A világ legnagyobb úszó hibrid napelemfarmja akkora, mint hetven focipálya együttvéve

2021 / 11 / 12 / Bobák Zsófia
A világ legnagyobb úszó hibrid napelemfarmja akkora, mint hetven focipálya együttvéve
A Sirindhorn-gát mellé telepített napelemrendszer nagy kiterjedése ellenére nem tesz kárt az élővilágban és segít a párolgás csökkentésében a thaiföldi villamosenergia-termelő hatóság elmondása szerint. A 45 MW-os farm csak az első a tervezett 15 hasonló projekt sorában, amelyek jelentősen növelik az ország megújuló energiaforrásokra alapozott rendszereinek számát.

A Sirindhorn-gátnál megvalósuló hibrid vízerőmű/napelem projekt Thaiföld egyik legnagyobb beruházása, amivel az ország a 44 év múlva esedékes zéró emissziós céljait igyekeznek elősegíteni, és amelyet további, a megújuló energiaforrásokat kiaknázó programok követnek majd. Az ázsiai ország 2065-re tervezi a cél elérését, de a COP26 éghajlatváltozási konferencián már ambiciózusabb terveket is ígért Prayut Chan-o-cha, az ország miniszterelnöke, és bejelentette, hogy a karbonsemlegességet 2050-re valósítják meg. Ennek érdekében a jelenlegi 10%-ról jelentősen többre emelnék a megújuló forrásokból származó energia arányát, ennek egyik első nagyobb állomása az úszó napelemfarm létrehozása, ami a világ legnagyobb ilyen jellegű rendszerét jelenti.

A struktúra a Sirindhorn-gát erőművével együtt hibrid rendszert alkot, és az EGAT (Electricity Generating Authority of Thailand, thaiföldi villamosenergia-termelő hatósága) elmondása szerint ezzel megoldhatóvá válik, hogy a rendszer a kevésbé napsütéses, vagy éjszakai órákban is megbízhatóan szállítsa az áramot a lakosság számára. Az úszó napelemeket hét nagy platformon helyezték el, amelyek nagy sűrűségű polietilén anyagból állnak, és nem károsítják a környezetet - mondta el Harald Link, az EGAT-tal együttműködő B.Grimm Power elnöke a Bangkok Postnak. Maguk a napelemek dupla üveggel vannak ellátva, vagyis a cellákat mindkét oldalról edzett üveglapok fogják közre, így sokkal tartósabbak és ellenállóbbak a hagyományos paneleknél, ami lényeges szempont az úszó struktúra esetén.

A rendszer teljes kiterjedése 70 focipálya nagyságának felel meg, de így is csak 1%- át fedi le a víz felszínének,

a napelemeket pedig olyan szögben helyezték el a platformokon, hogy az alatta lévő vízbe is eljusson a napsugarak egy része, és ne árnyékolja le teljesen a területet. Az EGAT leírása szerint a víz hűtő hatása miatt a panelek 10-15%-kal hatékonyabban működnek, mint a szárazföldön telepített társaik és nagyjából évi 460 000 köbméterrel redukálják a párolgást a gát területén, emellett segítenek csökkenteni az ország üvegházhatású gáz-kibocsátását is évente 47 000 tonnával.

A 45 MW-os rendszert október 31-én üzemelték be és jövő januárban egy turistaközpont megnyitását is tervezik a környéken, ahonnan a látogatók megtekinthetik a látványos platformokat. A továbbiakban összesen 15 hasonló projektet valósít meg a thai kormány annak érdekében, hogy létrehozzák a 2725 MW-os kapacitást és elérjék a kitűzött zéró emissziós célokat.

(Fotó: EGAT)

További cikkek a témában:

A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot A Wattway járdák, utak felületének burkolására kifejlesztett napelem-táblája sokkal egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb, mint ahogy elképzeltem.
Napelem-hegy épül a nevadai sivatagban egy excentrikus fesztivál helyszínén Egy-két fantáziátlanul a földre pakolt napelem helyett egy egész hegyet emelnek a sivatagban a szürreális Burning Man Fesztivál hagyományaihoz híven.
Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.