Akkora szélerőművet terveztek, mint három Eiffel-torony

2021 / 06 / 09 / Bobák Áron
Akkora szélerőművet terveztek, mint három Eiffel-torony
A Wind Catcher (azaz szélfogó) egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, de ha megépítik, 80 ezer háztartás energiaigényét fedezhetné.

A norvég Wind Catching Systems által megálmodott erőmű a hagyományos szélerőművekhez képest nem egy turbinából áll, hanem sok - szám szerint 117 - kisebből, amelyek egy hatalmas, 324 méter magas vázra vannak felszerelve.


A Wind Catcher méretei egy tengerjáró hajóhoz, a New York-i Szabadság-szoborhoz és az Eiffel-toronyhoz hasonlítva

A tervezői szerint a Wind Catcher így annyi energiát termelne, mint 25 hagyományos szélerőmű, emellett más előnyei is lennének: mivel az egyes turbinák jóval kisebbek, így sokkal könnyebb őket felszerelni, javítani, ráadásul szélerősségtől függetlenül maximális fordulatszámon tudnak működni. A hagyományos szélerőművek 40-43 km/h-s szélsebesség felett megdöntik a lapátjaikat, hogy megvédjék őket a megrongálódástól, ezzel együtt viszont az energiatermelésük is visszaesik. A WCS ennek megfelelően magabiztosan 50 év garanciát ígér a szélfogójára, ami szintén jóval több, mint a hagyományos szélerőműveknél megszokott, jellemzően 30 év garancia.

Ami a Wind Catchert különösen vonzóvá teheti, hogy a cég ígérete szerint hálózati paritáson fogja szállítani az energiát, vagyis az általa termelt energia nem lesz drágább, mint a hálózati energia. Ahogy a New Atlas megjegyzi, ez Norvégiában és az Egyesült Államokban jelenleg 105 dollár megawattóránként, miközben az USA Energiainformációs Hivatalának számításai szerint a 2026-tól üzembe helyezett új tengeri szélerőművek nagyjából 115 dollár/megawattóra energiaköltséggel fognak működni.

További cikkek a témában:

A világ legnagyobb szélturbinája egy fordulatból kitermeli egy családi ház kétnapnyi energiaszükségletét A világ legnagyobb szélenergia farmján 190 darab fog üzemelni a Haliade-X-ből, ami a teljes Egyesült Királyság energiaigényének 5%-át fogja fedezni.

Elmész otthonról? A szélerőművet ne felejtsd el bepakolni a hátizsákba! A Wind Catcher névre keresztelt szélturbina mindössze tíz kilogrammot nyom, 15 perc beüzemelni, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is kényelmesen üzemeltethetünk vele.

A lapát nélküli szélerőmű nem csapja le a közelébe tévedő madarakat A kétségkívül rendhagyó alakú szerkezet ugyanazt a jelenséget aknázza ki működése közben, amely annak idején a Tacoma híd katasztrófáját okozta.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.