A Tensor egylapkás rendszere még hatékonyabb mesterséges intelligenciát ígér a Google Pixelt használóknak

2021 / 08 / 04 / Bobák Zsófia
A Tensor egylapkás rendszere még hatékonyabb mesterséges intelligenciát ígér a Google Pixelt használóknak
A Google is az Apple és a Samsung nyomdokaiba lép és hamarosan a saját system-on-a-chip platformjával futtatja a gépi tanulást az okostelefonjain, kezdve az új Pixel 6-tal.

A nagyobb gyártócégek körében az elmúlt időszakban új trend alakult ki: egyre többen döntenek a saját chip fejlesztése mellett, amit a mobiltelefonjaikban használnak, így házon belül készült rendszerrel futtathatják a programokat a készülékeken. Az úgynevezett system-on-a-chip, magyarul egylapkás rendszer olyan platformot takar, ahol egy egységben integrálják az összes komponenst: a processzor, a memória, a portok és minden más hozzávaló egy kis méretű chipen foglal helyet, ez lehetővé teszi a méret redukálását és az energiahatékonyság növelését.

Az okostelefonok számára létfontosságú egy ilyen 'motor', mivel, a régi típusú mobiltelefonokkal ellentétben, egyre több és több feladatot kell ellátniuk, elvárjuk, hogy egyszerre komputerként, jó minőségű fényképezőgépként/kameraként, telefonként, fordítógépként és videojáték platformként is megfelelően működjenek. Ezekhez a funkcióhoz a gyártók már leginkább mesterséges intelligencia rendszereket használnak, az MI végzi a képek javítását vagy éppen a hangfelismerést és más nyelvekre való fordítást is sok más feladat mellett, a gépi tanuláshoz pedig speciálisan erre kialakított chipekre van szükség. A Google éppen ezért kezdett dolgozni a Tensor nevű egylapkás rendszerén, amely a nevét a TensorFlow gépi tanulási szoftverről (szoftverkönyvtárról) kapta, és a már régebben piacra dobott Tensor Processing Unit köré épül - árulta el Rick Osterloh, a Google eszközfejlesztői csapatának vezetője az Engadgetnek.

A Tensor chip, amelyet a Google négy éve fejleszt, a Pixel 6 telefonokban fog először megjelenni, amelyeket még ebben az évben piacra dob a cég. A Pixel 6 és Pixel 6 Pro tulajdonosai ezért előreláthatólag még hatékonyabb hangfelismerést kapnak, valamint a képek és videók minősége is javulni fog, a gépi tanulás fejlődésének köszönhetően. A jobb hangfelismerés lehetővé teszi majd a hangalapú vezérlés megbízhatóbb működését és a szövegben előforduló hibák hangvezérlésű javítását, a fotók és videók pedig akkor sem veszítenek majd minőségükből, ha nehezített körülmények között készülnek: erős napsütésben, instabil tartással vagy mozgó fotóalanyokat követve. A Tensor ezenkívül egy hasznos szolgáltatás minőségét is újabb szintre emeli: az Android Live Caption alkalmazása a chip segítségével végzi a valós időben zajló fordítást, ami azt jelenti, hogy a készüléken futó felvétel akkor is kaphat feliratot, ha egyébként az nem elérhető a videómegosztón, a rendszerrel ez a funkció is megbízhatóbb módon működik majd.

A Pixel 6 telefonok hivatalos bemutatójára egyébként még később fog sor kerülni, így magukról az eszközökről egyelőre nem lehet sokat tudni, de magát a külső kialakítást már megtekinthetjük: mindkét verzió három kamerát tartalmaz (a Pixel 6 Pro telefotó objektívet is kapott négyszeres optikai zoommal), a Pro 6.7 inches QHD+, a Pixel 6 6.4 inches FHD+ kijelzőt, és Android 12 operációs rendszert. A további részleteket a Google várhatóan októberben fogja nyilvánosságra hozni, a telefonok hivatalos bemutatóján.

(Fotó: Google)

További cikkek a témában:

A globális chiphiány az okostelefon-piacot is elérte Emiatt egyre több cég korlátozza termelését, és az árak is emelkedni kezdtek.  
Hosszú idő után új csúcstelefonnal jelentkezett a Huawei A P50 Snapdragon processzorral, de 5G adatkapcsolat nélkül érkezik, egyelőre kizárólag a kínai piacra.
Megjelent a Leica első saját okostelefonja A Leica fényképezőgépeket és optikai eszközöket gyártó cég már régóta együttműködött a Huaweijel és a Sharppal az okostelefonok kameráinak ellátásában, de saját telefont most először jelentettek meg.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.