Robotkutyák, a folyosókon repülő drónok és Atlas robot őrizheti az adatközpontokat egy cég víziója szerint

2022 / 02 / 12 / Bobák Zsófia
Robotkutyák, a folyosókon repülő drónok és Atlas robot őrizheti az adatközpontokat egy cég víziója szerint
A Novva új épületét két "kutya" őrzi, akik az arcukról felismerik és nevükön szólítják a dolgozókat reggelente. Ők ugyanis nem valódi házőrzők, hanem a Boston Dynamics robotgépei, amelyeket ezzel a személyes gesztussal tesznek kevésbé idegenszerűvé az emberek számára. A jövőben egész robotflották működtethetik az egyre hatalmasabbra növő adatközpontokat.

Az adatközpontokat működtető amerikai Novva vállalat frissen épült utah-i telephelyén jelenleg két Spot, pontosabban Wire (Wes’ Industrious Robot Employee) robot őrzi a rendet és igazolja a munkahelyükre megérkező dolgozók személyazonosságát. A gépek kamerákkal felvételt készítenek az emberek arcáról, majd összevetik a képet az adatbázisban szereplő személyekkel: ha megtalálják a listán az illetőt, akkor a nevén szólítva üdvözlik, ha nincs a listán, akkor értesítik róla a központot. A cég a Boston Dynamics robotjainak a Brigham Young Egyetem által fejlesztett verziót alkalmazza (ők szerelték fel arcfelismerő rendszerrel és nevezték el Wire-nek a gépeket) és a jövőt még több robotkutya és drón bevetésével képzeli el, amelyek együttesen végzik a személyzet számára monoton és időtrabló, de alapvetően fontos tevékenységeket.

"Ezek a hatalmas létesítmények tényleg más típusú hozzáállást igényelnek."

- nyilatkozta a Data Center Dynamicsnak Wes Swenson, a Novva vezérigazgatója - "Nem láttunk még ilyesmit egy másik adatközpontban, de valójában a szükség vitt rá minket, hogy kitaláljunk valamit, az adatközpontjaink méretei miatt."

Az épületben a berendezések QR kóddokkal vannak ellátva, a személyzet egyik feladata pedig ezek beolvasása és ellenőrzése. Ezt a repetitív munkát a gépek könnyedén elvégezhetik, felszabadítva az embereket a mindennapos rutinmunka alól, bár egyelőre a két Spot még nincs felszerelve az ehhez szükséges programmal. A gépek jelenleg a biztonsági feladatok mellett a termekben a hőmérséklet mérését és a készülékek kijelzőinek leolvasását végzik, de a későbbi beosztásuk sokkal látványosabb munkákat is tartogathat.

A vízió a jövő adatközpontjairól a robotok egész seregére épül: a Spotok, amelyekből épületenként hármat-négyet is szolgálatba állíthatnak, a biztonsági ellenőrzéseken kívül a szállításba is besegíthetnek, kis utánfutókat húznak majd maguk után, amelyekben a raktárakból szállítják a rakományt a központba és szükség esetén a személyzet tagjait is követhetnék, hogy kéznél legyenek, ha vinni kell valamit. A gépek emellett földi egységként funkcionálnának a drónok mellett, amelyek nem csak a tetőn, hanem az épületben, a folyosókon és termekben is végezhetik a megfigyelési feladatokat. A Spotok fejére helyezett robotkar, amelyet a Boston Dynamics tavaly február óta értékesít a robotok vásárlóinak, arra is lehetőséget ad, hogy a gépek egymást segítsék, az egyik robot például kinyithatja a másik előtt az ajtót, így könnyebben és felügyelet nélkül mozgathatnak az épületen belül.

Az igazán futurisztikus részét a terveknek pedig Atlas alkalmazása jelenti,

az atletikus humanoid az ügyfeleket szolgálhatja ki, többek között elhelyezheti a nehéz szervereket a tárolókra. Atlas egyelőre csak a Boston Dynamics táncos videóiban szerepel időről időre, kereskedelmi forgalomban még nem jelent meg, így nem lehet biztosan tudni, hogy a két lábú gép mikor léphet szolgálatba akár a Novvánál, akár máshol, de a kocsikat húzó Spotokat már egy éven belül elindítaná a vállalat.

A teljesen automatizált működés azonban még messze van, a gépek csak humán felügyelettel tudják a feladataikat végrehajtani. A robotkutyák nem tanulnak maguktól és ha elvesztik a WiFi jelet, megállnak lefekszenek és üzenetet küldenek az irányítóközpontnak.

"Nem hoznak döntéseket és ha látnak valamit, nem reagálnak rá.

Rengeteg programozást igényelne egy robot számára, hogy értesíteni tudja a központot róla, ha hall valamilyen súrlódást vagy eszköz zaját, ezek a dolgot bonyolultak és valószínűleg egyelőre nem éri meg a programozást." - mondja Swenson. A robotizálás emiatt az emberek munkáját nem veszi el, sőt, még munkahelyeket is teremt, mivel plusz alkalmazottakra van szükség a betanításukhoz és felügyeletükhöz. És a gépek ára is az útjába állhat a széleskörű alkalmazásnak, Spot kezdő ára nagyjából 75 000 dollár (23 millió forint) és a hozzá való kiegészítők sem olcsóak: a négy lábra szerelhető panel 1000 dollár (314 000 forint), az akkumulátor 4620 dollár (1 450 000 forint), a fejre helyezhető kamera 30 000 dollárba kerül (9 400 000 forint). Atlas robot ennél jóval drágább lehet, amint elérhetővé válik.

Az arcokat szkennelő gépkutyák látványa ezenkívül még egy problémát felvet: egyelőre, a tapasztalok szerint, a robotok idegenkedést kelhetnek a velük összefutó emberekben.

"Néhány ember kicsit ideges lesz, mikor túl közel mennek hozzájuk a robotok.

Ezek a dolgok nagyok, több mint száz kilót nyomhatnak és enyhén disztópikus lehet a külsejük." - magyarázza a vezérigazgató, de azt is hozzáteszi, hogy a gépek nem tesznek semmi olyasmit, amivel megijeszthetnének bárkit. - "Nem fognak beavatkozni. Nem fognak támadni, nem fognak védekezni, nem fognak semmi ilyesmit csinálni."

A robotok barátságosabbá tételére és arra, hogy a békés célokra való felhasználás jelentőségét hangsúlyozzák, a Boston Dynamics nagy hangsúlyt fektet, ahogy arról többször is beszámoltunk, a cég rendszeresen tesz közzé táncos videókat a robotoktól és Spot használati utasításában is kikötik, hogy a gépet nem lehet bizonyos veszélyes tevékenységekre alkalmazni. Ennek ellenére a robotok gyakran jelennek meg a rendőrség vagy éppen a katonaság kötelékében. A Novvánál egyedi módon oldják az esetleges feszültséget a mechanikus "kutyák" és az emberek között: az ünnepek környékén például vidám pulóverbe öltöztetik majd.
"Elfogadod, mint egy élőlényt[...] Akkor is, ha ez csak egy robotizált tárgy, elkezded megszeretni."

(Fotó: Boston Dynamics)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.