A végtagokat érő sugárzás aggasztotta a franciákat, frissítik az iPhone 12 szoftverét

2023 / 09 / 18 / Pőcze Balázs
A végtagokat érő sugárzás aggasztotta a franciákat, frissítik az iPhone 12 szoftverét
Az Apple múlt kedden mutatta be az iPhone-ok 15-ös generációját, de közben a közvélemény részben a három évvel ezelőtti modellekkel foglalkozott. Franciaországban ugyanis betiltották a 12-es modellek értékesítését, az engedélyezettnél magasabb sugárzási értékekre hivatkozva. Most úgy tűnik, az Apple tudja, hogy hogyan oldja meg a problémát.

Amint arról a Rakétán beszámoltunk, a francia Nemzeti Frekvencia Ügynökség (ANFR) ideiglenesen kivonta a kereskedelmi forgalomból az iPhone 12-es szériát, mert az "nem felel meg az európai szabályozásnak". Ez annyit jelent, hogy a készülék fajlagos elnyelési rátája (specific absorption rate, SAR) magasabb a megengedettnél, azaz több elektromágneses energiát nyel el miatta az emberi test, mint szabadna. Az iPhone 12, de az iPhone 14 és a Samsung Galaxy S23, vagy a OnePlus 11 esetében is ez az érték, fülhöz érintett mobil mellett, 1 Watt/kg, ami "C" besorolást jelent az A-tól E-ig terjedő skálán. Elsőre az sem volt világos, hogy mivel lehet gondja a franciáknak, hiszen az országban 2021-ben megvizsgálták és megfelelőnek találták az iPhone 12 sugárzási értékeit.

Most már tudjuk, hogy egészen pontosan milyen értéket kifogásolt az ANFR.

A TechCrunch cikke szerint a hatóság a hagyományos, a fejhez tartott telefont imitáló mérések mellett azt is ellenőrzi, hogy a végtagjainknak nem kell-e nagyobb sugárzást elnyelniük a kelleténél. Itt a határérték magasabb, 4 Watt/kg, azonban az iPhone 12 esetében 5,74 Watt/kg értéket mértek.

Azt az illetékes francia miniszter is jelezte, már az első megszólalásaiban, hogy ahhoz, hogy a telefon megfeleljen a szabályozásnak, nem fog kelleni a felépítésén változtatni, elég lesz frissíteni az azon futó szoftvert. Az Apple a közleménye alapján egyetért a politikussal: "Ki fogunk adni egy szoftverfrissítést a Franciaországban lévő felhasználóinknak, hogy megfeleljünk a hatóság által alkalmazott protokollnak. Ez egy különleges tesztelési eljárás, és nem biztonsági kockázat miatt történik" - emelte ki a hírügynökségeknek eljuttatott nyilatkozat. Kérdés, hogy miután több európai ország vizsgálódni kezdett a francia bejelentést követően, megelégednek-e azzal, hogy csak Franciaországban változtat a telefonok működésén az Apple.

(Borítókép: N.Tho.Duc/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.