Robotkutyák, a folyosókon repülő drónok és Atlas robot őrizheti az adatközpontokat egy cég víziója szerint

2022 / 02 / 12 / Bobák Zsófia
Robotkutyák, a folyosókon repülő drónok és Atlas robot őrizheti az adatközpontokat egy cég víziója szerint
A Novva új épületét két "kutya" őrzi, akik az arcukról felismerik és nevükön szólítják a dolgozókat reggelente. Ők ugyanis nem valódi házőrzők, hanem a Boston Dynamics robotgépei, amelyeket ezzel a személyes gesztussal tesznek kevésbé idegenszerűvé az emberek számára. A jövőben egész robotflották működtethetik az egyre hatalmasabbra növő adatközpontokat.

Az adatközpontokat működtető amerikai Novva vállalat frissen épült utah-i telephelyén jelenleg két Spot, pontosabban Wire (Wes’ Industrious Robot Employee) robot őrzi a rendet és igazolja a munkahelyükre megérkező dolgozók személyazonosságát. A gépek kamerákkal felvételt készítenek az emberek arcáról, majd összevetik a képet az adatbázisban szereplő személyekkel: ha megtalálják a listán az illetőt, akkor a nevén szólítva üdvözlik, ha nincs a listán, akkor értesítik róla a központot. A cég a Boston Dynamics robotjainak a Brigham Young Egyetem által fejlesztett verziót alkalmazza (ők szerelték fel arcfelismerő rendszerrel és nevezték el Wire-nek a gépeket) és a jövőt még több robotkutya és drón bevetésével képzeli el, amelyek együttesen végzik a személyzet számára monoton és időtrabló, de alapvetően fontos tevékenységeket.

"Ezek a hatalmas létesítmények tényleg más típusú hozzáállást igényelnek."

- nyilatkozta a Data Center Dynamicsnak Wes Swenson, a Novva vezérigazgatója - "Nem láttunk még ilyesmit egy másik adatközpontban, de valójában a szükség vitt rá minket, hogy kitaláljunk valamit, az adatközpontjaink méretei miatt."

Az épületben a berendezések QR kóddokkal vannak ellátva, a személyzet egyik feladata pedig ezek beolvasása és ellenőrzése. Ezt a repetitív munkát a gépek könnyedén elvégezhetik, felszabadítva az embereket a mindennapos rutinmunka alól, bár egyelőre a két Spot még nincs felszerelve az ehhez szükséges programmal. A gépek jelenleg a biztonsági feladatok mellett a termekben a hőmérséklet mérését és a készülékek kijelzőinek leolvasását végzik, de a későbbi beosztásuk sokkal látványosabb munkákat is tartogathat.

A vízió a jövő adatközpontjairól a robotok egész seregére épül: a Spotok, amelyekből épületenként hármat-négyet is szolgálatba állíthatnak, a biztonsági ellenőrzéseken kívül a szállításba is besegíthetnek, kis utánfutókat húznak majd maguk után, amelyekben a raktárakból szállítják a rakományt a központba és szükség esetén a személyzet tagjait is követhetnék, hogy kéznél legyenek, ha vinni kell valamit. A gépek emellett földi egységként funkcionálnának a drónok mellett, amelyek nem csak a tetőn, hanem az épületben, a folyosókon és termekben is végezhetik a megfigyelési feladatokat. A Spotok fejére helyezett robotkar, amelyet a Boston Dynamics tavaly február óta értékesít a robotok vásárlóinak, arra is lehetőséget ad, hogy a gépek egymást segítsék, az egyik robot például kinyithatja a másik előtt az ajtót, így könnyebben és felügyelet nélkül mozgathatnak az épületen belül.

Az igazán futurisztikus részét a terveknek pedig Atlas alkalmazása jelenti,

az atletikus humanoid az ügyfeleket szolgálhatja ki, többek között elhelyezheti a nehéz szervereket a tárolókra. Atlas egyelőre csak a Boston Dynamics táncos videóiban szerepel időről időre, kereskedelmi forgalomban még nem jelent meg, így nem lehet biztosan tudni, hogy a két lábú gép mikor léphet szolgálatba akár a Novvánál, akár máshol, de a kocsikat húzó Spotokat már egy éven belül elindítaná a vállalat.

A teljesen automatizált működés azonban még messze van, a gépek csak humán felügyelettel tudják a feladataikat végrehajtani. A robotkutyák nem tanulnak maguktól és ha elvesztik a WiFi jelet, megállnak lefekszenek és üzenetet küldenek az irányítóközpontnak.

"Nem hoznak döntéseket és ha látnak valamit, nem reagálnak rá.

Rengeteg programozást igényelne egy robot számára, hogy értesíteni tudja a központot róla, ha hall valamilyen súrlódást vagy eszköz zaját, ezek a dolgot bonyolultak és valószínűleg egyelőre nem éri meg a programozást." - mondja Swenson. A robotizálás emiatt az emberek munkáját nem veszi el, sőt, még munkahelyeket is teremt, mivel plusz alkalmazottakra van szükség a betanításukhoz és felügyeletükhöz. És a gépek ára is az útjába állhat a széleskörű alkalmazásnak, Spot kezdő ára nagyjából 75 000 dollár (23 millió forint) és a hozzá való kiegészítők sem olcsóak: a négy lábra szerelhető panel 1000 dollár (314 000 forint), az akkumulátor 4620 dollár (1 450 000 forint), a fejre helyezhető kamera 30 000 dollárba kerül (9 400 000 forint). Atlas robot ennél jóval drágább lehet, amint elérhetővé válik.

Az arcokat szkennelő gépkutyák látványa ezenkívül még egy problémát felvet: egyelőre, a tapasztalok szerint, a robotok idegenkedést kelhetnek a velük összefutó emberekben.

"Néhány ember kicsit ideges lesz, mikor túl közel mennek hozzájuk a robotok.

Ezek a dolgok nagyok, több mint száz kilót nyomhatnak és enyhén disztópikus lehet a külsejük." - magyarázza a vezérigazgató, de azt is hozzáteszi, hogy a gépek nem tesznek semmi olyasmit, amivel megijeszthetnének bárkit. - "Nem fognak beavatkozni. Nem fognak támadni, nem fognak védekezni, nem fognak semmi ilyesmit csinálni."

A robotok barátságosabbá tételére és arra, hogy a békés célokra való felhasználás jelentőségét hangsúlyozzák, a Boston Dynamics nagy hangsúlyt fektet, ahogy arról többször is beszámoltunk, a cég rendszeresen tesz közzé táncos videókat a robotoktól és Spot használati utasításában is kikötik, hogy a gépet nem lehet bizonyos veszélyes tevékenységekre alkalmazni. Ennek ellenére a robotok gyakran jelennek meg a rendőrség vagy éppen a katonaság kötelékében. A Novvánál egyedi módon oldják az esetleges feszültséget a mechanikus "kutyák" és az emberek között: az ünnepek környékén például vidám pulóverbe öltöztetik majd.
"Elfogadod, mint egy élőlényt[...] Akkor is, ha ez csak egy robotizált tárgy, elkezded megszeretni."

(Fotó: Boston Dynamics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.