Véletlenül felfedezték a világ legészakibb szigetét

2021 / 08 / 28 / Bobák Zsófia
Véletlenül felfedezték a világ legészakibb szigetét
Dán kutatók tegnap jelentették be a felfedezést: a Grönland partjaitól északra található kisméretű sziget, amelyet először Oodaaqnak véltek, valójában egy másik képződmény, amelynek létezéséről eddig nem tudtak, bár lehetséges, hogy hamarosan víz alá kerül.

A Koppenhágai Egyetem kutatója, Morten Rasch csapatával egy júliusi grönlandi expedíció alatt fedezte fel azt a szigetet, melyet jelenleg a világ legészakibb szigetének tartanak, de a hivatalos bejelentésre csak most került sor, mivel előtte még meg kellett erősíteni a sejtést, miszerint nem Oodaaq kavicsos partjainál jártak, hanem egy eddig ismeretlen területen, amelyet a jégmozgások fedtek fel.

Az 1978-ban felfedezett Oodaaqra szintén dán tudósok bukkantak rá és ők igazolták méréseikkel azt is, hogy valóban északabbra fekszik Grönland partjainál, a legújabb sziget viszont ettől a helyszíntől még távolabb, 780 méterre északra található. A kutatócsapat figyelmét az úgynevezett szigetvadászok hívták fel arra, hogy az expedícióról a közösségi média oldalakra feltöltött képek és koordináták alapján úgy gondolják, hogy az addig Oodaaqnak vélt hely valójában egy másik sziget kell, hogy legyen. A hazatérő csapat elemezte a helikopterről származó GPS adatokat és beigazolódott: új szárazföldre találtak rá.

A sziget nevének, nem hivatalosan, a Qeqertaq Avannarleqot választották, ami a legészakibb szigetet jelenti grönlandi nyelven, de lehetséges, hogy a hely nem lesz hosszú életű, mivel bármikor víz alá kerülhet. Kiterjedése mindössze 30*60 méteres és magassága tengerszinttől számítva 3-4 méter, az anyagát pedig nagyrészt iszap és kavics, a gleccserek által lerakott kőzettörmelék alkotja.

"Senki sem tudja, mennyi ideig fog itt maradni. Elvileg eltűnhet abban a pillanatban, mikor egy erőteljes vihar lecsap."

- mondta Morten Rasch az egyetem közleménye szerint.

(Reuters, Fotó: Morten Rasch/University of Coppenhagen)

További cikkek a témában:

Új sziget született a hétvégén a Csendes-óceánban, a jövőben Japánhoz tartozhat majd A nagyjából egy kilométer átmérőjű szigetet vasárnap fedezte fel a Japán Parti Őrség a Fukutoku-Okanoba vulkán látványos kitörése után.
A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban Az orosz hadsereg is megerősítette, így immáron hivatalosnak tekinthetjük: öt új sarki szigetet találtak Észak-Oroszországban. Létezésüket Marina Migunova, a szentpétervári Tengerészeti Akadémia hallgatója jegyzi, aki 2016 végén a haditengerészet hajóján utazott a sarkvidéken. Ekkor figyelt fel a szigetekre.
Bemutatkozik a nyolcadik kontinens, melynek Új-Zéland is a része Hogy csak hét kontinens létezik? Csacsiság, csak eddig nem vettek észre egyet.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.