónapig teszteli az autonóm elektromos tömegközlekedést Göteborg városa és a Västtrafik helyi tömegközlekedési hatóság, öt hónapos tesztbe kezdtek, melynek célja egy új  mobilitási megoldás, az autonóm elektromos busz-szolgáltatás beindítása. 

Még idén érkezik a magyar luxus, elektromos-hibrid autó, a Kincsem Ian Callum, a Jaguar egykori vezető dizájnere Bak Tibor Svájcban élő magyar vállalkozó segítségével hozhatja létre a Jaguar C-X75 koncepcióautó utódját, a Kincsem versenyló után elnevezett limitált szriás hibrid luxusautót.

Elektromos autókat kiszolgáló akkumulátorgyár épül egy új magyarországi gigaberuházásban Bejelentették Magyarország eddigi történetének legnagyobb zöldmezős beruházását, melynek során a koreai SK Innovation cég valósít meg egy 2,3 milliárd dolláros (681 milliárd forint) gyárépítést.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.