A Volvo bemutatta a világ első zöld acélból készült járművét

2021 / 10 / 15 / Bobák Áron
A Volvo bemutatta a világ első zöld acélból készült járművét
Az elektromos járművekkel kapcsolatban gyakran hangoztatott kritika, hogy hiába nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, a működésükhöz szükséges elektromos áram előállítása és magának az autónak a gyártása során mégis jelentős mennyiségű káros anyag kerül a légkörbe.

Az előbbi problémára értelemszerűen a megújuló energiaforrások jelenthetik a megoldást, azt pedig, hogy magát a gyártást hogyan lehetne zöldebbé tenni, éppen a napokban mutatta be a Volvo. A svéd autógyártó júniusban kötött megállapodást az SSAB nevű acélgyártó vállalattal egy olyan acél létrehozására, amely fosszilis energia felhasználása nélkül készül, aminek érdekében a gyártáshoz szükséges szén helyett elektrolízissel előállított hidrogént használnak.

Az együttműködés eredményeként született meg az a jármű, amit a gyártó egy szerdán tartott sajtótájékoztató keretében mutatott be a nyilvánosságnak - számol be róla az Engadget. A Volvo a zöld acél felhasználásával egy olyan négykerekű teherhordót épített, amit kőfejtőkben és bányákban tudnak használni, és automatikusan is képes közlekedni egy előre beprogramozott útvonalon. Ahogy azt Lars Stenqvist, a Volvo technológiai vezetője a Forbes kérdésére elismerte, a jármű nem teljes egészében, csak "jelentős részben" készül zöld acélból, hiszen a harmadik fél által gyártott alkatrészeknél, például a villanymotornál hagyományos acélt használtak. Stenqvist szerint a 8,2 tonnás jármű tömegéből nagyjából 3 tonnát tesz ki az SSAB-tól kapott acél.

A Volvo jövőre már kis szériában meg is kezdi a jármű gyártását, a gyártókapacitás viszont egyelőre nagyrészt azon múlik, hogy mennyi zöld acélt tud nekik leszállítani az SSAB. Martin Lundstedt, a Volvo-csoport vezérigazgatója a bemutatón hangsúlyozta, hogy ahogyan az ENSZ klímakonferenciáján (COP26) az országoknak sikerült közös nevezőre jutniuk a klímaváltozással kapcsolatban, úgy a vállalatoknak és iparági szereplőknek is együtt kell működniük egymással az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében. A vállalatvezető szerint ebben fontos mérföldkő az SSAB-vel kötött megállapodásuk, ami viszonyítási pontot jelenthet a kibocsátásmentes jövő céljának elérésében.

(Fotó: Volvo)

További cikkek a témában:

Hidrogénnel működő, önjáró utánfutók válthatják le a kamionokat a Hyundai szerint A Hyundai Trailer Drone-nak még vezetőfülkéje sincs, és egy e-Bogie nevű platformhoz kapcsolódva képes közlekedni.

A Citröen tervezett egy önjáró alvázat, ami bármivé át tud alakulni Motorizált hintó, önvezető edzőterem, guruló buszmegálló - a Citröen Skate tényleg szinte bármivé át tud alakulni.

Soha többé nem kell üzemanyagra költeni, jön a napelemekkel felszerelt városi kisautó A Squad mindössze kétmillió forintba kerül, és a tetején elhelyezett napelemeknek köszönhetően napi húsz kilométert is meg tud tenni anélkül, hogy valaha tölteni kéne.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.