A globális chiphiány az okostelefon-piacot is elérte

2021 / 08 / 01 / Perei Dóra
A globális chiphiány az okostelefon-piacot is elérte
A világszerte egyre nagyobb méreteket öltő chiphiányról már a Rakétán is írtunk, a jelenség - egyes elemzők szerint a biztos beszállítói kapcsolatok miatt - azonban az okostelefon-piacot eddig elkerülte. Vagy legalábbis a fogyasztók nem érzékelték a hiányt.

Ám a helyzet mostanra megváltozott, a korábban felhalmozott készletek elfogytak, így egyre több cég korlátozza a termelését, a telefonok ára pedig emelkedni kezdett.

A hajlítható bőráramkör megérkezett A rugalmas kijelzőjű okostelefonok tempósan fejlődnek, néhányat már össze is lehet hajtani, vagy éppen kihúzni a saját mérete kétszeresére, de ezek mögött a megjelenítők mögött még mindig ott ormótlankodik egy negyed kilós fémdarab, melyet a Stanford Egyetem tudósai is nagyon helyteleníthetnek.

Nos a chipek, vagy ismertebb nevükön félvezetők kicsit az emberi szívhez hasonlítanak: ha egy, az elmúlt évtizedben gyártott (elektromos áramot igénylő) termék nem tartalmazza, akkor az egész egyszerűen használhatatlan. Egy modern autóban például akár több ezer chip is található, és akkor még nem említettük a számítógépeket, vagy a háztartási eszközöket (például digitális mérleg). Vagyis a hiány számos olyan területen problémát okoz, amire az ember talán nem is gondolna. A helyzet ráadásul még rosszabb, ha figyelembe vesszük, hogy bizonyos eszközök megtervezése és legyártása sem lehetséges chip nélkül.

A szakértők szerint idén már aligha normalizálódhat a helyzet, egyrészt a továbbra is hatalmas fogyasztói igény, másrészt az előállítási körülmények komplexitása, illetve a chipgyártás monopolisztikus szerkezete miatt sem.

És hogy kik a legnagyobb chipgyártók?

Elsőként ott van a világ legnagyobb chipgyártója, a tajvani TSMC, amihez globális szinten a félvezetőgyártás több mint fele köthető. Míg a dobogó második helyén a Samsung áll. Ebből is látszik, hogy a chiphiánnyal küzdő cégek keze igencsak meg van kötve, a chipgyártás rendszerének bonyolultsága, valamint magas költségei miatt pedig az sem opció, hogy valaki csak úgy saját termelésbe kezd. Ahogy az sem utolsó szempont, hogy

a félvezetőgyártás nem feltétlenül a legnyereségesebb üzlet.

Az okostelefon-gyártók annak köszönhették szerencsés helyzetüket, hogy ezen alkatrészeket mindig fél évvel hamarabb megrendelték, hogy legyen elég tartalékuk. Felhalmozott készleteik azonban mostanra elfogytak, és ez egyre jobban érzékelhető a cégek számain és bejelentésein.

Érdekérvényesítő szövetséget alapított hatvannégy nagy techcég A kezdeményezésbe a piac legnagyobbjai, így például az Amazon, az Apple, a Google és a Microsoft is beszáll azt remélve, hogy állami támogatást kaphatnak saját, félvezetőpiaci gigaberuházásukhoz

A világelsők között elhelyezkedő Samsungnak például az előrejelzések szerint húsz százalékos visszaeséssel kell számolnia a második negyedéves értékesítési adatokat tekintve, a Google új telefonja, a Pixel 5a pedig emiatt csak az Egyesült Államokban és Japánban lesz kapható, noha eredetileg nem ez volt a cél. De említhetnénk a Xiaomi készülékét is, melynek eltolódott a forgalmazása Indiában, egy másik árát pedig szinte azonnal megemelték bemutatása után.

A jelenség ugyanakkor nem példa nélküli, az okostelefonok drágulása globális jelenség, az idei második negyedében öt százalékkal emelkedtek a készülékek nagykereskedelmi árai, holott az elmúlt években ez mindössze két százalékos volt.

A félvezető hiány másik hozadéka, hogy a gyártók kevesebb készüléket dobnak piacra: a tavalyi év első hat hónapjában háromszázhetven új okostelefont mutattak be, az idei év ugyanezen időszakában már csak háromszáztizet. Így tehát valószínűleg nem lesz olyan része az ágazatnak, ahol a probléma előbb-utóbb ne érzékeltetné hatását. Míg az első negyedévben globális viszonylatban nézve húsz százalékkal több okostelefont adtak el, mint tavaly, a Wall Street Journal cikke szerint a gyártók a második félévben csak 1,3 százalékos növekedéssel számolhatnak, főként a gyártási gondok miatt.

(Források: WSJ, WSJ, fotó: Unsplash/Rodion_Kutsaev)

További cikkek a témában:

A Bosch átadta a jövő chipgyárát Drezdában Teljesen hálózatba kapcsolt, adatközpontú és önoptimalizáló: a világ egyik legkorszerűbb chipgyárát nyitotta meg Drezdában a Bosch: a magas fokon automatizált, teljes mértékben hálózatba kapcsolt gépek és az integrált folyamatok a mesterséges intelligenciával ötvözve intelligens gyárrá és az Ipar 4.0 úttörőjévé teszik a drezdai létesítményt.

Biden „agresszív lépésekkel” vetne véget annak, hogy nincs PS5 és leálltak az autógyárak A félvezetők globális hiánya rengeteg keservvel jár, például ez az oka az új generációs konzolok hiányának, de jelentős fennakadásokat okoz az autógyártásban is – a Biden-adminisztráció lépni fog az ügyben.

Csúszhatnak a telefonok, drágulhatnak a tévék a chiphiány miatt A Samsung Galaxy Note készülékei is veszélybe kerültek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.