Amerikai fegyverek, repülőgépek tervei kerültek orosz hekkerek kezébe

2022 / 02 / 17 / Pőcze Balázs
Amerikai fegyverek, repülőgépek tervei kerültek orosz hekkerek kezébe
Figyelmeztetést adott ki a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és két másik hatóság: legalább két éve támadják az orosz állam által támogatott hekkerek az amerikai hadsereg és védelmi szervek alvállalkozóinak rendszereit. Ugyan titkos fájlokat nem szereztek meg, de rengeteg érzékeny adatot igen.

Az FBI mellett a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Ügynökség (CISA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) jegyzi azt a dokumentumot, amely részletezi az akciókról szerzett információkat - számolt be a The Verge. A dokumentum szerint a Védelmi Minisztérium olyan minősített vállalkozóit és alvállalkozóit vették célba az oroszok, amelyek fegyverek és rakéták fejlesztésével, repülőgépek, valamint megfigyelésre és kommunikációra használt eszközök tervezésével foglalkoznak. A megbízóik közt a hadsereget, a haditengerészetet, a légierőt és az űrhaderőt is megtalálni.

"Alapos betekintést nyerhettek a hadieszközök fejlesztésébe, a bevezetésük időzítésébe, a járművek felépítésébe és a kommunikációs infrastruktúrába"

- fogalmaz a közlemény. "A dokumentumok és emailek megszerzésével az ellenségeink módosíthatják haditerveiket és prioritásaikat, gyorsíthatnak a technológiai fejlesztéseiken, értesíthetnek politikusokat az USA szándékairól, és megkereshetnek forrásokat beszervezési céllal". Az elkövetők módszerei nem újak: nyers erővel, vagyis rengeteg jelszó és felhasználónév kipróbálásával, valamint célzott phishing emailekkel szereznek hozzáférést a hálózatokhoz, majd ismert rendszerhibák kihasználásával gondoskodnak arról, hogy egyre több fájlhoz juthassanak hozzá. A hatóságok szerint legalább fél évig volt szabad bejárásuk a rendszerekbe.

A The Verge kiemeli, hogy ritka, hogy az amerikaiak nem általánosan "állami segítséggel működő hekkerekként", hanem kifejezetten oroszokként hivatkoznak az elkövetőkre. Amint arról a Rakétán többször beszámoltunk, az Oroszország és a NATO közötti feszültség egyre gyakrabban eredményez kibertámadásokat is: Fehéroroszországban például oroszellenes hacktivisták bénították meg a vasút weboldalát, míg Ukrajnában a hadsereg és a bankok weboldalait és szolgáltatásait érte támadás.

(Borítókép: Pixabay)

Hekkerek támadták meg az ukrán hadsereget, minisztériumokat, bankokat Egyes szakértők szerint nem egy esetleges invázió részeként kell tekinteni az eseményekre.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.