A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint

2021 / 05 / 13 / Felkai Ádám
A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint
Elon Musk hosszabb bejegyzésben jelentette be a Twitteren, hogy a Tesla többé nem fogad el Bitcoint.

Musk némileg rá nem jellemző módon olyan hosszan fejtegette a döntését, hogy azzal túl is lépte volna a Twitter kínálta maximális karakterszámot, így képfájlként osztotta meg a platformon a döntés okát, ami röviden összefoglalva nem más, mint a környezetvédelem. Mint írja, nagyon nyugtalanítja őket a fosszilis üzemanyagok gyorsan növekvő felhasználása a Bitcoin bányászata és tranzakciói miatt. Musk a szenet emelte ki a fosszilisak közül, amely meglátása szerint az összes üzemanyag közül a legszennyezőbb. Hozzáteszi, hogy a kriptovalutát jó ötletnek tartja, de ez nem valósulhat meg a természetben okozott súlyos károk által.

Elon Musk cégei (elsősorban a Tesla) az élen járnak abban, hogy például az emissziómentesen üzemeltethető járművekkel környezetbarát vállalkozásoknak tűnjenek, tehát felmerül a kérdés, hogy miért pont most jutott Musk eszébe, hogy a Bitcoin nem éppen egy környezetbarát technológia jelenleg. Mint az eredeti hírt közlő BBC megemlíti, a Cambridge Egyetem Centre for Alternative Finance intézete működtet egy mutatót, amely a Bitcoin áramfogyasztását méri, és jelenleg a kriptovaluta mögött olyan éves szintű fogyasztás áll, mint Svédország vagy Malajzia mögött, és csak alig valamivel kullog Egyiptom nyomában. Ráadásul a Bitcoin bányászat zöme (75 százaléka) Kínában történik, ahol az elektromosságot jellemzően elavult és borzalmasan környezetszennyező szénerőművek segítségével termelik. A helyzet azonban máshol sem feltétlen jobb, az USA legnagyobb Bitcoin bányája például a Seneca-tó partján, New York államban indult el, amely saját erőművel is rendelkezik erre a célra. A gázüzemű erőmű azonban forró vizet enged a helyi, pisztrángos patakba, és a környékbeliek attól tartanak, hogy károsítja az élővilágot.

A Bitcoint pedig épp a mohó energiazabálása miatt egyre több kritika is éri, New York államban például már benyújtottak egy törvénytervezetet, ami három évre megtiltaná a bányászatot. A hatalmas energiaigény oka a Bitcoin mögött álló technológia, a Proof of Work (PoW) megoldás, ami nagyjából azt jelenti, hogy rendszer az adott számítógéptől nem elhanyagolható mértékű számítási kapacitást követel meg a komolytalan vagy rosszindulatú felhasználás kiszűrése érdekében. Ez a számítási kapacitás pedig több áramot igényel. Az Ethereum 2.0 technológiát ezzel szemben például azért tartják környezetbarátabb megoldásnak, mert az Proof of Stake (PoS) technológián alapszik, és amíg a PoW-ban tehát a számítások eredményeként kapott helyes válasz kinyerése nehéz és költséges, addig a PoS-ban a helyes válasz könnyen és olcsón jön, ellenben a rossz válasz nagyon költséges. Vagyis a PoW technológia megjutalmaz, ha a helyes dolgot teszi a gép (nagyjából ez a bányászat lényege), míg a PoS esetén bünteti a helytelen használatot.

Visszatérve Musk bejelentésére: a BBC által megszólaltatott befektetési tanácsadó két forgatókönyvet vázolt az esetleges háttérrel kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy a befektetők számára egyre fontosabb egy adott cégnek a környezetvédelem érdekében tett erőfeszítése, valamint a társadalmi érzékenysége – és mivel a Tesla egy környezettudatos vállalat, amely a tiszta energiát helyezte működésének fókuszába, így lehet, hogy az egyre piszkosabb Bitcoin egyre vállalhatatlanabb lett a számukra. A szakértő szerint azonban az a cinikusabb magyarázat sem zárható ki, hogy Musk szerette volna befolyásolni a kriptovaluták árfolyamát, ahogy arra már korábban is talál példát az, aki nagyon keres. Musk egyébként már nagyjából egy hete is figyelmeztetett arra, hogy a kriptovaluták piaca ígéretes, de mindenki óvatosan fektessen be azért ezekbe a fizetőeszközökbe.

Musk fokozatos pálfordulása annyiban is érdekes, hogy a Tesla pár hónapja – februárban – jelentette be hogy 1,5 milliárd dollárért vásároltak be a szóban forgó kriptovalutából, és a Tesla pénzügyi igazgatóját „Master of Coin”-nak nevezte ki, amivel tréfásan szintén arra utalt, hogy a cégnek tervei vannak a kriptopénzekkel. Mindez egyébként nagyot dobott a Bitcoin árfolyamán. Az is biztos, hogy Musk egy-egy elejtett megjegyzése a Twitteren, vagy médiaszereplése befolyásolja egy-egy kriptopénz aktuális értékét – igaz, ez időnként a visszájára is elsülhet.

Amikor Musk a Saturday Night Live című műsor vendége volt az amerikai NBC csatornán, és az előzetes várakozásoknak megfelelően dicsérni kezdte a Dogecoint, ezt a Bitcoin-paródiának indult fizetőeszközt, akkor az árfolyam nemhogy kilőtt volna, de ötödével esett vissza a műsor alatt, valószínűleg azért, mert nem szaladt akkorát felfelé a Dogecoin értéke, mint azt többen várták volna Musk fellépése alatt, így sokan inkább próbáltak szabadulni ettől a fizetőeszköztől. Mindez csak arra példa, hogy a kriptovaluták kiszámíthatatlan piacát nagyon nehéz befolyásolni még egy olyan embernek is, aki a Muskéhoz hasonló tőkesúllyal rendelkezik a közösségi média vizein. Nem véletlen talán az sem, hogy Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke úgy nyilatkozott, hogy:

„Csak akkor vásároljon valaki kriptovalutát, ha készen áll elveszíteni az összes pénzét.”

Musk azért kihangsúlyozta azt is, hogy a cég nem adja el a Bitcoin készeletét, és kész lesz ezt ismét elfogadni a tranzakciók kapcsán, amint a bányászat fenntartható energia segítségével valósul meg. A bejelentés hatására a Bitcoin mindenesetre 10 százalékot zuhant, és netszerte többen is elégedetlenségüknek adnak hangot a döntés miatt.

(Kép: Flickr/Crypto Demystified)

További cikkek a témában:

Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence A technológia atyja lett így a legfiatalabb kripto milliárdos.

Kelet-Európában is egyre nagyobb az érdeklődés a Bitcoin iránt, de még kevesen ruháznak be kriptovalutára A statisztikák azt mutatják, hogy Oroszország és Ukrajna tölti be a régióban a vezető szerepet a kriptopénz adaptációjában, a Rakétán végzett házi felmérésünk szerint nálunk még kevesen szálltak be a kriptobizniszbe, a legtöbben nem is tervezik a Bitcoin vásárlást.

A retró találkozása a modernnel: Commodore 64-en bányásszák a Bitcoint Ha a meggazdagodás a cél, talán érdemes más megoldás után nézni, de a koncepció működik.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.