A Volvo leányvállalata olyan autót tervez, aminek a gyártása egyáltalán nem jár károsanyag-kibocsátással

2021 / 04 / 10 / Bobák Áron
A Volvo leányvállalata olyan autót tervez, aminek a gyártása egyáltalán nem jár károsanyag-kibocsátással
A Polestar tervei szerint az első ilyen autó már 2030-ra elkészülhet, de addig még sok kihívást kell megoldaniuk.

Bár a világ nagy autógyártói az elmúlt években sorra jelentik be a zéró emissziós céljaikat, az ilyen bejelentéseknél mindig hozzá kell tenni, hogy a jellemzően 2040 környékére ígért nulla karbonkibocsátást nettó értékben kell érteni, vagyis az autók gyártása ezután is rengeteg károsanyag kibocsátásával fog járni, amit a gyártó karbon-ellentételezéssel egyenlít ki. Ennek a jellemző módja, hogy fákat ültetnek, megújuló energiára állítják át a gyáraikat, rosszabb esetben egyszerűen megvásárolják a krediteket más cégektől - például a Teslától, ami éppen az ilyen karbonkrediteknek köszönhetően tud nyerséges lenni.

Bár a 2015 óta a Volvo tulajdonában levő Polestar kizárólag elektromos autókat gyárt, ez nem jelenti azt, hogy a működésük teljesen zéró emissziós lenne: a cég számításai szerint a tavaly piacra került Polestar 2 például 26 tonna szén-dioxid lábnyommal rendelkezik, vagyis ennyi CO2 keletkezik egy autó legyártása során. "Az ellentételezés kibújás a felelősség alól" - mondja a vállalat vezérigazgatója, Thomas Ingenlath, aki szerint a céljuk nem csupán az, hogy a vállalat nettó karbonkibocsátását nullára csökkentsék, de teljesen klímasemlegessé akarnak válni. A Polestar most ennek érdekében hirdette meg a 0 Projectet, aminek célja, hogy 2030-ra sikerüljön olyan autót gyártaniuk, aminek a gyártása során egyáltalán nem kerülnek a levegőbe káros anyagok.

Fredrika Klarén, a cég fenntarthatóságért felelős vezetője szerint ehhez arra van szükség, hogy minden, az autóba kerülő alkatrész nulla kibocsátással készüljön, ami egy hatalmas kihívás. Bár azt ő is elismeri, hogy jelenleg nincs mindenre kész megoldásuk, de szerinte a Polestar is segíthet abban, hogy piaci keresletet teremtenek a zéró emissziós megoldások iránt, így hosszú távon jelentősen megnőhet az így előállított alkatrészek száma. Példaként említi az SSAB nevű svéd acélvállalatot, amely 2026-ra szeretne piacra lépni fosszilis tüzelőanyagok nélkül készült acéllal, emellett az alumíniumgyártók is kísérleteznek már a fenntarthatóbb gyártással, és az akkumulátor-újrahasznosítás területén is komoly előrelépés figyelhető meg.

Mivel a projekt még kezdeti fázisban van, természetesen nem lehet tudni, hogy hogyan nézne ki a teljesen klímasemleges autó, de Klarén szerint egyelőre nem is ez a legfontosabb. "Ha az autóipar nem tud előállni 2030-ra egy klímasemleges modellel, akkor keservesen elbuktunk" - mondja, hozzátéve, hogy hinniük kell benne, hogy létezhet fosszilis üzemanyagok és károsanyag-kibocsátás nélküli autógyártás. (Fast Company)

További cikkek a témában:

Napelemes tetőt kapott a Hyundai új elektromos autója A Hyundai kedden mutatta be az új elektromos crossoverét, az Ioniq 5-öt, ami nemcsak szupergyorsan tölthető, de akár más elektromos autókat is feltölthetünk vele.

Már idén saját autót mutathat be a Huawei a Reuters értesülései szerint A cég szóvivője cáfolta az erről szóló pletykákat, de a Reuters több névtelen forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy az Apple mellett a Huawei is beszállna a villanyautó-bizniszbe.

A Daymak elektromos autója gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster, pedig csak három kereke van A Spiritus a gyártója szerint kevesebb mint 1,9 másodperc alatt fog 100 km/h-ra gyorsulni, és olyan érzés lesz vezetni, mint egy gokartot.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.