Új sziget született a hétvégén a Csendes-óceánban, a jövőben Japánhoz tartozhat majd

2021 / 08 / 18 / Bobák Zsófia
Új sziget született a hétvégén a Csendes-óceánban, a jövőben Japánhoz tartozhat majd
A nagyjából egy kilométer átmérőjű szigetet vasárnap fedezte fel a Japán Parti Őrség a Fukutoku-Okanoba vulkán látványos kitörése után.

A Fukutoku-Okanoba víz alatti tűzhányó az Izu-Bonin-Mariana ívrendszer része, amely magában foglalja a környék szigetcsoportjait és helyet ad a bolygó legmélyebb óceáni árkainak, többek között a Mariana-ároknak is. A japán partoktól délre található térség egyben a Csendes-óceán vulkanikus tevékenységekben különösen gazdag területe, mivel ebben a szubdukciós zónában találkozik a Fülöp-szigeteki lemez a Pacifikus-lemezzel, ezért gyakoriak a tektonikai mozgások. A Fukutoku-Okanoba vulkán csúcsa mindössze 14 méter mélységben helyezkedik el a víz felszínétől, ezért az itt zajló kitörések látványos hatást keltenek, a legutóbbi, augusztus 13-ai kitörés során a megfigyelések szerint 16 kilométeres magasságba jutottak a kilövellő gázok és a hamu.

A felszínre jutó olvadt kőzet megszilárdulva apró, lapos, kifli(szerű) formájú szigetet alkotott, amely nagyjából 1 kilométer kiterjedésű, de valószínűleg olyan töredékes anyagokból és hamuból áll, amelyek nem alkalmasak arra, hogy hosszú távon is egyben maradjanak, így nem kizárt, hogy a sziget eltűnik majd a habok között, ahogy elődei is tették. A vulkán ugyanis már korábban is produkált ideiglenes szigeteket a környéken, 1904-ben, 1914-ben és 1986-ban is, azonban ezek mindegyike az erózió áldozatául esett rövid időn belül.

Ha a további kőzetek halmozódása elég stabil struktúrát alakít ki, és a sziget hosszabb ideig is megmarad, akkor Japán részének nyilváníthatják,

mivel Ivo Dzsimához közel, a szigettől csak 50 kilométerre délre helyezkedik el az új képződmény.

Az izlandi Surtsey is hasonló módon alakult ki az 1960-as években, mikor is egy víz alatti vulkánkitörés után, 1963 november 14-én megjelent a sziget első részlete a felszínen, amelyre további, ellenállóbb kőzetrétegek rakódtak az elkövetkező időszakban. Surtsey végső formája olyan nagynak és stabilnak bizonyult, hogy sziget, melyet 1965-ben védett területté nyilvánítottak, azóta sem tűnt el, azonban az erózió romboló munkája már meglátszik rajta, a tenger feletti tömegének már egynegyedét elvesztette. Ezek a frissen született szigetek egyedülálló lehetőséget nyújtanak a tudósoknak arra, hogy a helyi flóra és fauna kialakulását tanulmányozzák, emiatt azonban próbálják az emberi beavatkozástól, amennyire csak lehet, védeni őket, Surtsey-ről például kitiltottak minden látogatót a kutatók kivételével.

(Japan Times)

További cikkek a témában:

A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban Az orosz hadsereg is megerősítette, így immáron hivatalosnak tekinthetjük: öt új sarki szigetet találtak Észak-Oroszországban. Létezésüket Marina Migunova, a szentpétervári Tengerészeti Akadémia hallgatója jegyzi, aki 2016 végén a haditengerészet hajóján utazott a sarkvidéken. Ekkor figyelt fel a szigetekre.
Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére A Kiribati Köztársaságot a folyamatos emelkedő tengerszint miatt lassan a megszűnés fenyegeti, de az UOOU építésziroda vízen lebegő házai a tervezők szerint megoldást nyújthatnának az egyre csökkenő földterület problémájára.
New Yorkban éppen egy domboldal épül a Hudson-folyóba A Little Island nem lesz akkora, mint a Central Park, de az biztos, hogy eléggé látványos lesz.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.