Véletlenül felfedezték a világ legészakibb szigetét

2021 / 08 / 28 / Bobák Zsófia
Véletlenül felfedezték a világ legészakibb szigetét
Dán kutatók tegnap jelentették be a felfedezést: a Grönland partjaitól északra található kisméretű sziget, amelyet először Oodaaqnak véltek, valójában egy másik képződmény, amelynek létezéséről eddig nem tudtak, bár lehetséges, hogy hamarosan víz alá kerül.

A Koppenhágai Egyetem kutatója, Morten Rasch csapatával egy júliusi grönlandi expedíció alatt fedezte fel azt a szigetet, melyet jelenleg a világ legészakibb szigetének tartanak, de a hivatalos bejelentésre csak most került sor, mivel előtte még meg kellett erősíteni a sejtést, miszerint nem Oodaaq kavicsos partjainál jártak, hanem egy eddig ismeretlen területen, amelyet a jégmozgások fedtek fel.

Az 1978-ban felfedezett Oodaaqra szintén dán tudósok bukkantak rá és ők igazolták méréseikkel azt is, hogy valóban északabbra fekszik Grönland partjainál, a legújabb sziget viszont ettől a helyszíntől még távolabb, 780 méterre északra található. A kutatócsapat figyelmét az úgynevezett szigetvadászok hívták fel arra, hogy az expedícióról a közösségi média oldalakra feltöltött képek és koordináták alapján úgy gondolják, hogy az addig Oodaaqnak vélt hely valójában egy másik sziget kell, hogy legyen. A hazatérő csapat elemezte a helikopterről származó GPS adatokat és beigazolódott: új szárazföldre találtak rá.

A sziget nevének, nem hivatalosan, a Qeqertaq Avannarleqot választották, ami a legészakibb szigetet jelenti grönlandi nyelven, de lehetséges, hogy a hely nem lesz hosszú életű, mivel bármikor víz alá kerülhet. Kiterjedése mindössze 30*60 méteres és magassága tengerszinttől számítva 3-4 méter, az anyagát pedig nagyrészt iszap és kavics, a gleccserek által lerakott kőzettörmelék alkotja.

"Senki sem tudja, mennyi ideig fog itt maradni. Elvileg eltűnhet abban a pillanatban, mikor egy erőteljes vihar lecsap."

- mondta Morten Rasch az egyetem közleménye szerint.

(Reuters, Fotó: Morten Rasch/University of Coppenhagen)

További cikkek a témában:

Új sziget született a hétvégén a Csendes-óceánban, a jövőben Japánhoz tartozhat majd A nagyjából egy kilométer átmérőjű szigetet vasárnap fedezte fel a Japán Parti Őrség a Fukutoku-Okanoba vulkán látványos kitörése után.
A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban Az orosz hadsereg is megerősítette, így immáron hivatalosnak tekinthetjük: öt új sarki szigetet találtak Észak-Oroszországban. Létezésüket Marina Migunova, a szentpétervári Tengerészeti Akadémia hallgatója jegyzi, aki 2016 végén a haditengerészet hajóján utazott a sarkvidéken. Ekkor figyelt fel a szigetekre.
Bemutatkozik a nyolcadik kontinens, melynek Új-Zéland is a része Hogy csak hét kontinens létezik? Csacsiság, csak eddig nem vettek észre egyet.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.