A falakon is átlát az IVAS, az amerikai hadsereg új kiterjesztett valóság sisakja

2021 / 03 / 10 / Bobák Zsófia
A falakon is átlát az IVAS, az amerikai hadsereg új kiterjesztett valóság sisakja
A gyalogosoknak nem kell többet az életüket kockáztatni azzal, hogy kidugják a fejüket a páncélozott járművekből, a kiterjesztett valóság eszközön keresztül látják a kint zajló eseményeket.

"Ez az a futurisztikus technológia, amiről mindannyian beszéltünk és láttuk a filmekben és videojátékokban, de sosem gondoltuk volna, hogy tényleg lesz lehetőségünk harcolni vele."

- nyilatkozta John Martin, a Bradley Master Gunner (tüzérség) harmadik gyalogos egységének őrmestere a hadsereg új IVAS (Integrated Visual Augmentation System, Integrált Vizuális Kiterjesztett Rendszer) eszközéről. Az IVAS tulajdonképpen a már eddig is használatos HUD-ok (Head Up Display, fejre szerelhető kijelző) fejlesztett verziója, amely egy szemüvegben egyesíti az eddig különálló eszközöket, így a különböző kamerákból és szenzorokból érkező információk most azonnal, közvetlenül a katonák szeme előtt jelennek meg. A szemüveg, melyet már évekkel ezelőtt elkezdtek fejleszteni, a Microsoft Hololens-ének technológiáján alapszik és az információkat egy áttetsző kijelzőn jeleníti meg, így nem blokkolja a felhasználó látóterét. A kiterjesztett valóság eszközzel a gyalogosok rákapcsolódhatnak az őket szállító járművek külső oldalán elhelyezett kamerákra és a képek alapján eldönthetik, biztonságos e elhagyni a kocsit.

"A múltban, ha éppen elhagyni készültél a járművet, egy kijelzőt használhattál, ami mutatta, hogy mit lát a vezető vagy a parancsnok vagy a tüzér, esetleg periszkópon keresztül nézhettél körül, vagy megkérdezhetted a csapatot, hogy konkrétan mi történik körülöttük." - mondta Joshua Braly, a Soldier Lethality Cross Functional Team tagja -

"De alapvetően be voltál zárva a platform belsejébe és nagyon korlátozott tudással rendelkeztél a szituációról, amibe éppen besétálni készültél."

John Martinnak hasonló tapasztalatai vannak a gyalogosok életéről: "Osztagvezetőként mindig nehézséget okozott kikerülni a szorítóból, miközben azt sem tudtuk hol vagyunk, mivel különböző helyszíneken dobtak le minket. Az, hogy nem voltak információink a helyszínről, nagy kihívást jelentett, ami mindannyiunknál hibákhoz vezetett." Ezeket a hátrányokat igyekeztek legyőzni és a jobban felszerelt egységek és a gyalogság közötti technológiai szakadékot áthidalni a mostani fejlesztéssel, miután a hadsereg a 2018-ban készült Nemzeti Védelmi Stratégia jelentése alapján azonosította azokat az elmaradásokat, melyek a gyalogos közelharcok során a katonák lehetőségeit korlátozzák.

Az IVAS korai prototípusát elsősorban azoknak a katonáknak szánták, akik már elhagyták a szállítójárművet és megkezdték a hadműveletet, de a Night Vision Electronic Sensors Directorate (Éjjellátó Elektronikai Szenzoros Parancsnokság) szakemberei további applikációkat építettek a szemüvegbe, hogy a harcosok meg tudják tartani az irányítás és felügyelet lehetőségét a járműveken vagy épületeken belül is. A kocsi külsejére telepített szenzorok egyenesen a fejre szerelhető egységbe vannak becsatornázva, nem egy külön képernyőre, így olyan, mintha a felhasználók átlátnának a jármű falain és körbe tudnának nézni odakint. Arról egyelőre nem esett szó, hogy a katonák egymás kijelzőjéből származó képeket is fogják-e látni, de az, hogy mostantól mindnyájan tisztában lesznek a környezetük történéseivel, anélkül, hogy ki kellene szállniuk, vagy ki kellene nézniük a járműből, jóval nagyobb védelmet nyújt számukra ellenséges szituációban.

És nem csak a biztonságot, hanem a gyalogság gyilkoló erejét is növelheti az új technológia.

A hadsereg hozzáállása egyébként éppen egy modernebb, 21. századibb irányba változik és nem csak technológiai értelemben. Ugyan a hadseregek működése, a világ bármely pontján, mindig is a parancsok feltétlen teljesítésén alapultak, de úgy tűnik, manapság már kevésbé jellemző, hogy a katonák szempontjait figyelmen kívül hagynák. A vezetés is felismerte, hogy amennyiben azt szeretnék, hogy a katonák használjanak is egy nekik fejlesztett terméket, ahhoz magukat a felhasználókat kell megkérdezni róla, mire van pontosan szükségük. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy a prototípus működését szimulált bevetés közben vizsgáztatják, melynek előzetes fázisa már 2019-ben megkezdődött, most pedig az SBCT (Stryker Brigade Combat Team) és a harmadik gyalogság tagjai Stryker és Bradley harckocsikon tesztelték az eszközt kameráit, kommunikációs lehetőségeit és azt, hogy viselése mennyire nehezíti meg a járműből való kiszállást és beszállást. A visszajelzések alapján fognak tovább módosítani a szemüvegen, de már most pozitív tapasztalatokról számoltak be a gyalogság tagjai.

A prototípust szeretnék minél előbb használható termékké alakítani és megkezdeni a sorozatgyártást, ugyanis nem csak bevetéseken fogják alkalmazni, hanem tréningező eszközként is. A végső formája addig még változik, ugyanis integrálni fogják éjjellátó, hőérzékelő és nyelveket élőben fordító funkcióval is. Előreláthatólag már idén júliusban megkezdődnek a hadműveleti tesztek, év végéig pedig több mint 40 000 IVAS-t szeretnének munkába állítani. "Tény, hogy nem fogunk annyi srácot elveszíteni, mert mindenki látni fogja és követheti ugyanazokat az információkat. A lehetőségei és képességei ennek a technológiának végtelenek." - mondta Martin, aki szerint az eszköz drasztikusan fogja megváltoztatni a hadsereg harcmodorát.

(Forrás/Fotó: DVIDS, Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának (DoD) vizuális információjának megjelenése nem jelenti vagy alkotja a DoD jóváhagyását)

Ez is érdekelhet:

Az amerikai hadsereg telepatává alakítaná a katonáit A cél a teljes gondolati úton történő kommunikáció a katona agya és a számítógép között.
Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek A Tactial Ultrashort Pulse Laser működését tekintve olyan, mint egy gépfegyver, és valósággal elpárologtatja a célpontot.
Az amerikai hadsereg új éjjellátója nem csak egy szemüveg, hanem egy harcokra edzett okos-eszköz Hamarosan mindaz a segítség, kijelző és extra megoldás, melyeket a videójátékokban már megszokhattunk, de eddig egy cseppet sem tűntek valóságosnak, egy egyszerű gyalogosnak is rendelkezésére állnak majd, és példátlan csapásmérési lehetőségekkel ruházzák őt fel.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.