A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot

2021 / 09 / 15 / Rácz Tamás
A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot
A Wattway járdák, utak felületének burkolására kifejlesztett napelem-táblája sokkal egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb, mint ahogy elképzeltem.

Egészen másképp képzeltem: azt hittem, hogy ez valami tekercsben lerakott, sokkal vastagabb átlátszó védőfelülettel letakart dolog. De nem. A Wattway napelemes útburkolólapjai leginkább egy nagy áttetsző asztali műanyag tányéralátétre emlékeztetnek, vagy inkább arra a plasztiklapra, amit a görgős székek alá szokás tenni a padlóburkolat védelme érdekében.

A Wattway a francia Colas építőipari gigavállalat projektje. Az alapötlet kézenfekvő: ott egy csomó napsütötte felület, amit útnak hívunk - próbáljuk meg felhasználni a napenergia hasznosítására! A megvalósítás persze már nem ennyire triviális. Tartós, könnyen tisztítható, időjárásálló fedőanyagra van szükség a félvezetők fölé és meg kell oldani az elektromos csatlakozások, illesztések problémáját is. A Wattwaynél ez elég látványosan sikerült is; Európa-szerte több helyen is megvalósultak kisebb-nagyobb mintaprojektek a termék alkalmazhatóságát bizonyítandó:


54 négyzetméteres installáció Franciaországban. A középső sáv alatt vannak az illesztések, a kábelezés a föld alatt fut ki a hálózatra

168 négyzetméteres felület látja el ennek a francia kastélynak és környékének a kivilágító-rendszerét valamint tölt egy e-bike-csereállomást

Egy luxemburgi épület energiaellátásba segít be ez a 30 négyzetméteres napelemes út

A nagy idea, a közutak nagy részének lefedése napelemmel azonban még ma is eléggé scifi. Egy szakcikk már 2019-ben ízekre szedte a jelenlegi megoldásokat. Alapvető probléma, hogy az utak az Egyenlítő vidékét leszámítva jellemzően nem állnak optimális szögben a Nap járásához viszonyítva, tehát a megtermelhető energia eleve kisebb, mint egy jó tájolású ferde tetőre vagy állványra szerelt paneleknél. Ehhez jön még a koszolódás, az extrém terhelés és sérülésveszély a nehéz járművek no meg a róluk lepotyogó dolgok alatt. Ezzel együtt még nem kell kidobni az elképzelést: a napelemek akár még lehetnek is majd egyszer annyira olcsók, hogy megérje velük az utak egy részét lefedni.

Hogy maga a Wattway mint márka megéri-e ezt a kort, nem tudom, de az biztos, hogy a cég napelem-paneljei már ma is meglepően könnyű, egyszerű dolognak tűnnek, amikor nem csak sajtóközleményekben és hírekben, hanem a valóságban találkozik velük az ember. A müncheni IAA 2021 Mobility kiállításon botlottam bele a cég standjába és lelkesen fogtam kézbe, simogattam meg illetve tapostam össze végre személyesen is a napelemes burkolólapot.


Meglepően vékony, könnyű és hajlékony a lap

A rücskös felület szükséges a csúszásmentességhez, viszont bizonyosan rontja a hatásfokot egy sima, sík üveghez képest

Egy ilyen monokristályos Wattway-panel 0,7 négyzetméteren 125 wattos csúcsteljesítményre képes optimális körülmények között. Egy tábla súlya 5,5 kilogramm

A rossz hatásfokot mint hibát és a nagy forgalmú utakon való alkalmazhatósági korlátokat készségesen elismerte a stand házigazdája is. A strapabírósággal kapcsolatban viszont nem adott igazat a kétkedőknek. Mint mondta, az eddigi mintaprojektekben bicikliutakon, járdákon, parkolókban lerakott panelek az elmúlt években vígan termelték az elektromos energiát. Ha gazdaságilag nem is, műszakilag bevált a Wattway járónapeleme. Szóval idővel még tényleg lehet is akár valami a napelemes járdákból, utcákból - ha a szolársztrádákból nem is.

További cikkek a témában:

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Víz alatti bicikliparkoló épül Amszterdamban A négyezer kerékpár tárolására alkalmas garázs csak egy kis szelete a városvezetés terveinek, akik 2025-ig újabb százezer bicikli-parkolóhelyet akarnak létesíteni a városban.

Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.