Az emberek húsz százaléka halláskárosult lehet az Apple szerint

2021 / 03 / 03 / Pőcze Balázs
Az emberek húsz százaléka halláskárosult lehet az Apple szerint
Megjelentek az első eredményei az Apple és a Michigani Egyetem kutatásának, melynek témája a hallás, illetve a halláskárosodás. A többezerfős mintán végzett adatgyűjtés és -elemzés szerint ötből egy ember halláskárosult.

Március harmadika a hallás világnapja, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hallásvédelem fontosságára, a siketség és a hallásvesztés megelőzésére hívja fel a figyelmet; ehhez igazodva publikálta az Apple az Apple Watch-ok és egyéb eszközök adataira is támaszkodó kutatása eredményeit. A cég órája 2019 ősze óta tudja megfigyelni és rögzíteni a környezeti zajokat, illetve figyelmeztetni az óra tulajdonosát, ha túl sok időt tölt olyan körülmények közt, amelyek károsíthatják a hallását. Ennek megállapításakor az Apple a WHO irányelveire hagyatkozik, amelyek meghatározzák, hogy egy hét alatt mennyi ideig tehetjük ki magunkat bizonyos erősségű hangoknak. A városi forgalom alapzaját, ami körülbelül 75 dB, akár 127 órán át is hallgathatjuk a 168-ból, ha bírjuk idegekkel, de a 120 dB-es repülőgép felszállásból csak tizennégy másodpercet engedélyezhetünk magunknak ugyanennyi idő alatt.

Az egyik legaggasztóbb eredmény, hogy a résztvevők fele túl zajos helyen dolgozik,

és ugyan a világjárvány lecsökkentette az átlagos zajszintet, de az sokaknál még így is túl magas, akár a túl hangosan használt fejhallgatók miatt is. A kutatás vezetője arra is rámutatott, hogy úgy tűnik, összefüggés van a krónikusan magas környezeti zaj és a szív- és érrendszeri megbetegedések között.


Az Apple Watch a negyedik generáció óta már a zajszintet is képes mérni a mikorfonjával

Az Apple utóbbi témában önálló kutatást is folytat, amelyre négyszázezren iratkoztak fel nyolc hónap alatt - ez jól demonstrálja, hogy a népszerű technológiai platformok és eszközök példátlanul sok adatot tudnak a tudomány szolgálatába állítani. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook már két éve is azt mondta, hogy talán az egészség területén fog a leginkább maradandót alkotni a cége. A valódi eredményekhez és változásokhoz viszont ránk is szükség lesz - a Gizmodo cikke kiemeli, hogy az összes megkérdezett fele nem járt hallásvizsgálaton az elmúlt évtizedben.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Lenyomta az Apple a Samsungot okostelefon eladásokban Négy éve nem történt ilyen.

Jövőre érkezhet az Apple VR-szemüvege A rendkívül fejlett és rendkívül drága VR-sisakból jó, ha naponta egy darabot eladnak majd boltonként.

Már véroxigénszintet is mér az Apple Watch Az új iPhone-okra viszont még várni kell.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.