Az emberek húsz százaléka halláskárosult lehet az Apple szerint

2021 / 03 / 03 / Pőcze Balázs
Az emberek húsz százaléka halláskárosult lehet az Apple szerint
Megjelentek az első eredményei az Apple és a Michigani Egyetem kutatásának, melynek témája a hallás, illetve a halláskárosodás. A többezerfős mintán végzett adatgyűjtés és -elemzés szerint ötből egy ember halláskárosult.

Március harmadika a hallás világnapja, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hallásvédelem fontosságára, a siketség és a hallásvesztés megelőzésére hívja fel a figyelmet; ehhez igazodva publikálta az Apple az Apple Watch-ok és egyéb eszközök adataira is támaszkodó kutatása eredményeit. A cég órája 2019 ősze óta tudja megfigyelni és rögzíteni a környezeti zajokat, illetve figyelmeztetni az óra tulajdonosát, ha túl sok időt tölt olyan körülmények közt, amelyek károsíthatják a hallását. Ennek megállapításakor az Apple a WHO irányelveire hagyatkozik, amelyek meghatározzák, hogy egy hét alatt mennyi ideig tehetjük ki magunkat bizonyos erősségű hangoknak. A városi forgalom alapzaját, ami körülbelül 75 dB, akár 127 órán át is hallgathatjuk a 168-ból, ha bírjuk idegekkel, de a 120 dB-es repülőgép felszállásból csak tizennégy másodpercet engedélyezhetünk magunknak ugyanennyi idő alatt.

Az egyik legaggasztóbb eredmény, hogy a résztvevők fele túl zajos helyen dolgozik,

és ugyan a világjárvány lecsökkentette az átlagos zajszintet, de az sokaknál még így is túl magas, akár a túl hangosan használt fejhallgatók miatt is. A kutatás vezetője arra is rámutatott, hogy úgy tűnik, összefüggés van a krónikusan magas környezeti zaj és a szív- és érrendszeri megbetegedések között.


Az Apple Watch a negyedik generáció óta már a zajszintet is képes mérni a mikorfonjával

Az Apple utóbbi témában önálló kutatást is folytat, amelyre négyszázezren iratkoztak fel nyolc hónap alatt - ez jól demonstrálja, hogy a népszerű technológiai platformok és eszközök példátlanul sok adatot tudnak a tudomány szolgálatába állítani. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook már két éve is azt mondta, hogy talán az egészség területén fog a leginkább maradandót alkotni a cége. A valódi eredményekhez és változásokhoz viszont ránk is szükség lesz - a Gizmodo cikke kiemeli, hogy az összes megkérdezett fele nem járt hallásvizsgálaton az elmúlt évtizedben.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Lenyomta az Apple a Samsungot okostelefon eladásokban Négy éve nem történt ilyen.

Jövőre érkezhet az Apple VR-szemüvege A rendkívül fejlett és rendkívül drága VR-sisakból jó, ha naponta egy darabot eladnak majd boltonként.

Már véroxigénszintet is mér az Apple Watch Az új iPhone-okra viszont még várni kell.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.