A világ legnagyobb szélturbinája egy fordulatból kitermeli egy családi ház kétnapnyi energiaszükségletét

2020 / 12 / 26 / Bobák Áron
A világ legnagyobb szélturbinája egy fordulatból kitermeli egy családi ház kétnapnyi energiaszükségletét
A világ legnagyobb szélenergia farmján 190 darab fog üzemelni a Haliade-X-ből, ami a teljes Egyesült Királyság energiaigényének 5%-át fogja fedezni.

A General Electric által gyártott tengeri szélturbina méretei egészen bámulatosak, hiszen a Haliade-X 260 méteres magasságával alig alacsonyabb, mint az Eiffel-torony, a lapátjai pedig egyenként több mint száz méter hosszúak. A 12, 13 és 14 megawattos kivitelben is gyártott turbina a GE állítása szerint egy fordulat alatt annyi energiát termel, ami elegendő egy átlagos brit háztartás kétnapi energiaigényének a fedezésére, a digitális funkcióinak köszönhetően pedig a működése is jobban optimalizálható, mint más szélerőműveknek.

A gyártó szerint a Haliade-X kapacitásfoka 60-64%-os, ami 5-7%-kal több az ipari standardnál. A cég szerint minden egyes százalékpont nagyjából 7 millió dolláros pluszbevételt jelent a szélerőmű farm teljes élettartama alatt. A kapacitásfaktor (avagy a csúcskihasználási óraszám) az erőmű éves átlagos kihasználtságát írja le, azaz hogy az erőmű mennyi energiát képes megtermelni ahhoz képest, mintha folyamatosan maximális kapacitással üzemelne. A hosszabb lapátoknak és a nagyobb teljesítménynek köszönhetően a Haliade-X alacsonyabb szélerősségnél is jobb hatásfokkal dolgozik, így a teljesítménye egyenletesebb.

A GE számításai szerint az új szélturbina egy átlagos német szélerőmű-telep adottságait figyelembe véve éves szinten mintegy 64-74 GWh áramot termel meg, ezzel pedig 52 ezer köbméternyi széndioxid-kibocsátás spórolható meg. A cég szerint ez 11 ezer jármű éves CO2-kibocsátásával egyenértékű, bár azt nem részletezték, hogy milyen járművekre gondolnak.

A gyártó szeptemberben jelentette be, hogy az új turbinákból fog kiépülni a világ legnagyobb szélerőmű-telepe, a Dogger Bank Wind Farm, amit az Egyesült Királyság partjaitól észak-keletre építenek fel. A 190 Haliade-X turbinát tartalmazó telep 2023-ban kezd el üzemelni és a tervek szerint 2026-ra épül ki teljesen, ami mintegy hatmillió háztartás, vagyis az Egyesült Királyság energiaszükségletének mintegy 5%-át fogja fedezni.

(Designboom)

További cikkek a témában:

Van egy európai ország, ami már idén 100%-ban megújuló erőforrásokból fedezheti az energiaszükségletét Skócia nagyon jó úton jár, hogy ők legyenek az első ilyen ország a világon.

A tengeri szélenergia olyan olcsó lesz, hogy a fogyasztók pénzt kapnak vissza Az Egyesült Királyságban épülő tengeri szélerőműparkok legutóbbi hulláma csökkenti majd a háztartások energiaszámláját, mivel nagyon olcsón állítják elő a villamos energiát. A megújuló energia projektek eddig állami támogatásban részesültek, ám ennek következtében többen panaszkodni kezdtek, hogy a tiszta energia növeli a számlákat. A helyzet most megfordulhat.

Magyarország továbbra is durcásan kimarad a szélturbina-boomból Világszerte erőteljesen fejlődik a szélenergia-ipar, nálunk viszont még mindig tiltott gyümölcs a szél, nem szabad szüretelni.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A klímaváltozás vezethet olyan elszabadult üvegházhatáshoz, ami miatt a Vénuszból a jelenleg ismert pokolbolygó lett? A kérdés most egy új kutatás kapcsán ismét előkerült. A cikkünkben elmondjuk, mennyire valós ez a fenyegetés.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.