Napelemes tetőt kapott a Hyundai új elektromos autója

2021 / 02 / 25 / Bobák Áron
Napelemes tetőt kapott a Hyundai új elektromos autója
A Hyundai kedden mutatta be az új elektromos crossoverét, az Ioniq 5-öt, ami nemcsak szupergyorsan tölthető, de akár más elektromos autókat is feltölthetünk vele.

Bár egyes gyártók már kísérleteznek olyan autókkal, amelyek teljes egészében napelemes hajtással működnek, az Ioniq 5-nél erről nincsen szó, azonban az extraként kérhető napelemes tető jelentősen megnövelheti a hatótávját: a Hyundai szerint ideális körülmények között évente akár kétezer kilométert is nyerhetünk vele.

A hatótáv az Ioniq esetében erősen változó, hiszen a gyártó szerint a kocsi a kisebb, 58 kilowattórás akkumulátorcsomaggal kereken kétszáz kilométert tud megtenni, a nagyobb, 72,6 kilowattórás akkumulátorpakkal viszont a hatótávja 500 kilométerre nő. Ez a hátsókerék-hajtású verzióra igaz, ha viszont valaki inkább a teljesítményt helyezi előtérbe, az kérheti az Ioniq 5-öt összkerékhajtással is, ami a nagyobb akkumulátorcsomag esetében 300 lóerős teljesítményt, 605 Nm nyomatékot, 185 km/h-s végsebességet és 5,2 másodperc alatti gyorsulást biztosít nulláról százra.

A töltéssel az Ioniq 5-nél nem sok probléma lesz, hiszen a napelemes tető mellett a kocsi egy eddig csak a drágább villanyautókban látott 800 voltos töltési technológiát kapott, amivel 350 wattos töltővel 10 százalékról 80 százalékra mindössze 18 perc alatt tölthetjük fel az akkumulátort. Hagyományos, 50 kilowattos töltővel ugyanez nagyjából egy órába telik. Az autó egy egészen egyedi funkciót is kapott, ami a telefonok fordított töltéséhez hasonlít, ugyanis amennyiben az akkumulátor töltöttsége 15% felett van, az Ioniq 5-tel más elektromos autókat is feltölthetünk. Igaz, ez tényleg csak vészhelyzetekre van, hiszen a fordított töltésnél mindössze 3,5 kilowattórával tölthetjük az akkumulátort.

Az autóból a hálózatba is tölthetünk vissza energiát, amivel az USA-ban, ahol az energiaárak dinamikusan változnak, akár pénzt is kereshet a kocsi tulajdonosa, ha akkor tölt fel energiát a rendszerbe, amikor éppen magasabbak az árak, és akkor tölti a kocsit, amikor éppen alacsonyabbak. Ezzel a módszerrel a napelemes tető is szépen-lassan visszahozhatja az árát.

A megjelenésében a Hyundai első autójáról, az 1974-ben bemutatott Ponyról mintázott Ioniq 5 a belső kialakításában is eléggé futurisztikus, hiszen a hagyományos műszerfal helyén két jókora, 12,25 colos kijelzőt találunk, amit egy heads-up displayjel is kiegészítettek. Utóbbi a sofőr elé, az autó szélvédőjére vetíti ki a fontosabb információkat, mint a sebesség vagy az útirány. A 300 centiméteres tengelytávolságnak köszönhetően a kocsi belülről meglehetősen tágas, az alapból sem kicsi, 530 literes csomagtartó pedig a hátsó ülések lehajtásával 1600 literesre bővíthető.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az autó különböző változatai mennyibe fognak kerülni, de a Hyundai szerint az Ioniq 5 az USA-ban az év második felétől válik elérhetővé, bizonyos piacokon viszont már 2021 tavaszától kapható lesz. (Tom's Guide)

(Fotó: Hyundai)

További cikkek a témában:

Már rendelhető az elektromos autó, amit soha nem kell tölteni A jövőre érkező Aptera lehet az első olyan közúti autó, ami száz százalékban napelemekkel működik.

Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja A Microlinót a BMW Isetta ihlette, csak ez ugye elektromos, de hasonlóan pici, városi közlekedésre szánt „nem autó”.

Jön a lebutított Porsche Taycan, a csúcsmodellhez képest kevesebb mint féláron Végre megindulhatnak az eddig mellőzött tömegek is a Porsche-szalonok felé.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Bemutatjuk a Parklt, a hazai mobilitási forradalom egyik fontos szereplőjét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.