A Xiaomi arc nélküli robotja új képességet tanult és az emberek munkájára pályázik

2022 / 12 / 11 / Bobák Zsófia
A Xiaomi arc nélküli robotja új képességet tanult és az emberek munkájára pályázik
A CyberOne humanoidot augusztusban mutatta be a Xiaomi és az elmúlt néhány hónapban újabb képességgel ruházta fel: megtanította dobolni.

A főként okostelefonjairól, viselhető eszközeiről és okosotthon-felszereléseiről ismert Xiaomi augusztusban egészen új típusú produktumot mutatott be a nagyközönség számára: a CyberOne névre keresztelt kétlábú robotot, amelyet humanoid, vagyis emberszerű formára alakítottak ki. A gépet, hasonlóan a leendő Tesla robothoz, Optimushoz, általános célú felhasználásra szánják, ami azt jelenti, hogy nem határozták meg előre a pontos tevékenységi körét, hanem a jövőben derül majd ki, hogy milyen területen lesz igény a szolgáltatásaira.

Az univerzális robotnak azonban sokkal komplexebb architektúrával kell rendelkeznie, mint a specifikus feladatokra szánt társainak, a mozgás, a koordináció és más aspektusok tekintetében is jól kell teljesítenie, méghozzá, humanoid lévén, az emberekkel való együttműködésre is képesnek kell lennie. Az emberi munkahelyeken alkalmazott társ-, vagy segítő robotok kialakítása során az egyik lényeges szempont az interakcióra való képesség és az, hogy a gép a humán kollégáihoz hasonló módon tudjon mozogni, mivel egy emberekre szabott környezetben kell boldogulnia. A kétlábon való egyensúlyozás megoldása eleve az egyik legnehezebb feladat a mérnökök számára, de az univerzális robotok emellett jó kézkoordinációval és megfelelő sebességgel is kell, hogy rendelkezzenek.

A Xiaomi egyik mérnökének, Zeyu Rennek az IEEE Spectrumnak adott nyilatkozata szerint a cég a humanoidját az emberi munkaerőhiány megoldására szánja, vagyis valóban arra készül, hogy a humán dolgozók munkáját robotoknak adja, de ezt a Kínában tapasztalható munkaerőpiaci problémák kezelésének érdekében teszi. Bár azt gondolhatnánk, hogy a humanoidok "hatalomátvételétől" a munkahelyeken még nagyon távol állunk, de valójában ezeknek a gépeknek a kezdetlegesebb, például avatárként használt verziói már most is dolgoznak a világ különböző területein, például Japán élelmiszerboltjaiban. Az Agility Robotics gépe, Digit is kifejezetten gyári rakodási feladatok elvégzésére készült és a Boston Dynamics Atlasa, noha még nem került kereskedelmi forgalomba, de könnyen találhat magának munkát a jövőben, egy amerikai adatközpont már tervezi is az alkalmazását az ügyfelek kiszolgálásának terén.

A Tesla ősszel bemutatott Optimusa, ami CyberOne-hoz nagyon hasonlít kívülről, járni még nem tudott a demonstráció alatt, de később milliós példányszámban készülhet és állhat munkába a gyárakban, vagy bárhol máshol, ahol szükség van rá. CyberOne pedig szintén fejlődik, Optimusnál gyorsabb tempóban és nemrégen egy új képességet is elsajátított: megtanult dobolni.

Ennek a tevékenységnek a betanítására nem azért esett a választás, mert a cég szeretné elvenni a dobosok munkáját, vagy saját robotzenekart alapítana, hanem egyrészt marketing célokból ("a dobolás szuper menő és érdekes" - mondta Zheyu Ren), másrészt azért, mert ezzel lehetőség nyílik a teljes test koordinációjának tesztelésére. A betanítás folyamán minden dobszólamot, amit betáplálnak a gépbe, a robotnak le kell fordítani kéz-, és lábmozdulatokra, és a gyakorlás eredményeképpen más területeken is alkalmazható tudásra és kontrollra tesz szert.

CyberOne, akárcsak Optimus, még kezdetleges fázisban tart, de a mérnökök dolgoznak a hardver és szoftver fejlesztésén is, hogy egy napon a humanoid már ne maradjon le az emberi munkatársaitól jelentősen, sőt, valóban átvállalalhassa a feladataik egy részét.

(Fotó: Xiaomi)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.