Napelem-hegy épül a nevadai sivatagban egy excentrikus fesztivál helyszínén

2021 / 05 / 02 / Bobák Zsófia
Napelem-hegy épül a nevadai sivatagban egy excentrikus fesztivál helyszínén
Egy-két fantáziátlanul a földre pakolt napelem helyett egy egész hegyet emelnek a sivatagban a szürreális Burning Man Fesztivál hagyományaihoz híven.

A Burning Man Fesztivál hangulatát és látványát az is könnyen el tudja képzelni, aki soha nem járt még a rendezvényen, elég csak a Mad Max film apokaliptikus világára gondolnia. Az esemény külsőre úgy fest, mintha egy hatvanas évekbeli LSD trip hatására született volna meg az ötlete, de valójában egy 1986-os szeánsszal indult, amit Larry Harvey és Jerry James ejtettek meg San Francisco tengerpartján és amelynek keretében elégették az első fából faragott emberszobrot a Nyári Napforduló megünneplésére. A benzinnel leöntött figura akkora lánggal égett, "mintha a második Nap jött volna le a Földre", a strandon tartózkodó emberek egyből köré gyűltek és mindenki énekelni kezdett, mint egy valódi rituálén - így kezdődött a történet Larry Harvey 1997-es beszéde szerint.

Később a Burning Man szobor egyre magasabbra nőtt, az excentrikus résztvevők tömege pedig egyre nagyobbra, így az eseményt, amelyre már a rendőrség is felfigyelt, át kellett helyezni egy kevésbé frekventált területre. Ekkor választották ki helyszínnek a Black Rock Sivatagot, melynek bejárata a nevadai Gerlach városánál található. Az összegyűlt társaság tagjai között cirkuszi fellépők, művészek, modern hippik is megjelentek és a rendezvény egy spontán összejövetelből jól szervezett közösségi eseménye vált, ahol a látogatókat, az "elveszett lelkeket" gyakorlott vezetők, a Rangerek navigálják a táborban.

A fesztivál 2020-ban ideiglenesen átkerült a digitális térbe, de virtuális valóságban is ugyanolyan extrém élményt és a valódi hangulat kaotikus élményét nyújtja, csak némileg rosszabb grafikával. Sajnos a járvány tovább velünk maradt, mint gondoltuk volna, ezért a még mindig bizonytalan helyzetre való tekintettel Burning Mant idén is csak virtuálisan látogathatjuk, előreláthatólag augusztus 29-étől szeptember 7-éig, bár a szervezők annak a lehetőségét is felvetik, hogy a különböző országokban kis, helyi bábuégetéseket is lehetne tartani. Az eseményen bárki részt vehet, akinek van internetkapcsolata és hat helyszínen fog zajlani:

  • a BTCvr-ban, ahol legjobb virtuális valóság szemüveggel felfegyverezve megjelenni
  • a Build-a-Burnön, ahol a saját táborokat és más alkotásokat lehet kreálni
  • A Dusty Multiverse-ben, itt avatárok formájában vegyülhetünk és élőben beszélgethetünk a többi résztvevővel
  • a The Infinite Playán, ami a multiverzumhoz hasonlóan egy interaktív szimuláció lesz
  • a SparkleVerse-ben, ami egy 2D-s térkép egy online városról, ahol zene és kiállítások várnak mindenkit
  • és a Burn Week: Global Live Streamen, ez lesz a fő produkció, vagyis a Lángoló Ember elégetése

Különböző művészeti projektekkel, mutáns jármű tervekkel, előadásokkal itt lehet jelentkezni, valamint önkéntes segítőként is regisztrálhatunk.

Azonban a Black Rock Sivatag addig sem marad teljesen üres, a múltkor már beszámoltunk a különös "lábas felhőkről", amelyeket ide tervez építeni az OF.STUDIO, nemrég pedig az indiai építészcég, a NUDES mutatta be terveit a hatalmas napelemhegyről, amely a fesztivál 15 négyzetkilométeres birtokán épül majd fel. A környezetvédelem jegyében újrahasznosított fából készülnek a moduláris elemek és a szerkezet négy egységből fog állni: minden egység egyenként 182 napelem panelt tartalmaz, 300 Watt kapacitással. Becslések szerint a Naphegy, vagy Szoláris Hegy évente 318 645 kWh energiát termel és a belső tere a speciális megvilágításnak köszönhetően futurisztikus látványt nyújt majd.

A NUDES stúdió már korábban is előállt egészen egyedi koncepciókkal, terveztek többek között szalmabálákból álló iskolát az afrikai Malawiba és az EcoMachine-t is, amiről első pillantásra nehezen lehet eldönteni, hogy micsoda is valójában, de igazából egy lakáskomplexum, amely az eróziós erőket szimbolizálja. De míg az előző projektek egyelőre csak tervezőasztalon léteznek, addig a Szoláris Hegy valószínűleg tényleg megépül, mivel a Land Art Generator és a Burning Man közös 2020 Fly Ranch versenyén sikerült bekerülnie az első 10 helyezett közé.

(Forrás, Fotó: Yanko Design, NUDES)

További cikkek a témában:

A napelemmel megtermelt energiát eltehetjük szűkösebb időkre, mint a befőttet Ha a szolgáltató már nem veszi át jó áron az energiát, jobban járunk, ha eltároljuk otthon. De mibe tegyük?
Koncentrált napfény-erőművek: van jövőjük a napelemek mellett? A napenergia-ipar felfutásának kezdetén sok szakértő gondolta úgy, hogy nem a fotovoltaikus napelem lesz a befutó technológia, hanem a parabolatükrös hőerőmű.
Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.