A Volvo bemutatta a világ első zöld acélból készült járművét

2021 / 10 / 15 / Bobák Áron
A Volvo bemutatta a világ első zöld acélból készült járművét
Az elektromos járművekkel kapcsolatban gyakran hangoztatott kritika, hogy hiába nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, a működésükhöz szükséges elektromos áram előállítása és magának az autónak a gyártása során mégis jelentős mennyiségű káros anyag kerül a légkörbe.

Az előbbi problémára értelemszerűen a megújuló energiaforrások jelenthetik a megoldást, azt pedig, hogy magát a gyártást hogyan lehetne zöldebbé tenni, éppen a napokban mutatta be a Volvo. A svéd autógyártó júniusban kötött megállapodást az SSAB nevű acélgyártó vállalattal egy olyan acél létrehozására, amely fosszilis energia felhasználása nélkül készül, aminek érdekében a gyártáshoz szükséges szén helyett elektrolízissel előállított hidrogént használnak.

Az együttműködés eredményeként született meg az a jármű, amit a gyártó egy szerdán tartott sajtótájékoztató keretében mutatott be a nyilvánosságnak - számol be róla az Engadget. A Volvo a zöld acél felhasználásával egy olyan négykerekű teherhordót épített, amit kőfejtőkben és bányákban tudnak használni, és automatikusan is képes közlekedni egy előre beprogramozott útvonalon. Ahogy azt Lars Stenqvist, a Volvo technológiai vezetője a Forbes kérdésére elismerte, a jármű nem teljes egészében, csak "jelentős részben" készül zöld acélból, hiszen a harmadik fél által gyártott alkatrészeknél, például a villanymotornál hagyományos acélt használtak. Stenqvist szerint a 8,2 tonnás jármű tömegéből nagyjából 3 tonnát tesz ki az SSAB-tól kapott acél.

A Volvo jövőre már kis szériában meg is kezdi a jármű gyártását, a gyártókapacitás viszont egyelőre nagyrészt azon múlik, hogy mennyi zöld acélt tud nekik leszállítani az SSAB. Martin Lundstedt, a Volvo-csoport vezérigazgatója a bemutatón hangsúlyozta, hogy ahogyan az ENSZ klímakonferenciáján (COP26) az országoknak sikerült közös nevezőre jutniuk a klímaváltozással kapcsolatban, úgy a vállalatoknak és iparági szereplőknek is együtt kell működniük egymással az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében. A vállalatvezető szerint ebben fontos mérföldkő az SSAB-vel kötött megállapodásuk, ami viszonyítási pontot jelenthet a kibocsátásmentes jövő céljának elérésében.

(Fotó: Volvo)

További cikkek a témában:

Hidrogénnel működő, önjáró utánfutók válthatják le a kamionokat a Hyundai szerint A Hyundai Trailer Drone-nak még vezetőfülkéje sincs, és egy e-Bogie nevű platformhoz kapcsolódva képes közlekedni.

A Citröen tervezett egy önjáró alvázat, ami bármivé át tud alakulni Motorizált hintó, önvezető edzőterem, guruló buszmegálló - a Citröen Skate tényleg szinte bármivé át tud alakulni.

Soha többé nem kell üzemanyagra költeni, jön a napelemekkel felszerelt városi kisautó A Squad mindössze kétmillió forintba kerül, és a tetején elhelyezett napelemeknek köszönhetően napi húsz kilométert is meg tud tenni anélkül, hogy valaha tölteni kéne.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.