Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence

2021 / 05 / 04 / Pőcze Balázs
Idén már megnégyszerezte az értékét a kripto világ új kedvence
Az ether értéke hétfőn átlépte a háromezer-kétszáz dollárt, ezzel egy időben pedig a Bitcoin már az összes kripto valuta értékének csak kevesebb, mint a felét adja.

Újabb csúcsokat dönt a kripto piac, a Reuters híre szerint az összes ilyen fizetőeszköz együttes értéke már a világ legnagyobb tőzsdei vállalatának, az Apple-nek az értéke körül mozog. A Bitcoin mellett, ami ennek a negyvenhat százalékát teszi ki, azonban egyre többet hallani az Ethereum blokkláncról, és az ahhoz tartozó ether kriptopénzről is. Egy ether tavaly ilyenkor még alig több, mint kétszáz dollárt ért, de múlt héten is még csak kétezer-ötszáz dollárba került az érme. Cikkünk írásakor azonban már a háromezer-háromszáz dolláros határt is átlépte.

Mi a különleges az etherben?

Amellett, hogy az érme a Bitcoinhoz hasonlóan kriptovalutaként működik, az Ethereum blokklánc arra is képes, hogy úgynevezett intelligens szerződéseket kezeljen. A platformra olyan alkalmazásokat lehet fejleszteni, amelyek bizonyos események megtörténtekor automatikusan mozgatnak fizetőeszközöket a szerződés felei közt. Vagyis az ether nemcsak azért lesz egyre drágább, mert a legtöbb kripto valuta értéke épp növekszik, hanem azért is,

mert lehetővé teszi például a szintén felkapott NFT-t létrehozását és adásvételét.

Ennek a megoldásnak az alapja, hogy míg egy Bitcoin és egy másik Bitcoin közt nincs lényegi különbség, ahogy egy húszezres és egy másik húszezres közt sincs, az NFT-k (non fungible tokenek) egyediek, nem összekeverhetőek a blokklánc főkönyvében. Épp ezért alkalmasak arra, hogy egyedi tárgyak tulajdonjogát testesítsék meg. Így aztán az órák eredetiségének igazolásától a digitális műtárgyak kereskedelméig rengeteg mindent lehetővé tesznek és tehetnek.

A legfiatalabb kripto milliárdos

Azzal, hogy az ether ára az egekben van, a technológia feltalálója, a huszonhét éves Vitalik Buterin lett a világ legfiatalabb kripto milliárdosa a Gizmodo híre szerint. Buterin 2013-ban dolgozta ki az Ethereum koncepcióját, majd 2015 júliusában élesítette a projektet. Az orosz-kanadai fejlesztőnek valamivel több, mint háromszázezer érméje van, melyeknek az együttes értéke hétfő óta meghaladja az egymilliárd dollárt.

(Fotó: Unsplash/Thought_Catalog)

További cikkek a témában:

Mi ez az egész NFT mánia, és hogy érhet egyetlen fájl húszmilliárd forintot? Buta őrület vagy a gyűjtőszenvedély digitális szintlépése?

Eredeti ez az óra? A blockchain megmondja A Breitling újragondolta az eredetiségigazolást.

Őrizetben az egyik legnagyobb bitcoinos pénzmosoda üzemeltetője Az orosz és svéd állampolgárságú Roman Sterlingov tíz év alatt megközelítőleg háromszázharminchatmillió dollárnyi, azaz több mint százmilliárd forintnyi kriptovalutát mosott tisztára.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.