A Theia protobolygó hatalmas darabjai itt lehetnek a lábunk alatt, a Föld mélyében

2021 / 03 / 31 / Justin Viktor
A Theia protobolygó hatalmas darabjai itt lehetnek a lábunk alatt, a Föld mélyében
A Theia egy feltételezett ősi bolygó a korai Naprendszerből, mely nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt összeütközhetett a korai Földdel, és az ütközés nyomán kivetődött törmelék egy része később a Holdunkká állt össze. De a Theia talán nem porladt szét teljesen.

Bolygó a bolygóban

Az Arizonai Állami Egyetem tudóscsoportja szerint a Föld köpenyében található hatalmas anyagtömegek (a nagy méretű, kis nyírósebességű tartományok, azaz LLSVP-k) a Theia darabjai. A Theia az a protobolygó lehetett, melynek a fiatal Földdel történt ütközése ez elméletek szerint létrehozhatta a Holdat. A kutatók az idei Hold- és bolygótudományi konferencián adták elő az elméletüket, mely jelenleg a Geophysical Research Letters folyóiratban történő megjelenésre vár.

A Theia hipotézise nem csupán a Föld “túl nagy méretű” holdjára ad magyarázatot, de arra is, hogy miért nagyobb a Föld magja, mint amekkorának egy hasonló méretű bolygó esetén lennie kellene. A Theia magja és palástja valószínűleg keveredik a Föld magjával és palástjával.

A Hold tehát valószínűleg Föld-Theia keverék, de mi történt a Theia többi részével? Az erről szóló elméletek még ma is erősen vitatottak. Az új megfejtési kísérlet szerint a Theia palástjának nagy része a Föld palástjába került, és együtt alkotják az úgynevezett nagy méretű, kis nyírósebességű tartományokat. Az egyik ilyen hatalmas régió Afrika kontinensének részei alatt található, a másik pedig a Csendes-óceán alatt.

Titokzatos régiók

A tudósok hosszú évek óta tanulmányozzák az LLSVP-ket, melyek létezését a világ minden tájáról megerősítették a szeizmikus mérések. Amikor a bolygóban terjedő szeizmikus hullámok befutnak az LLSVP régióiba, lelassulnak, ami arra utal, hogy az anyaguk, ami alkotja őket, sűrűbb, mint a Föld palástjának többi része. Az LLSVP-k nagyon-nagyon nagyok és a Föld külső magjának peremén nyugszanak. Az ASU Egyetem csapata úgy okoskodott, hogy amennyiben a Theia palástja sűrűbb volt, mint a Földdé, akkor bármely darabja, ami eljutott a köpenyig, végül a magig is eljut majd.

Az elképzelések tesztelésére egy modellt készítettek, mely megfelelt a körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtti Földnek, majd megvizsgálták mi történhetett, ha ez a bolygó összeütközött egy akkora bolygóval mint a Mars, esetleg annál is nagyobbal. A modellben szereplő Theia bolygó palástja vasban gazdag volt, ami rendkívül sűrűvé tette.

A szimulációk során a Theia többnyire teljesen megsemmisült, darabjai az űrbe sodródtak, létrehozták a holdat, és a köpenyének nagy része darabokra hullott, melyek egészen a Föld palástjáig jutottak. Több milliárd év elteltével, a töredékek összeolvadtak, és létrehozták az LLSVP-ket.

A kutatók hozzátették, hogy a “Theia LLSVP”-k ötletét már mások is felvetették korábban, de az ASU friss szimulációs munkája eddig a legátfogóbb bizonyíték rá.

(Forrás: Sciencemag Kép: Wikipédia, NASA)

Ez is érdekelhet:

A legöregebb vulkanikus kőzet a Földön idősebb, mint a bolygónk A Földön felfedezett legrégebbi kikristályosodott lávát a Szahara sivatagában találták meg kevesebb mint egy éve. Különös módon, sok millió évvel régebben keletkezett, mint maga a bolygó, melyen felfedezték.

Ez már hatszor megeshetett: animáció egy Földbe csapódó, 500 kilométer átmérőjű aszteroidáról A Discovery csatorna animátorai elkészítették annak szimulációját, hogy pontosan mi történne, ha Földünket eltalálná egy 500 kilométer átmérőjű aszteroida.

A Jupiter volt a lövész, az üstökös a golyó, a Föld pedig a célpont A dinoszauruszok kihalásával fémjelzett nagy fajpusztulási esemény okára nézvést újabb teória érkezett, mely a Földbe csapódó égitest eredetét igyekszik feltárni.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.