Szuperhallással ruházná fel az embereket az Alphabet új találmánya

2021 / 03 / 07 / Bobák Zsófia
Szuperhallással ruházná fel az embereket az Alphabet új találmánya
A Rozsomák fedőnevű projekt olyan eszköz kifejlesztését ígéri, ami az egyszerű halandókat is a képregényhősök emberfeletti képességeivel ajándékozza meg. Karmok egyelőre nem járnak hozzá.

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek létezik egy titokzatos X divíziója, ahol az emberiség nagy problémáira keresik a válaszokat, néha egészen szokatlan módszerekkel. Nem militáns vagy veszedelmes tevékenységekre kell gondolni, hanem például a szemetet önállóan válogató robotok fejlesztésére, a halaknak készült arcfelismerő rendszerekre, vagy éppen a nemrég elkaszált Loon programra, amely, ha működőképesnek bizonyul, ballonokkal szállította volna az internetet a világ kommunikációs hálózatoktól távol eső részeire, első körben Kenyába. Noha a projektek egy része, miután rengeteg pénzt és időt öltek bele, végül mégis a kukában landol, de a fejlesztések alatt sok új, más területeken is használható technológiai megoldást fedezhetnek fel az X szakemberei.

Ha pedig egy úgynevezett moonshot termékük kelendő lesz, az kikerül a részleg falai közül és megkezdheti világhódító útját.

Így járt 2015-ben a Google Glass is, amely egészen addig az X-hez tartozott, de, mivel értékesíthető produktumnak bizonyult, áthelyezték a Google VR/AR osztályának felügyelete alá. Az X laboratóriuma ugyanis csak egy inkubátor, az eleve túlságosan extrém és bonyolult, emiatt halva született ötletek nem jutnak át a teszteken, a való életben is helyt álló prototípusok viszont "lediplomáznak" és kilépnek a nagyvilágba. Az X-nek viszont van egy jellegzetes vonása, amely az itt folytatott munkák mindegyikét jellemzi: a projektek eleinte a legnagyobb titokban készülnek. A laborok kutatóit köti a titoktartási kötelezettség, ezért sok esetben csak az anonimitás védelme alatt, névtelenül nyilatkoznak egy-egy induló projektről.

Ez történt most is: a Business Insidernek interjút adó kutatók elárulták, hogy készül egy új eszköz, amely szuperhallást fog adni az embereknek, de részleteket nem árultak el, így a leendő termék pontos kinézetét egyelőre még homály fedi.

Annyit lehet tudni, hogy a projekt a Wolverine fedő név alatt fut, vagyis az X-men Rozsomákjának emberfeletti képességeit szimulálja.

Adamantium karmokat vagy öngyógyító képességet (ha minden igaz) nem terveznek létrehozni a kutatók, csak egy hallóeszközt, ez viszont lehetővé tenné, hogy az ember ki tudja szűrni a körülötte lévő zajból minden egyes ember hangját külön-külön.

Ezt eleinte több mikrofon és szenzor integrálásával tervezték megvalósítani a szakemberek, de emiatt a prototípus túl nagy lett, és az egész fület lefedte, ezért lekicsinyítették a komponenseket, így a készülék inkább egy fülbe helyezhető, nagyobb méretű vezeték nélküli fülhallgatóra hasonlít. Az elsődleges cél, hogy feltérképezzék a hallás jövőjét, vagyis az eszköz valószínűleg nem csak a hallásproblémával küzdők számára lesz hasznos, hanem bárki képességeit növelheti, a segítségével a párhuzamosan futó beszélgetések közül kiszűrhetjük például annak a résztvevőnek a hangját, akire éppen kíváncsiak vagyunk, de az is lehet, hogy már messzebbről is meghallhatjuk, ha beszél hozzánk valaki.

A Business Insidernek nyilatkozó szakemberek egyike elmondta, hogy a különleges fülhallgató nem csak egy önálló készülék lesz, hanem több modellből álló rendszert terveznek felépíteni. A demó verziót pedig már bemutatták az X divízió vezetőjének, Astro Tellernek és Sergey Brinnek is. Azt még nem tudni, hogy mikor jelentik be hivatalosan is a terméket illetve, hogy egyáltalán hogy fog kinézni a végső formájában, de ez, ha a Google Glass példájából indulunk ki, egyike lehet a megvalósítható moonshot projekteknek.

Érdekesség egyébként, hogy a program nevét adó Rozsomák valódi, természetben megtalálható megfelelői, tehát a torkos borzok, ellentétben az X-men szereplőjével, igazából nem rendelkeznek annyira extrémen jó hallással, bár ez a képességük is valamivel átlag feletti, de a szaglásuk az igazi erősségük. Ebben követték a képregényírók a valóságot, mint ahogy abban is, hogy Rozsomákot könnyen dühbe guruló, félelmet nem ismerő és magányosan élő karakternek ábrázolták, aki a karmaival bármit szétszaggat.

Rozsomák sokáig csak mellékszereplő volt a történetekben, akit a kanadai közönség megnyerése érdekében kreáltak a Marvel írói, hogy találkozhassanak egy igazán északi karakterrel is, de eleinte nem volt olyan népszerű, kis híján ki is iktatták a képregényből. A clint eastwoodosra hangolt új fazonja és később Hugh Jackman kellett hozzá, hogy az egyik legütősebb szereplővé váljon és végül még az Alphabet kutatóit is megihlesse.

(Fotó: Piqsels, Flickr/taedc/max-tim-tom)

További cikkek a témában:

Tényleg vannak olyan emberek, akik inkább a látottak és akik inkább a hallottak alapján tanulnak? Bár Magyarországon nem igazán terjedt el, ám több nyugati országban, így például az USA-ban is évtizedek óta tartja magát a nézet, hogy az egyes emberek különböző módokon képesek a legjobban feldolgozni az információkat. Az elméletet learning styles-nak (tanulási stílusoknak) hívják, de leggyakrabban csak VAK-ként hivatkoznak rá.
A Google szerint lesz robotforradalom, de nem olyan, mint a tévében Az Alphabet X részlege bejelentette az Everyday Robot Projectet, aminek keretében olyan robotokat fejlesztenek, amik képesek önállóan tanulni a környezetüktől. Szemetet válogatni már tudnak.
Úgy gondolkodik, akár egy ember, a DeepMind legújabb mesterséges intelligenciája A MuZero nevű mesterséges intelligencia abban előrelépés, hogy nem kell ismernie a szabályokat ahhoz, hogy nyerjen egy játékban. Ennek jelentősége óriási: ez az első lépés egy minden szituációban helytálló algoritmus felé.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.