A világ legnagyobb IMAX vetítővásznát felavatják Németországban

2021 / 09 / 30 / Bobák Zsófia
A világ legnagyobb IMAX vetítővásznát felavatják Németországban
A 21*38 méteres vászon az IMAX szerint szélesebb, mint egy Boeing 737-es repülőgép, ezzel lekörözi a hatalmas melbourne-i és a készülő sydney-i vásznakat is.

A németországi Leonberg Traumpalast Multiplexében nyíló mozi IMAX vetítővászna a legnagyobb a világon, legalábbis ha a szélességét nézzük: a 21,03 méter magas és 38,16 méter széles vászon ugyanis szélesebb, mint a két ausztrál 'vetélytársa', a Melbourne-ben és Sydneyben található IMAX-ek. Az előbbi 23(magasság)*32 méteres, míg a készülő sydney-i 29,7*35,7 méteres. Az IMAX-ek hagyományosan óriási méretét időnként lekicsinyítik ugyan, hogy az adott mozi kereteihez illeszkedjen, de így is különleges élményt nyújtanak az egész falat beborító látványukkal.

A Németországban nyíló mozi első vetített filmje a legújabb James Bond film, a Nincs idő meghalni, amelynek egyes részeit IMAX kamerákkal rögzítették 15/70mm formátumban, ami azt jelenti, hogy minden képkocka 70 milliméter magas és 15 perforációs szélességű. Ezek a jelenetek az egész filmből összesen negyven percet tesznek ki, elsősorban a gyorsabb tempójú, autós és motoros részekhez használták a speciális eszközöket, a közelebbi felvételeket igénylő filmrészleteket a Panavision Panaflex 65 és az ARRI 765 kamerákkal vették fel. A Y. M. Cinema leírása szerint ez az első alkalom, hogy egy James Bond film forgatásához IMAX kamerákat alkalmaztak, egészen eddig Super 35mm volt a megszokott formátum.

Az 574 férőhelyes Traumpalast teremben 12 csatornás hangtechnológia fokozza a hatást, amelyet a vászon nyújt. Az IMAX rekordot döntött a vászon súlyával kapcsolatban is: a 227 kilogrammos berendezés festését külön erre a feladatra alkalmas robotkarokkal kellett elkészíteni.

Mióta a kanadai szakemberek a hatvanas években feltalálták az IMAX-et (Image Maximum) és 1970-ben az oszakai expón először debütált a berendezés, már a világ számos pontján megjelentek a cég óriásvásznait alkalmazó mozik, és manapság egyre több filmet forgatnak az IMAX rendkívül nagyfelbontású kameráival is, többek között Christopher Nolan, J.J. Abrams vagy James Cameron is a technológia nagy rajongója. A különleges berendezések árai azonban még mindig meglehetősen magasak, már maga a vászon integrálása is hatalmas költséget jelenthet a moziknak, elvégre még egy jóval kisebb otthoni mozirendszert is fél millió dollárért (155 millió forint) kínál a cég.

(Fotó: Getty Images/picture alliance)

További cikkek a témában:

James Bond elavult mobillal menti meg a világot következő filmjében 2020-ra még Őfelsége ügynöke sem volt felkészülve. Bond a jamaicai nyugdíjából idejétmúlt kütyükkel térhet vissza, hacsak nem forgatják újra a Nokia 8.3-at szerepeltető részeket.
Házimozi az arcodon: íme a legkülöncebb VR-szemüveg, a Cinera Edge A Cinera Edge nem kevesebbet ígér, mint hogy egy komplett IMAX mozit költöztet egyenesen az arcunkra.
A mozi a járvány után is marad a nappaliban? Kitört a háború: az egyik nagy mozilánc nekiment az egyik legnagyobb stúdiónak. Az ok? Utóbbi bejelentette, hogy a járvány után továbbra is a mozis premierrel egyszerre tenné online elérhetővé a filmjeit.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.