Akkora szélerőművet terveztek, mint három Eiffel-torony

2021 / 06 / 09 / Bobák Áron
Akkora szélerőművet terveztek, mint három Eiffel-torony
A Wind Catcher (azaz szélfogó) egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, de ha megépítik, 80 ezer háztartás energiaigényét fedezhetné.

A norvég Wind Catching Systems által megálmodott erőmű a hagyományos szélerőművekhez képest nem egy turbinából áll, hanem sok - szám szerint 117 - kisebből, amelyek egy hatalmas, 324 méter magas vázra vannak felszerelve.


A Wind Catcher méretei egy tengerjáró hajóhoz, a New York-i Szabadság-szoborhoz és az Eiffel-toronyhoz hasonlítva

A tervezői szerint a Wind Catcher így annyi energiát termelne, mint 25 hagyományos szélerőmű, emellett más előnyei is lennének: mivel az egyes turbinák jóval kisebbek, így sokkal könnyebb őket felszerelni, javítani, ráadásul szélerősségtől függetlenül maximális fordulatszámon tudnak működni. A hagyományos szélerőművek 40-43 km/h-s szélsebesség felett megdöntik a lapátjaikat, hogy megvédjék őket a megrongálódástól, ezzel együtt viszont az energiatermelésük is visszaesik. A WCS ennek megfelelően magabiztosan 50 év garanciát ígér a szélfogójára, ami szintén jóval több, mint a hagyományos szélerőműveknél megszokott, jellemzően 30 év garancia.

Ami a Wind Catchert különösen vonzóvá teheti, hogy a cég ígérete szerint hálózati paritáson fogja szállítani az energiát, vagyis az általa termelt energia nem lesz drágább, mint a hálózati energia. Ahogy a New Atlas megjegyzi, ez Norvégiában és az Egyesült Államokban jelenleg 105 dollár megawattóránként, miközben az USA Energiainformációs Hivatalának számításai szerint a 2026-tól üzembe helyezett új tengeri szélerőművek nagyjából 115 dollár/megawattóra energiaköltséggel fognak működni.

További cikkek a témában:

A világ legnagyobb szélturbinája egy fordulatból kitermeli egy családi ház kétnapnyi energiaszükségletét A világ legnagyobb szélenergia farmján 190 darab fog üzemelni a Haliade-X-ből, ami a teljes Egyesült Királyság energiaigényének 5%-át fogja fedezni.

Elmész otthonról? A szélerőművet ne felejtsd el bepakolni a hátizsákba! A Wind Catcher névre keresztelt szélturbina mindössze tíz kilogrammot nyom, 15 perc beüzemelni, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is kényelmesen üzemeltethetünk vele.

A lapát nélküli szélerőmű nem csapja le a közelébe tévedő madarakat A kétségkívül rendhagyó alakú szerkezet ugyanazt a jelenséget aknázza ki működése közben, amely annak idején a Tacoma híd katasztrófáját okozta.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.