A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint

2021 / 05 / 13 / Felkai Ádám
A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint
Elon Musk hosszabb bejegyzésben jelentette be a Twitteren, hogy a Tesla többé nem fogad el Bitcoint.

Musk némileg rá nem jellemző módon olyan hosszan fejtegette a döntését, hogy azzal túl is lépte volna a Twitter kínálta maximális karakterszámot, így képfájlként osztotta meg a platformon a döntés okát, ami röviden összefoglalva nem más, mint a környezetvédelem. Mint írja, nagyon nyugtalanítja őket a fosszilis üzemanyagok gyorsan növekvő felhasználása a Bitcoin bányászata és tranzakciói miatt. Musk a szenet emelte ki a fosszilisak közül, amely meglátása szerint az összes üzemanyag közül a legszennyezőbb. Hozzáteszi, hogy a kriptovalutát jó ötletnek tartja, de ez nem valósulhat meg a természetben okozott súlyos károk által.

Elon Musk cégei (elsősorban a Tesla) az élen járnak abban, hogy például az emissziómentesen üzemeltethető járművekkel környezetbarát vállalkozásoknak tűnjenek, tehát felmerül a kérdés, hogy miért pont most jutott Musk eszébe, hogy a Bitcoin nem éppen egy környezetbarát technológia jelenleg. Mint az eredeti hírt közlő BBC megemlíti, a Cambridge Egyetem Centre for Alternative Finance intézete működtet egy mutatót, amely a Bitcoin áramfogyasztását méri, és jelenleg a kriptovaluta mögött olyan éves szintű fogyasztás áll, mint Svédország vagy Malajzia mögött, és csak alig valamivel kullog Egyiptom nyomában. Ráadásul a Bitcoin bányászat zöme (75 százaléka) Kínában történik, ahol az elektromosságot jellemzően elavult és borzalmasan környezetszennyező szénerőművek segítségével termelik. A helyzet azonban máshol sem feltétlen jobb, az USA legnagyobb Bitcoin bányája például a Seneca-tó partján, New York államban indult el, amely saját erőművel is rendelkezik erre a célra. A gázüzemű erőmű azonban forró vizet enged a helyi, pisztrángos patakba, és a környékbeliek attól tartanak, hogy károsítja az élővilágot.

A Bitcoint pedig épp a mohó energiazabálása miatt egyre több kritika is éri, New York államban például már benyújtottak egy törvénytervezetet, ami három évre megtiltaná a bányászatot. A hatalmas energiaigény oka a Bitcoin mögött álló technológia, a Proof of Work (PoW) megoldás, ami nagyjából azt jelenti, hogy rendszer az adott számítógéptől nem elhanyagolható mértékű számítási kapacitást követel meg a komolytalan vagy rosszindulatú felhasználás kiszűrése érdekében. Ez a számítási kapacitás pedig több áramot igényel. Az Ethereum 2.0 technológiát ezzel szemben például azért tartják környezetbarátabb megoldásnak, mert az Proof of Stake (PoS) technológián alapszik, és amíg a PoW-ban tehát a számítások eredményeként kapott helyes válasz kinyerése nehéz és költséges, addig a PoS-ban a helyes válasz könnyen és olcsón jön, ellenben a rossz válasz nagyon költséges. Vagyis a PoW technológia megjutalmaz, ha a helyes dolgot teszi a gép (nagyjából ez a bányászat lényege), míg a PoS esetén bünteti a helytelen használatot.

Visszatérve Musk bejelentésére: a BBC által megszólaltatott befektetési tanácsadó két forgatókönyvet vázolt az esetleges háttérrel kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy a befektetők számára egyre fontosabb egy adott cégnek a környezetvédelem érdekében tett erőfeszítése, valamint a társadalmi érzékenysége – és mivel a Tesla egy környezettudatos vállalat, amely a tiszta energiát helyezte működésének fókuszába, így lehet, hogy az egyre piszkosabb Bitcoin egyre vállalhatatlanabb lett a számukra. A szakértő szerint azonban az a cinikusabb magyarázat sem zárható ki, hogy Musk szerette volna befolyásolni a kriptovaluták árfolyamát, ahogy arra már korábban is talál példát az, aki nagyon keres. Musk egyébként már nagyjából egy hete is figyelmeztetett arra, hogy a kriptovaluták piaca ígéretes, de mindenki óvatosan fektessen be azért ezekbe a fizetőeszközökbe.

Musk fokozatos pálfordulása annyiban is érdekes, hogy a Tesla pár hónapja – februárban – jelentette be hogy 1,5 milliárd dollárért vásároltak be a szóban forgó kriptovalutából, és a Tesla pénzügyi igazgatóját „Master of Coin”-nak nevezte ki, amivel tréfásan szintén arra utalt, hogy a cégnek tervei vannak a kriptopénzekkel. Mindez egyébként nagyot dobott a Bitcoin árfolyamán. Az is biztos, hogy Musk egy-egy elejtett megjegyzése a Twitteren, vagy médiaszereplése befolyásolja egy-egy kriptopénz aktuális értékét – igaz, ez időnként a visszájára is elsülhet.

Amikor Musk a Saturday Night Live című műsor vendége volt az amerikai NBC csatornán, és az előzetes várakozásoknak megfelelően dicsérni kezdte a Dogecoint, ezt a Bitcoin-paródiának indult fizetőeszközt, akkor az árfolyam nemhogy kilőtt volna, de ötödével esett vissza a műsor alatt, valószínűleg azért, mert nem szaladt akkorát felfelé a Dogecoin értéke, mint azt többen várták volna Musk fellépése alatt, így sokan inkább próbáltak szabadulni ettől a fizetőeszköztől. Mindez csak arra példa, hogy a kriptovaluták kiszámíthatatlan piacát nagyon nehéz befolyásolni még egy olyan embernek is, aki a Muskéhoz hasonló tőkesúllyal rendelkezik a közösségi média vizein. Nem véletlen talán az sem, hogy Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke úgy nyilatkozott, hogy:

„Csak akkor vásároljon valaki kriptovalutát, ha készen áll elveszíteni az összes pénzét.”

Musk azért kihangsúlyozta azt is, hogy a cég nem adja el a Bitcoin készeletét, és kész lesz ezt ismét elfogadni a tranzakciók kapcsán, amint a bányászat fenntartható energia segítségével valósul meg. A bejelentés hatására a Bitcoin mindenesetre 10 százalékot zuhant, és netszerte többen is elégedetlenségüknek adnak hangot a döntés miatt.

(Kép: Flickr/Crypto Demystified)

További cikkek a témában:

Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence A technológia atyja lett így a legfiatalabb kripto milliárdos.

Kelet-Európában is egyre nagyobb az érdeklődés a Bitcoin iránt, de még kevesen ruháznak be kriptovalutára A statisztikák azt mutatják, hogy Oroszország és Ukrajna tölti be a régióban a vezető szerepet a kriptopénz adaptációjában, a Rakétán végzett házi felmérésünk szerint nálunk még kevesen szálltak be a kriptobizniszbe, a legtöbben nem is tervezik a Bitcoin vásárlást.

A retró találkozása a modernnel: Commodore 64-en bányásszák a Bitcoint Ha a meggazdagodás a cél, talán érdemes más megoldás után nézni, de a koncepció működik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.