Szuperhallással ruházná fel az embereket az Alphabet új találmánya

2021 / 03 / 07 / Bobák Zsófia
Szuperhallással ruházná fel az embereket az Alphabet új találmánya
A Rozsomák fedőnevű projekt olyan eszköz kifejlesztését ígéri, ami az egyszerű halandókat is a képregényhősök emberfeletti képességeivel ajándékozza meg. Karmok egyelőre nem járnak hozzá.

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek létezik egy titokzatos X divíziója, ahol az emberiség nagy problémáira keresik a válaszokat, néha egészen szokatlan módszerekkel. Nem militáns vagy veszedelmes tevékenységekre kell gondolni, hanem például a szemetet önállóan válogató robotok fejlesztésére, a halaknak készült arcfelismerő rendszerekre, vagy éppen a nemrég elkaszált Loon programra, amely, ha működőképesnek bizonyul, ballonokkal szállította volna az internetet a világ kommunikációs hálózatoktól távol eső részeire, első körben Kenyába. Noha a projektek egy része, miután rengeteg pénzt és időt öltek bele, végül mégis a kukában landol, de a fejlesztések alatt sok új, más területeken is használható technológiai megoldást fedezhetnek fel az X szakemberei.

Ha pedig egy úgynevezett moonshot termékük kelendő lesz, az kikerül a részleg falai közül és megkezdheti világhódító útját.

Így járt 2015-ben a Google Glass is, amely egészen addig az X-hez tartozott, de, mivel értékesíthető produktumnak bizonyult, áthelyezték a Google VR/AR osztályának felügyelete alá. Az X laboratóriuma ugyanis csak egy inkubátor, az eleve túlságosan extrém és bonyolult, emiatt halva született ötletek nem jutnak át a teszteken, a való életben is helyt álló prototípusok viszont "lediplomáznak" és kilépnek a nagyvilágba. Az X-nek viszont van egy jellegzetes vonása, amely az itt folytatott munkák mindegyikét jellemzi: a projektek eleinte a legnagyobb titokban készülnek. A laborok kutatóit köti a titoktartási kötelezettség, ezért sok esetben csak az anonimitás védelme alatt, névtelenül nyilatkoznak egy-egy induló projektről.

Ez történt most is: a Business Insidernek interjút adó kutatók elárulták, hogy készül egy új eszköz, amely szuperhallást fog adni az embereknek, de részleteket nem árultak el, így a leendő termék pontos kinézetét egyelőre még homály fedi.

Annyit lehet tudni, hogy a projekt a Wolverine fedő név alatt fut, vagyis az X-men Rozsomákjának emberfeletti képességeit szimulálja.

Adamantium karmokat vagy öngyógyító képességet (ha minden igaz) nem terveznek létrehozni a kutatók, csak egy hallóeszközt, ez viszont lehetővé tenné, hogy az ember ki tudja szűrni a körülötte lévő zajból minden egyes ember hangját külön-külön.

Ezt eleinte több mikrofon és szenzor integrálásával tervezték megvalósítani a szakemberek, de emiatt a prototípus túl nagy lett, és az egész fület lefedte, ezért lekicsinyítették a komponenseket, így a készülék inkább egy fülbe helyezhető, nagyobb méretű vezeték nélküli fülhallgatóra hasonlít. Az elsődleges cél, hogy feltérképezzék a hallás jövőjét, vagyis az eszköz valószínűleg nem csak a hallásproblémával küzdők számára lesz hasznos, hanem bárki képességeit növelheti, a segítségével a párhuzamosan futó beszélgetések közül kiszűrhetjük például annak a résztvevőnek a hangját, akire éppen kíváncsiak vagyunk, de az is lehet, hogy már messzebbről is meghallhatjuk, ha beszél hozzánk valaki.

A Business Insidernek nyilatkozó szakemberek egyike elmondta, hogy a különleges fülhallgató nem csak egy önálló készülék lesz, hanem több modellből álló rendszert terveznek felépíteni. A demó verziót pedig már bemutatták az X divízió vezetőjének, Astro Tellernek és Sergey Brinnek is. Azt még nem tudni, hogy mikor jelentik be hivatalosan is a terméket illetve, hogy egyáltalán hogy fog kinézni a végső formájában, de ez, ha a Google Glass példájából indulunk ki, egyike lehet a megvalósítható moonshot projekteknek.

Érdekesség egyébként, hogy a program nevét adó Rozsomák valódi, természetben megtalálható megfelelői, tehát a torkos borzok, ellentétben az X-men szereplőjével, igazából nem rendelkeznek annyira extrémen jó hallással, bár ez a képességük is valamivel átlag feletti, de a szaglásuk az igazi erősségük. Ebben követték a képregényírók a valóságot, mint ahogy abban is, hogy Rozsomákot könnyen dühbe guruló, félelmet nem ismerő és magányosan élő karakternek ábrázolták, aki a karmaival bármit szétszaggat.

Rozsomák sokáig csak mellékszereplő volt a történetekben, akit a kanadai közönség megnyerése érdekében kreáltak a Marvel írói, hogy találkozhassanak egy igazán északi karakterrel is, de eleinte nem volt olyan népszerű, kis híján ki is iktatták a képregényből. A clint eastwoodosra hangolt új fazonja és később Hugh Jackman kellett hozzá, hogy az egyik legütősebb szereplővé váljon és végül még az Alphabet kutatóit is megihlesse.

(Fotó: Piqsels, Flickr/taedc/max-tim-tom)

További cikkek a témában:

Tényleg vannak olyan emberek, akik inkább a látottak és akik inkább a hallottak alapján tanulnak? Bár Magyarországon nem igazán terjedt el, ám több nyugati országban, így például az USA-ban is évtizedek óta tartja magát a nézet, hogy az egyes emberek különböző módokon képesek a legjobban feldolgozni az információkat. Az elméletet learning styles-nak (tanulási stílusoknak) hívják, de leggyakrabban csak VAK-ként hivatkoznak rá.
A Google szerint lesz robotforradalom, de nem olyan, mint a tévében Az Alphabet X részlege bejelentette az Everyday Robot Projectet, aminek keretében olyan robotokat fejlesztenek, amik képesek önállóan tanulni a környezetüktől. Szemetet válogatni már tudnak.
Úgy gondolkodik, akár egy ember, a DeepMind legújabb mesterséges intelligenciája A MuZero nevű mesterséges intelligencia abban előrelépés, hogy nem kell ismernie a szabályokat ahhoz, hogy nyerjen egy játékban. Ennek jelentősége óriási: ez az első lépés egy minden szituációban helytálló algoritmus felé.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.