A Xiaomi arc nélküli robotja új képességet tanult és az emberek munkájára pályázik

2022 / 12 / 11 / Bobák Zsófia
A Xiaomi arc nélküli robotja új képességet tanult és az emberek munkájára pályázik
A CyberOne humanoidot augusztusban mutatta be a Xiaomi és az elmúlt néhány hónapban újabb képességgel ruházta fel: megtanította dobolni.

A főként okostelefonjairól, viselhető eszközeiről és okosotthon-felszereléseiről ismert Xiaomi augusztusban egészen új típusú produktumot mutatott be a nagyközönség számára: a CyberOne névre keresztelt kétlábú robotot, amelyet humanoid, vagyis emberszerű formára alakítottak ki. A gépet, hasonlóan a leendő Tesla robothoz, Optimushoz, általános célú felhasználásra szánják, ami azt jelenti, hogy nem határozták meg előre a pontos tevékenységi körét, hanem a jövőben derül majd ki, hogy milyen területen lesz igény a szolgáltatásaira.

Az univerzális robotnak azonban sokkal komplexebb architektúrával kell rendelkeznie, mint a specifikus feladatokra szánt társainak, a mozgás, a koordináció és más aspektusok tekintetében is jól kell teljesítenie, méghozzá, humanoid lévén, az emberekkel való együttműködésre is képesnek kell lennie. Az emberi munkahelyeken alkalmazott társ-, vagy segítő robotok kialakítása során az egyik lényeges szempont az interakcióra való képesség és az, hogy a gép a humán kollégáihoz hasonló módon tudjon mozogni, mivel egy emberekre szabott környezetben kell boldogulnia. A kétlábon való egyensúlyozás megoldása eleve az egyik legnehezebb feladat a mérnökök számára, de az univerzális robotok emellett jó kézkoordinációval és megfelelő sebességgel is kell, hogy rendelkezzenek.

A Xiaomi egyik mérnökének, Zeyu Rennek az IEEE Spectrumnak adott nyilatkozata szerint a cég a humanoidját az emberi munkaerőhiány megoldására szánja, vagyis valóban arra készül, hogy a humán dolgozók munkáját robotoknak adja, de ezt a Kínában tapasztalható munkaerőpiaci problémák kezelésének érdekében teszi. Bár azt gondolhatnánk, hogy a humanoidok "hatalomátvételétől" a munkahelyeken még nagyon távol állunk, de valójában ezeknek a gépeknek a kezdetlegesebb, például avatárként használt verziói már most is dolgoznak a világ különböző területein, például Japán élelmiszerboltjaiban. Az Agility Robotics gépe, Digit is kifejezetten gyári rakodási feladatok elvégzésére készült és a Boston Dynamics Atlasa, noha még nem került kereskedelmi forgalomba, de könnyen találhat magának munkát a jövőben, egy amerikai adatközpont már tervezi is az alkalmazását az ügyfelek kiszolgálásának terén.

A Tesla ősszel bemutatott Optimusa, ami CyberOne-hoz nagyon hasonlít kívülről, járni még nem tudott a demonstráció alatt, de később milliós példányszámban készülhet és állhat munkába a gyárakban, vagy bárhol máshol, ahol szükség van rá. CyberOne pedig szintén fejlődik, Optimusnál gyorsabb tempóban és nemrégen egy új képességet is elsajátított: megtanult dobolni.

Ennek a tevékenységnek a betanítására nem azért esett a választás, mert a cég szeretné elvenni a dobosok munkáját, vagy saját robotzenekart alapítana, hanem egyrészt marketing célokból ("a dobolás szuper menő és érdekes" - mondta Zheyu Ren), másrészt azért, mert ezzel lehetőség nyílik a teljes test koordinációjának tesztelésére. A betanítás folyamán minden dobszólamot, amit betáplálnak a gépbe, a robotnak le kell fordítani kéz-, és lábmozdulatokra, és a gyakorlás eredményeképpen más területeken is alkalmazható tudásra és kontrollra tesz szert.

CyberOne, akárcsak Optimus, még kezdetleges fázisban tart, de a mérnökök dolgoznak a hardver és szoftver fejlesztésén is, hogy egy napon a humanoid már ne maradjon le az emberi munkatársaitól jelentősen, sőt, valóban átvállalalhassa a feladataik egy részét.

(Fotó: Xiaomi)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.