A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot

2021 / 09 / 15 / Rácz Tamás
A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot
A Wattway járdák, utak felületének burkolására kifejlesztett napelem-táblája sokkal egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb, mint ahogy elképzeltem.

Egészen másképp képzeltem: azt hittem, hogy ez valami tekercsben lerakott, sokkal vastagabb átlátszó védőfelülettel letakart dolog. De nem. A Wattway napelemes útburkolólapjai leginkább egy nagy áttetsző asztali műanyag tányéralátétre emlékeztetnek, vagy inkább arra a plasztiklapra, amit a görgős székek alá szokás tenni a padlóburkolat védelme érdekében.

A Wattway a francia Colas építőipari gigavállalat projektje. Az alapötlet kézenfekvő: ott egy csomó napsütötte felület, amit útnak hívunk - próbáljuk meg felhasználni a napenergia hasznosítására! A megvalósítás persze már nem ennyire triviális. Tartós, könnyen tisztítható, időjárásálló fedőanyagra van szükség a félvezetők fölé és meg kell oldani az elektromos csatlakozások, illesztések problémáját is. A Wattwaynél ez elég látványosan sikerült is; Európa-szerte több helyen is megvalósultak kisebb-nagyobb mintaprojektek a termék alkalmazhatóságát bizonyítandó:


54 négyzetméteres installáció Franciaországban. A középső sáv alatt vannak az illesztések, a kábelezés a föld alatt fut ki a hálózatra

168 négyzetméteres felület látja el ennek a francia kastélynak és környékének a kivilágító-rendszerét valamint tölt egy e-bike-csereállomást

Egy luxemburgi épület energiaellátásba segít be ez a 30 négyzetméteres napelemes út

A nagy idea, a közutak nagy részének lefedése napelemmel azonban még ma is eléggé scifi. Egy szakcikk már 2019-ben ízekre szedte a jelenlegi megoldásokat. Alapvető probléma, hogy az utak az Egyenlítő vidékét leszámítva jellemzően nem állnak optimális szögben a Nap járásához viszonyítva, tehát a megtermelhető energia eleve kisebb, mint egy jó tájolású ferde tetőre vagy állványra szerelt paneleknél. Ehhez jön még a koszolódás, az extrém terhelés és sérülésveszély a nehéz járművek no meg a róluk lepotyogó dolgok alatt. Ezzel együtt még nem kell kidobni az elképzelést: a napelemek akár még lehetnek is majd egyszer annyira olcsók, hogy megérje velük az utak egy részét lefedni.

Hogy maga a Wattway mint márka megéri-e ezt a kort, nem tudom, de az biztos, hogy a cég napelem-paneljei már ma is meglepően könnyű, egyszerű dolognak tűnnek, amikor nem csak sajtóközleményekben és hírekben, hanem a valóságban találkozik velük az ember. A müncheni IAA 2021 Mobility kiállításon botlottam bele a cég standjába és lelkesen fogtam kézbe, simogattam meg illetve tapostam össze végre személyesen is a napelemes burkolólapot.


Meglepően vékony, könnyű és hajlékony a lap

A rücskös felület szükséges a csúszásmentességhez, viszont bizonyosan rontja a hatásfokot egy sima, sík üveghez képest

Egy ilyen monokristályos Wattway-panel 0,7 négyzetméteren 125 wattos csúcsteljesítményre képes optimális körülmények között. Egy tábla súlya 5,5 kilogramm

A rossz hatásfokot mint hibát és a nagy forgalmú utakon való alkalmazhatósági korlátokat készségesen elismerte a stand házigazdája is. A strapabírósággal kapcsolatban viszont nem adott igazat a kétkedőknek. Mint mondta, az eddigi mintaprojektekben bicikliutakon, járdákon, parkolókban lerakott panelek az elmúlt években vígan termelték az elektromos energiát. Ha gazdaságilag nem is, műszakilag bevált a Wattway járónapeleme. Szóval idővel még tényleg lehet is akár valami a napelemes járdákból, utcákból - ha a szolársztrádákból nem is.

További cikkek a témában:

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Víz alatti bicikliparkoló épül Amszterdamban A négyezer kerékpár tárolására alkalmas garázs csak egy kis szelete a városvezetés terveinek, akik 2025-ig újabb százezer bicikli-parkolóhelyet akarnak létesíteni a városban.

Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.