A világ legnagyobb úszó hibrid napelemfarmja akkora, mint hetven focipálya együttvéve

2021 / 11 / 12 / Bobák Zsófia
A világ legnagyobb úszó hibrid napelemfarmja akkora, mint hetven focipálya együttvéve
A Sirindhorn-gát mellé telepített napelemrendszer nagy kiterjedése ellenére nem tesz kárt az élővilágban és segít a párolgás csökkentésében a thaiföldi villamosenergia-termelő hatóság elmondása szerint. A 45 MW-os farm csak az első a tervezett 15 hasonló projekt sorában, amelyek jelentősen növelik az ország megújuló energiaforrásokra alapozott rendszereinek számát.

A Sirindhorn-gátnál megvalósuló hibrid vízerőmű/napelem projekt Thaiföld egyik legnagyobb beruházása, amivel az ország a 44 év múlva esedékes zéró emissziós céljait igyekeznek elősegíteni, és amelyet további, a megújuló energiaforrásokat kiaknázó programok követnek majd. Az ázsiai ország 2065-re tervezi a cél elérését, de a COP26 éghajlatváltozási konferencián már ambiciózusabb terveket is ígért Prayut Chan-o-cha, az ország miniszterelnöke, és bejelentette, hogy a karbonsemlegességet 2050-re valósítják meg. Ennek érdekében a jelenlegi 10%-ról jelentősen többre emelnék a megújuló forrásokból származó energia arányát, ennek egyik első nagyobb állomása az úszó napelemfarm létrehozása, ami a világ legnagyobb ilyen jellegű rendszerét jelenti.

A struktúra a Sirindhorn-gát erőművével együtt hibrid rendszert alkot, és az EGAT (Electricity Generating Authority of Thailand, thaiföldi villamosenergia-termelő hatósága) elmondása szerint ezzel megoldhatóvá válik, hogy a rendszer a kevésbé napsütéses, vagy éjszakai órákban is megbízhatóan szállítsa az áramot a lakosság számára. Az úszó napelemeket hét nagy platformon helyezték el, amelyek nagy sűrűségű polietilén anyagból állnak, és nem károsítják a környezetet - mondta el Harald Link, az EGAT-tal együttműködő B.Grimm Power elnöke a Bangkok Postnak. Maguk a napelemek dupla üveggel vannak ellátva, vagyis a cellákat mindkét oldalról edzett üveglapok fogják közre, így sokkal tartósabbak és ellenállóbbak a hagyományos paneleknél, ami lényeges szempont az úszó struktúra esetén.

A rendszer teljes kiterjedése 70 focipálya nagyságának felel meg, de így is csak 1%- át fedi le a víz felszínének,

a napelemeket pedig olyan szögben helyezték el a platformokon, hogy az alatta lévő vízbe is eljusson a napsugarak egy része, és ne árnyékolja le teljesen a területet. Az EGAT leírása szerint a víz hűtő hatása miatt a panelek 10-15%-kal hatékonyabban működnek, mint a szárazföldön telepített társaik és nagyjából évi 460 000 köbméterrel redukálják a párolgást a gát területén, emellett segítenek csökkenteni az ország üvegházhatású gáz-kibocsátását is évente 47 000 tonnával.

A 45 MW-os rendszert október 31-én üzemelték be és jövő januárban egy turistaközpont megnyitását is tervezik a környéken, ahonnan a látogatók megtekinthetik a látványos platformokat. A továbbiakban összesen 15 hasonló projektet valósít meg a thai kormány annak érdekében, hogy létrehozzák a 2725 MW-os kapacitást és elérjék a kitűzött zéró emissziós célokat.

(Fotó: EGAT)

További cikkek a témában:

A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot A Wattway járdák, utak felületének burkolására kifejlesztett napelem-táblája sokkal egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb, mint ahogy elképzeltem.
Napelem-hegy épül a nevadai sivatagban egy excentrikus fesztivál helyszínén Egy-két fantáziátlanul a földre pakolt napelem helyett egy egész hegyet emelnek a sivatagban a szürreális Burning Man Fesztivál hagyományaihoz híven.
Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.