A végtagokat érő sugárzás aggasztotta a franciákat, frissítik az iPhone 12 szoftverét

2023 / 09 / 18 / Pőcze Balázs
A végtagokat érő sugárzás aggasztotta a franciákat, frissítik az iPhone 12 szoftverét
Az Apple múlt kedden mutatta be az iPhone-ok 15-ös generációját, de közben a közvélemény részben a három évvel ezelőtti modellekkel foglalkozott. Franciaországban ugyanis betiltották a 12-es modellek értékesítését, az engedélyezettnél magasabb sugárzási értékekre hivatkozva. Most úgy tűnik, az Apple tudja, hogy hogyan oldja meg a problémát.

Amint arról a Rakétán beszámoltunk, a francia Nemzeti Frekvencia Ügynökség (ANFR) ideiglenesen kivonta a kereskedelmi forgalomból az iPhone 12-es szériát, mert az "nem felel meg az európai szabályozásnak". Ez annyit jelent, hogy a készülék fajlagos elnyelési rátája (specific absorption rate, SAR) magasabb a megengedettnél, azaz több elektromágneses energiát nyel el miatta az emberi test, mint szabadna. Az iPhone 12, de az iPhone 14 és a Samsung Galaxy S23, vagy a OnePlus 11 esetében is ez az érték, fülhöz érintett mobil mellett, 1 Watt/kg, ami "C" besorolást jelent az A-tól E-ig terjedő skálán. Elsőre az sem volt világos, hogy mivel lehet gondja a franciáknak, hiszen az országban 2021-ben megvizsgálták és megfelelőnek találták az iPhone 12 sugárzási értékeit.

Most már tudjuk, hogy egészen pontosan milyen értéket kifogásolt az ANFR.

A TechCrunch cikke szerint a hatóság a hagyományos, a fejhez tartott telefont imitáló mérések mellett azt is ellenőrzi, hogy a végtagjainknak nem kell-e nagyobb sugárzást elnyelniük a kelleténél. Itt a határérték magasabb, 4 Watt/kg, azonban az iPhone 12 esetében 5,74 Watt/kg értéket mértek.

Azt az illetékes francia miniszter is jelezte, már az első megszólalásaiban, hogy ahhoz, hogy a telefon megfeleljen a szabályozásnak, nem fog kelleni a felépítésén változtatni, elég lesz frissíteni az azon futó szoftvert. Az Apple a közleménye alapján egyetért a politikussal: "Ki fogunk adni egy szoftverfrissítést a Franciaországban lévő felhasználóinknak, hogy megfeleljünk a hatóság által alkalmazott protokollnak. Ez egy különleges tesztelési eljárás, és nem biztonsági kockázat miatt történik" - emelte ki a hírügynökségeknek eljuttatott nyilatkozat. Kérdés, hogy miután több európai ország vizsgálódni kezdett a francia bejelentést követően, megelégednek-e azzal, hogy csak Franciaországban változtat a telefonok működésén az Apple.

(Borítókép: N.Tho.Duc/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.